Παραλίες lockdown: Απίστευτος συνωστισμός την Κυριακή, πιθανή η παράταση μέτρων

ΕΛΛΑΔΑ

Παραλίες lockdown: Απίστευτος συνωστισμός την Κυριακή, πιθανή η παράταση μέτρων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παραλίες lockdown: Η συντριπτική πλειοψηφία εξακολούθησε να συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει πανδημία - Φορούσαν μάσκες, αλλά ο συνωστισμός ήταν ακραίος

10.01.2021 | 21:32

Εκατοντάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τις παραλίες της χώρας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για εικόνες που θα φέρουν αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Με σύμμαχο την καλοκαιρία και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι Αθηναίοι έτρεξαν από το πρωί στις κοντινές παραλίες για βόλτα, ή ακόμη και για μπάνιο, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που κατέκλυσαν την Διονυσίου Αρεοπαγίτου για περπάτημα. Οικογένειες με παιδιά και ποδήλατα βγήκαν να ξεσκάσουν από τα συνεχόμενα lockdown.

Οι αστυνομικές αρχές είναι σε επιφυλακή στους δρόμους της πρωτεύουσας, ζητώντας από τους οδηγούς το αντίστοιχο έγγραφο για τη μετακίνησή τους. Παράλληλα διαμηνύουν στους πολίτες που κάνουν την βόλτα τους στην Αθήνα, να κρατούν τις αναγκαίες αποστάσεις και να μην συνωστίζονται.

Παραλίες lockdown: Θέμα στο Reuters

Oι εικόνες μάλιστα έγιναν θέμα στο Reuters, με τον τίτλο «Οι Έλληνες απέδρασαν από το lockdown για να πάνε στην παραλία, με τη θερμοκρασία να είναι στα ύψη». «Με θερμοκρασίες στην Αθήνα που έφταναν τους 23 βαθμούς Κελσίου, οι άνθρωποι χαλάρωσαν στην άμμο, κολύμπησαν στη θάλασσα και περπατούσαν στον παραλιακό δρόμο στην ακτή της Αθήνας, ενώ η αστυνομία περιπολούσε για να ελέγχει το πλήθος», αναφέρει στον πρόλογό του ο συντάκτης του άρθρου. «Τα τελευταία 50 χρόνια, τόσο υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο έχουν παρατηρηθεί μόνο δύο φορές: το 1987 και το 2010, όπως ανέφερε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

“Δεν είναι φυσιολογικό. Τέτοια μέρα πέρυσι έκανε κρύο”, είπε ο 65χρονος Κυριάκος Πιτούλης. “Από την άλλη πλευρά, βοηθάει γιατί οι άνθρωποι είναι στο σπίτι και θέλουν να πάνε κάπου για να ξεφύγουν. Δεν μπορούν να μένουν στο σπίτι όλη την ώρα”. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μερικό lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου. Την Παρασκευή, οι Αρχές επέκτειναν τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων για δημόσιες συγκεντρώσεις, μέχρι τουλάχιστον τις 18 Ιανουαρίου, καθώς η χώρα προσπαθεί να επιβραδύνει την αύξηση των λοιμώξεων, κυρίως στον Βορρά.

Λινού: «Τα μέτρα περιορισμού έχουν εξαντληθεί – Πρέπει να τα τηρήσουμε»

Την τιμητική τους είχαν και οι περιοχές της Ακρόπολης, του Ζαππείου και του Φιλοπάππου. Στην Κρήτη, οι πολίτες αποφάσισαν να απολαύσουν μία κυριακάτικη βόλτα στην πόλη, αφού οι δρόμοι γέμισαν με κόσμο που απολάμβανε τον καλό καιρό φορώντας κοντομάνικα. Και στην Αργολίδα, οι κάτοικοι της περιοχής ξεχύθηκαν στη φύση και τις παραλίες.

«Υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και μάλιστα εμφανής και, όπως γνωρίζουμε, κάθε συνωστισμός αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Τώρα όλος αυτός ο κόσμος είναι στην ύπαιθρο και ο κίνδυνος είναι μικρότερος με τον όρο ότι θα μπορούσαν να τηρηθούν οι μεταξύ τους αποστάσεις και να φοράνε όλοι μάσκες. Επομένως είναι επιτακτικό η αστυνομία με ηχητικά μηνύματα να επισημαίνει το βασικό: “τηρήστε αποστάσεις και φορέστε μάσκες”.

Ουσιαστικά τα μέτρα έχουν εξαντληθεί δηλαδή τα μέτρα που μπορούν να μπουν στον πληθυσμό με τη μορφή των απαγορεύσεων είναι σε ακραία μορφή πλέον και πρέπει να τα τηρήσουμε» λέει στο protothema.gr η κ. Αθηνά Λινού και προσθέτει: «Επίσης, πρέπει να προσέχουμε και στα λεωφορεία όπου υπάρχουν και αλλοδαποί όπου δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν όλα τα μέτρα προστασίας. Να μην ξεχνάμε το συνωστισμό στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Σύψας σε ΣΚΑΪ: Ενδεχόμενο παράτασης lockdown για 2 βδομάδες λόγω κοσμοσυρροής

Με την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για δύο ακόμα εβδομάδες τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και τον Νίκο Στραβελάκη, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας.  Όπως ο ίδιος δήλωσε «η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική ιδίως στην Αττική έχει επιπεδωθεί. Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά δεν είναι καμπανάκια είναι η καμπάνα της Μητροπόλεως. Είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Aνά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει κάποια νάρκη δηλαδή να έχουμε επιδημιολογική έκρηξη και αν αυτή συμβεί στην Αττική με καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ τότε το μόνο που μπορεί να περιγράψει την εικόνα είναι σοκ και δέος».

Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η επόμενη εβδομάδα γι’ αυτό δεν ανοίγουμε άλλες δραστηριότητες ανέφερε ο κύριος Σύψας. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν υπάρξει επιδημιολογική έκρηξη να κλείσουν ξανά τα σχολεία.

Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σημείωσε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι μετά το Πάσχα που θα ανοίγει ο καιρός και θα έχει εμβολιαστεί ένα μέρος του πληθυσμού θα πάρουμε ανάσα.

Exit mobile version