Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβερνητική πολιτική 2021: Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική πολιτική 2021: Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις

Κυβερνητική πολιτική 2021: Παραμένουν ανοιχτά όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της χώρας, δηλαδή και η υγεία και η οικονομία, αλλά και τα εθνικά θέματα.

Και μπορεί οι περισσότεροι να ασχοληθήκαμε ίσως λίγο παραπάνω αυτές τις ημέρες με τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου τον προσπέρασαν πολύ γρήγορα, αφού τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν μπροστά τους ίσως το δυσκολότερο τρίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Και αυτό γιατί παραμένουν ανοιχτά όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της χώρας, δηλαδή και η υγειονομική κατάσταση και το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού και ο τομέας της οικονομίας, αλλά και τα εθνικά θέματα.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται οπωσδήποτε η κατάσταση της εξέλιξης της πανδημίας στην χώρα μας με τις εξάρσεις του ιού σε τοπικό επίπεδο να είναι συχνές και την κυβέρνηση να αναγκάζεται να επιβάλλει σκληρά περιοριστικά μέτρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σταδιακά, αλλά ο αριθμός των διασωληνωμένων καταγράφει μείωση με αργούς ρυθμούς, γεγονός που προκαλεί ανησυχία τόσο στους επιστήμονες, όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που δεν επιθυμεί μια νέα αφόρητη πίεση στο ήδη πιεσμένο σύστημα Υγείας. Παράλληλα η  απόφαση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, αφού θα αυξηθεί η κινητικότητα των πολιτών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη δεν έχουμε μπει στην καρδιά του χειμώνα που ευνοεί την μετάδοση των λοιμώξεων και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κυβερνητική πολιτική 2021: Το στοίχημα του εμβολιασμού

Παράλληλα με τα μέτρα για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση οφείλει να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών, που θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες από τώρα. Σε αυτόν τομέα ξεκινά ήδη μια εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε οι πολίτες να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους για να εμβολιαστούν, ενώ παρακολουθείται στενά ώστε να τηρηθεί κατά γράμμα ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού της χώρας και των τροφίμων, αλλά και εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων. Αγκάθι εδώ αποτελεί η καθυστέρηση στην παραλαβή των εμβολίων που παρατηρείται συνολικά στην ΕΕ, κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται η κυβέρνηση.

Ηλικιωμένη εμβολιάζεται

Κυβερνητική πολιτική 2021: Η πορεία της οικονομίας

Επόμενο και δύσκολο στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι η οικονομία. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά το 2012 θα κριθεί εν πολλοίς από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων σε εστίαση, τουρισμό και εμπόριο. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το πάγωμα των ενοικίων και των πληρωμών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν να μην αρκούν και πλέον αναμένεται να ανοίξει μια συζήτηση ακόμη και για κούρεμα οφειλών.

Σκύλος καρέκλες

Κυβερνητική πολιτική 2021: Η εξωτερική πολιτική

Τέλος με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τις κινήσεις της Τουρκίας αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις διερευνητικές επαφές. Η τακτική των Τούρκων αξιωματούχων και πολιτικών διαδέχονται η μια την άλλη ανά τακτά χρονικά διαστήματα και  η ΕΕ έχει στραμμένη την προσοχή της κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γεγονός που κάνει αρκετούς να ανησυχούν ότι η ηρεμία των τελευταίων μηνών μπορεί να είναι συγκυριακή και να επανέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις με την γειτονική χώρα.

Νηοπομπή
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις