Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καιρός Αρναούτογλου: Θερμή αφρικανική “εισβολή” – Πότε φτάνει η κακοκαιρία
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός Αρναούτογλου: Θερμή αφρικανική “εισβολή” – Πότε φτάνει η κακοκαιρία

Καιρός Αρναούτογλου: Σε εξέλιξη θερμή αφρικανική "εισβολή" στη χώρα μας μέσα στο χειμώνα, με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Δύο πρόσωπα θα παρουσιάσει ο καιρός στην ελληνική επικράτεια σήμερα, Σάββατο 9 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι την 21 Ιανουαρίου θα σημειώνεται μια σταδιακή μεταβολή, η οποία θα ρίξει τις υψηλές θερμοκρασίες που εκτοξεύονται αυτό το διήμερο. Αυτό τονίζει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος αρχικά κάνει λόγο για ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ώρες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ‘εισβολή’ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της Ελλάδας. Σε περιοχές πάντως όπου αναμένονται καιρικά φαινόμενα, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν κοντά στις φυσιολογικές για την εποχή τιμές. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου θα φτάσουν στα κεντρικά τους 20-21 βαθμούς και στη Βόρεια Κρήτη τοπικά τους 25-26 βαθμούς Κελσίου. Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα στην Αθήνα και στην Πάτρα αναμένεται να είναι 19 έως 20 βαθμοί, ενώ στα Χανιά θα φθάσουν τους 24 έως 25 βαθμούς.

Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι θερμές αέριες μάζες που μας “επισκέπτονται” αγγίζουν περαιτέρω τη νότια Ελλάδα (κυρίως την Κρήτη), δημιουργώντας έτσι μια σημαντική αντίθεση στις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τη βόρεια Ελλάδα να μην επηρεάζεται στον ίδιο βαθμό από τα εισερχόμενα φαινόμενα. Όμως, από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 21 Γενάρη, το σκηνικό αναμένεται ν’ αλλάξει, με τις υψηλές θερμοκρασίες να σημειώνουν πτώση και ουσιαστικά να επικρατεί ένα πιο “φυσιολογικό” για την εποχή κλίμα. Παράλληλα, ο κ. Αρναούτογλου προβλέπει πως η παραπάνω μεταβολή του καιρού ενδέχεται να συνοδευτεί από χιονοπτώσεις, οι οποίες είναι πιθανό να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις