Ελ Γκρέκο πίνακας: Βρέθηκε αυθεντικό έργο – Αποδίδεται στον Θεοτοκόπουλο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελ Γκρέκο πίνακας: Βρέθηκε αυθεντικό έργο – Αποδίδεται στον Θεοτοκόπουλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιωάννης Κουτρουμπής

Ελ Γκρέκο πίνακας: Πιστοποιήθηκε η αυθεντικότητα ενός άγνωστου πίνακα του Ελ Γκρέκο

10.01.2021 | 22:12

Εντοπίστηκε άγνωστος μέχρι σήμερα πίνακας που βάσει της πιστοποίησης αυθεντικότητας του έργου ανήκει στα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Πιο αναλυτικά, ο πίνακας μικρών διαστάσεων που ανήκει σε ιδιώτη συλλέκτη και σύμφωνα με την διαδικασία πιστοποίησης ανήκει στον Ελ Γκρέκο, απεικονίζει τον Ιησού με το αγκάθινο στεφάνι να φέρει τον σταυρό. H αυθεντικότητα του έργου, o οποίος που παρουσιάζει ομοιότητες με τον πίνακα «Ο Χριστός φέρων τον Σταυρόν» (1580), πιστοποιήθηκε έπειτα από εκτεταμένη ανάλυση και έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Center d’Art d’Època Moderna (CAEM) του Πανεπιστημίου της Λιέιδα στην Καταλονία.

Η ομάδα που ανέλαβε την έρευνα του CAEM αποτελείται από τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης και διευθυντή του CAEM, δρ. Σίμο Κομπάνι, την συνεργάτιδα του, Κάρμεν Γκαρίδο, ιδρύτρια και διευθύντρια του Τμήματος Τεκμηρίωσης του Μουσείου του Πράδο, καθώς και την ερευνήτρια Μαριόνα Ναβάρο. Όπως δήλωσε ο καθηγητής στην ισπανική εφημερίδα El Pais «χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια συναρπαστικής εργασίας, μελετών και αναλύσεων. Για μας είναι μεγάλη είδηση και ένας φόρος τιμής στην Κάρμεν, η οποία απεβίωσε ξαφνικά στις 8 Δεκεμβρίου».

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του πίνακα

Βάσει των αποτελεσμάτων του CAEM, πρόκειται για μία δημιουργία του ίδιου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και όχι για έργο του εργαστηρίου ή των μαθητών του. Μέρος των αναλύσεων αφορούσε τη σύγκριση του πίνακα με έργα του ζωγράφου τα οποία βρίσκονται στις συλλογές του Μουσείου Ελ Γκρέκο στο Τολέδο και του Πράδο στη Μαδρίτη. Ο δρ. Κομπάνι πιστεύει ότι το έργο μπορεί να ήταν άγνωστο μέχρι τώρα επειδή ο ζωγράφος το κράτησε στο εργαστήριο του και δεν το παρουσίασε σε έκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Μάλιστα, θεωρεί ότι πιθανώς λειτουργούσε ως μοντέλο ή οδηγός για άλλους πίνακες με παρόμοια θεματολογία. «Ωστόσο, λόγω του εκλεπτυσμένου φινιρίσματος του εξαιρετικού αυτού έργου και λαμβάνοντας υπόψιν το μικρό μέγεθος του, μπορεί επίσης να προοριζόταν για το ιδιωτικό παρεκκλήσι κάποιου ευγενή ή κληρικού», πρόσθεσε.

Λίγα λόγια για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1 Οκτωβρίου 1541 – 7 Απριλίου 1614), γνωστός επίσης με τo ισπανικό προσωνύμιο El Greco, δηλαδή “Ο Έλληνας”, ήταν Kρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, δημιουργώντας το κύριο σώμα του έργου του στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Κρήτη, που αποτελούσε τότε τμήμα της ενετικής επικράτειας, και αργότερα ταξίδεψε στη Βενετία. Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τον Τιντορέττο και τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής, υιοθετώντας στοιχεία από τον μανιερισμό. Το1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του.

Exit mobile version