Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο Moderna έγκριση: «Ναι» και από τη Βρετανία
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Moderna έγκριση: «Ναι» και από τη Βρετανία

Εμβόλιο Moderna έγκριση: Μετά την Ιταλία και η Βρετανία είπε το «ναι».

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας ενέκρινε σήμερα τη χρήση του εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας, προσθέτοντας πως συμφώνησε για την αγορά άλλων 10 εκατ. δόσεων του εμβολίου. Έτσι, υπολογίζει ότι θα αρχίσει να χορηγείται από την άνοιξη. Τρία εμβόλια εναντίον του COVID-19 έχουν μέχρι τώρα εγκριθεί για χρήση στη Βρετανία, με εκείνα των Pfizer/BioNTech και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca να χορηγούνται ήδη.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει τώρα 17 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna και οι παραδόσεις θα αρχίσουν να διανέμονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την άνοιξη, εφόσον η Moderna διευρύνει την ικανότητα παραγωγής της. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ «Έχουμε εμβολιάσει ήδη σχεδόν 1,5 εκατ. ανθρώπους σε όλο το ΗΒ και το εμβόλιο της Moderna θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα ακόμη περισσότερο όταν οι δόσεις καταστούν διαθέσιμες την άνοιξη». Το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικό κατά 94% στην πρόληψη της ασθένειας στις κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου και η χρήση του έχει ήδη εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

εμβόλιο κορονοϊός

Εμβόλιο Moderna: Τι δεν γνωρίζουμε

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία, καθώς οι εθελοντές θα πρέπει να παρακολουθούνται για πολύ περισσότερο, προτού μπορέσει να απαντηθεί. Δεν υπάρχουν, επίσης, δεδομένα σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τον κορονοϊό. Ωστόσο, ο Ταλ Ζακ είπε στο BBC ότι τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το εμβόλιο «δεν φαίνεται να χάνει την ισχύ του» με την ηλικία. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό εάν το εμβόλιο απλώς προστατεύει τους ανθρώπους από το να γίνουν αρρωστήσουν σοβαρά ή αν τους κάνει και μη μεταδοτικούς.

Είναι ασφαλές το συγκεκριμένο εμβόλιο;

Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης, δεν είναι 100% ασφαλές. Μερικές από τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν από ασθενείς ήταν κούραση, πονοκέφαλος και πόνος. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περιμέναμε με ένα εμβόλιο που λειτουργεί και προκαλεί καλή ανοσολογική απόκριση», δήλωσε ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College London.

εμβόλιο σύριγγα χέρι
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις