Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Καπιτώλιο εισβολή: Αντιδράσεις και από την ελληνική πολιτική ηγεσία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καπιτώλιο εισβολή: Αντιδράσεις και από την ελληνική πολιτική ηγεσία

Καπιτώλιο εισβολή: Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στο Twitter - Συναγερμός σε όλο τον κόσμο μετά τις πρωτοφανείς εικόνες βίας στις ΗΠΑ

Παγκόσμιο σοκ και αγωνία για την επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ προκαλούν οι εικόνες από την εισβολή στο Καπιτώλιο. Τέσσερις είναι οι νεκροί κατά την έφοδο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη μητροπολιτική περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας, διευκρίνισε ότι οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα. Πρόσθεσε ότι 52 ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Φρικτά» χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε μήνυμά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε προβληματισμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα στις ΗΠΑ. «Εξαιρετικά προβληματισμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουάσινγκτον. Η αμερικανική δημοκρατία είναι ανθεκτική, βαθιά ριζωμένη, και θα ξεπεράσει αυτήν την κρίση», έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καπιτώλιο: Το μήνυμα Τσίπρα

Tην εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο καταδίκασε ο Αλέξης Τσίπρας αργά το βράδυ της Τετάρτης. «Ντροπιαστικές εικόνες ακροδεξιάς βίας στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η προστασία της δημοκρατίας καθημερινά και παντού. Η εκλογή του Μπάιντεν πρέπει να γίνει σεβαστή. Οι εχθροί της δημοκρατίας θα νικηθούν», έγραψε στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

Φώφη Γεννηματά για Καπιτώλιο

Τα πρωτοφανή γεγονότα που εξελίσσονται στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σχολίασε με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Δυνάμεις του λαϊκισμού και του διχασμού επιχειρούν να εκβιάσουν τη Δημοκρατία και να ανατρέψουν τη λαϊκή θέληση στην Ουάσιγκτον. Χρέος όλων μας είναι να τους καταδικάσουμε απερίφραστα. Η νίκη της δημοκρατίας στις ΗΠΑ είναι νίκη όλων όσοι πιστεύουν στις αξίες της σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά.

Παπανδρέου για ΗΠΑ: Ο Τραμπ ενθαρρύνει ακροδεξιούς, αλλά η δημοκρατία θα νικήσει -No Pasaran

Ως σφοδρή μάχη ανάμεσα στην άκρα δεξιά και τις δημοκρατικές δυνάμεις στις ΗΠΑ περιγράφει ο Γιώργος Παπανδρέου όσα συμβαίνουν στο Καπιτώλιο. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επισήμανε ότι ο Τραμπ ενθαρρύνει εξτρεμιστικές ομάδες, αλλά η δημοκρατία θα νικήσει.

Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου

«Τη στιγμή αυτή γίνεται στις ΗΠΑ μια σφοδρή μάχη μεταξύ της άκρας δεξιάς και των δημοκρατικών δυνάμεων. Είναι σαφές ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις τελικά θα επικρατήσουν, παρά τις απόπειρες εξτρεμιστικών ομάδων που ενθαρρύνει ο Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσουν τη βούληση του αμερικανικού λαού. No pasaran! Η δημοκρατία θα νικήσει!»

Λοβέρδος: Η μάστιγα των «αγανακτισμένων» χτύπησε και στις ΗΠΑ

Με ένα καυστικό ποστάρισμα σχολίασε την εισβολή στο Καπιτώλιο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στα όσα πρωτοφανή συνέβησαν νωρίτερα στην Ουάσιγκτον, με τους διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ να εισβάλλουν και να προκαλούν επεισόδια μέσα στο Καπιτώλιο, κάνοντας λόγο για τη «μάστιγα των αγανακτισμένων».«Η μάστιγα των αγανακτισμένων χτύπησε και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Η υπερατλαντική εκδοχή όσων βιώσαμε στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ανδρουλάκης: Το κύρος της Αμερικής σήμερα πλήττεται ανεπανόρθωτα -Ο Τραμπ δίχασε το λαό

Με μια φωτογραφία ενός  βιβλίου του Φίλιπ Ροθ επέλεξε να σχολιάσει όσα συμβαίνουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Το μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και ηγετικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι το κύρος της Αμερικής σήμερα πλήττεται ανεπανόρθωτα και πως ο Ντόναλντ Τραμπ δίχασε το λαό των ΗΠΑ.

Η ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη:

Στο βιβλίο του «Συνωμοσία κατά της Αμερικής», o Philip Roth περιγράφει μία εναλλακτική πραγματικότητα, όπου ο Λίντενμπεργκ κατεβαίνει με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και κερδίζει τις εκλογές του 1940 απέναντι στον Ρούσβελτ. Ο συγγραφέας είχε δηλώσει ότι το βιβλίο δεν είχε γραφτεί ως προειδοποίηση, όμως τα σημερινά γεγονότα το κάνουν προφητικό.

Βιβλίο ΗΠΑ
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις