Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / 12 μίλια Ιόνιο: Ο Δένδιας στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12 μίλια Ιόνιο: Ο Δένδιας στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα

12 μίλια Ιόνιο: Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο έρχεται ως επιστέγασμα σημαντικών διπλωματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την άσκηση ενός αναφαίρετου δικαιώματος της Ελλάδος, την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.

«Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο είναι μία ιστορική στιγμή για την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρει ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter. «Με το νομοσχέδιο επιβεβαιώνεται η στρατηγική της Ελλάδας να επιδιώκει συμφωνίες με γειτονικές χώρες, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο, προωθώντας την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή» πρόσθεσε.

Στη Βουλή η επέκταση

Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον “καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιουνίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου”. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο έρχεται ως επιστέγασμα σημαντικών διπλωματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Έχουν προηγηθεί η συμφωνία Αθήνας-Ρώμης για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, η συμφωνία Αθήνας-Καΐρου για την ΑΟΖ και η συμφωνία της Αθήνας με τα Τίρανα για την παραπομπή της αντίστοιχης Ελληνοαλβανικής διαφοράς στη Χάγη. Η έκδοση του προεδρικού διατάγματος πάντως προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα, τη στιγμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι αυτό που απαιτείται από τη γείτονα είναι “συνέχεια και συνέπεια” στην αποκλιμάκωση, προκειμένου να υπάρξει επανάληψη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το νομοσχέδιο που μεγαλώνει την Ελλάδα με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου, η δεύτερη ανάγνωσή του να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021. Επειδή με το νομοσχέδιο αυτό διευρύνονται τα όρια της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας γνωστοποίησε πως θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 72) για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε να φανεί η έκδηλη και πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.

Νίκος Παναγιωτόπουλος Νίκος Δένδιας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις