Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γκάφες Τσίπρα: Η Θεσσαλονίκη, το εμβόλιο και η απάντηση Ταραντίλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκάφες Τσίπρα: Η Θεσσαλονίκη, το εμβόλιο και η απάντηση Ταραντίλη

Γκάφες Τσίπρα: Δεν επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την Θεσσαλονίκη και τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Η λάθος πρόταση για τα εμβόλια.

Αδιάβαστος για ακόμα μία φορά πιάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αγνόησε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και έδρασε κατά το δοκούν, για να κλείσει το μάτι στην Εκκλησία. Αφορμή ήταν μια διφορούμενη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. “Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή”, είχε πει χαρακτηριστικά ο Άδωνις.

Με αφορμή την δήλωση Γεωργιάδη ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τους ειδικούς- δηλαδή την επιτροπή των λοιμωξιολόγων- που είχαν ζητήσει lockdown και έκανε λόγο για εγκληματικές ευθύνες του πρωθυπουργού. “Η ομολογία του Υπουργού Ανάπτυξης πως η Θεσσαλονίκη θρηνεί τόσους νεκρούς από την πανδημία γιατί η κυβέρνηση αγνόησε τους ειδικούς που είχαν ζητήσει lockdown πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου, είναι ανατριχιαστική. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε μόνο ψέματα, όταν μας έλεγε πως κανείς δεν είχε ζητήσει έγκαιρα πιο σκληρά μέτρα. Αλλά απολύτως συνειδητά έβαλε για άλλη μια φορά το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει”.

Και συνέχισε: “Πλέον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για ποιο λόγο τόσο καιρό ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Λαμβάνει αποφάσεις χωρίς καν να ακούει τους επιστήμονες και επιχειρεί εκ των υστέρων να τους εκμεταλλευθεί μόνο και μόνο για να επιβεβαιώνει τις δικές του πολιτικές αποφάσεις”. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και την παρέμβαση εισαγγελέα για την υπόθεση.

Αλέξης Τσίπρας μάσκα

Δεν υπήρξε τέτοια εισήγηση!

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των ίδιων των λοιμωξιολόγων που μετέχουν στην επιτροπή που εισηγείται τα μέτρα, τέτοια εισήγηση δεν υπήρξε ποτέ και δεν υπεβλήθη στην κυβέρνηση πρόταση για lockdown στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, την παρέμβαση Τσίπρα διέψευσε και ο Αθανάσιος Τσακρής: Δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων να ληφθούν νέα μέτρα για την εορτή του Αγίου Δημητρίου στη συγκεκριμένη περιοχή, διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής υπουργείου Υγείας, λίγο πριν τη συνεδρίαση της.

“Νομίζω δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή κάποια τέτοια γνωμοδότηση σε εκείνη τη φάση ώστε να αποφανθεί για τυχόν επιπλέον μέτρα για τη συγκεκριμένη περιοχή. Σε όλη την Ευρώπη τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο δεν έγινε πολύ καλή εκτίμηση της δυναμικής του ιού, ποσό δυναμικά εξαπλώθηκε” ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάτι που θα είχε βοηθούσε, διευκρίνισε ο καθηγητής, θα ήταν ακόμα περισσότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι. Το στοιχείο αυτό θα βοηθούσε σε καλύτερη εκτίμηση. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι δεν εισηγήθηκαν έκτακτα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε ακόμα και εισαγγελική παρέμβαση, μετά από καταγγελία του διευθυντή της Β ΜΕΘ του Παπανικολάου κ. Καπραβέλου.

Το εμβόλιο

Ο Αλέξης Τσίπρας υπέπεσε και σε δεύτερη γκάφα, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης. Αφορμή η πρότασή του να γίνει προμήθεια εμβολίων από τρίτες πηγές, παραβλέποντας την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για από κοινού προμήθειες εμβολίων για όλες τις χώρες μέλη της Ευρώπης, αφού η από κοινού προμήθεια εμβολίων από τους 27 ενισχύει την διαπραγματευτική θέση των ευρωπαϊκών χωρών, ρίχνει την τιμή των εμβολίων και αποτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρώπης.

Αγνοώντας τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τα πλεονεκτήματα της από κοινού διαπραγμάτευσης της αγοράς των εμβολίων από την Ενωμένη Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρότεινε “η χώρα να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ζητήσει η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες δυνάμεις φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός σε κάθε χώρα της ΕΕ”.

Όπως είπε, αν αυτή η πρωτοβουλία “που πρέπει να αναληφθεί τώρα, δεν ευοδωθεί, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο, πρέπει να υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων για να προστατευθεί ο πληθυσμός”.

H… απάντηση

Λίγα λεπτά μετά την διατύπωση της πρότασης Τσίπρα, απάντησε εμμέσως στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ η πρόεδρος της Κομισιόν: Τα 27 κράτη-μέλη πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν διευκρινίζοντας ότι “κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα”. Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε:“To μόνο πλαίσιο, μέσα στο οποίο διαπραγματευόμαστε, είναι ότι οι 27 το κάνουμε αυτό μαζί και κανένα κράτος-μέλος σε αυτή τη νομική δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα”.

Όπως ανακοίνωσε η κ. Φον Ντερ Λάιεν, η Κομισιόν εξασφάλισε επιπλέον 300.000.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/ΒioNtech με τον συνολικό αριθμό των εμβολίων από τη συγκεκριμένη εταιρεία να φτάνει τα 600.000.000.

Ταραντίλης για γκάφα Τσίπρα: Θα περιμέναμε να είναι καλύτερα ενημερωμένος

“Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης μετά την δήλωση του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να γίνει προμήθεια εμβολίων από τρίτες πηγές. Ο κ. Τσίπρας έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

” Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος” αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπληρώνει: “Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι “κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα”. Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας”.

Ταραντίλης: Προτείνει ο κ. Τσίπρας να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία;

Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι “κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα”. Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας.

Χρήστος Ταραντίλης

Για την αγορά της πατέντας των εμβολίων

Όσον αφορά στην πρόταση για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την Ε.Ε. που πρότεινε ο κ. Τσίπρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει: “Του υπενθυμίζουμε την θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Απριλίου με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, για την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες.

Ο κ. Τσίπρας ζητά επίσης τη συνταγογράφηση των τεστ. Τον καλούμε να στηρίξει ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ testing.gov.gr που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Θα ήταν όντως εξαιρετικά χρήσιμο ώστε πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν δωρεάν τεστ”.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Αναφορικά, τέλος, με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, για τις οποίες ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμύτατη κριτική, ο κ. Ταραντίλης αναφέρει: “Επισυνάπτουμε τους χθεσινούς χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) που αποτυπώνουν με ακρίβεια την καλύτερη θέση της χώρας μας από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί εθνικό στοίχημα. Γι΄αυτό μέχρι σήμερα έχουν γίνει ειδικές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο ώστε ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ώστε ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί ειλικρίνεια και ρεαλιστικές προτάσεις. Τις περιμένουμε”.

Αλέξης Τσίπρας μάσκα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις