Ενοίκια σπιτιών λόγω κορονοϊού: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοίκια σπιτιών λόγω κορονοϊού: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Ενοίκια σπιτιών λόγω κορονοϊού: Τα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 

07.01.2021 | 14:00

Η πανδημία του κορονοϊού εκτός των άλλων έπληξε και τους ενοικιαστές. Η κυβέρνηση πήρε μια σειρά μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα πολλοί ενοικιαστές να παίρνουν τα ενοίκιά τους μειωμένα. Ωστόσο το παράδοξο είναι ότι οι τιμές των ενοικίων για το μήνα Δεκέμβριο παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδό τους. Και αυτό γιατί όπως φαίνεται οι προσδοκίες των ιδιοκτητών φαίνεται να είναι σαφώς βελτιωμένες στο τέλος της χρονιάς.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με την έξαρση των κρουσμάτων και το νέο lockdown από τον Νοέμβριο και μετά. Η άνοδος που καταγράφεται πανελλαδικά ως προς τιμές πώλησης είναι στο 2,7% με τη μέση τιμή ανά τ.μ. να διαμορφώνεται στα 1.560 ευρώ ανά τ.μ. από 1.519 ευρώ ανά τ.μ. στο δ’ τρίμηνο του 2019, ενώ στα ίδια επίπεδα είναι η άνοδος και στα ενοίκια, στο +2,8%, με τη μέση τιμή σε όλη την ελληνική Επικράτεια να διαμορφώνεται στα 7,33 ευρώ ανά τ.μ. από 7,13 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σημειωτέον ότι συνήθως οι τιμές που δημοσιεύονται καταλήγουν να είναι χαμηλότερες ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις που θα επιχειρήσει ο υποψήφιος αγοραστής, το διάστημα της αποπληρωμής, τη χρηματοδότηση κ.τ.λ..

Τα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά τα ενοίκια, η εικόνα στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας διαφοροποιείται: Στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια προάστια αλλά και τον Πειραιά παρατηρείται πτώση ενώ διψήφιο ποσοστό αύξησης της τάξεως του 10% σημειώνουν οι ζητούμενες τιμές για ενοικιάσεις στα δυτικά προάστια, φθάνοντας τα 6,67 ευρώ ανά τ.μ..

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές σημειώνουν πτώση κατά 4,7% με τη μέση τιμή στα 8,89 ευρώ ανά τ.μ. στο δ’ τρίμηνο του 2020, στα νότια προάστια, με την υψηλότερη μέση τιμή ενοικίου παρεπιπτόντως, η τιμή ανά τ.μ. είναι πλέον στα 10 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας μειωθεί κατά 5% σε σύγκριση με το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2019, ενώ στον Πειραιά η πτώση τοποθετείται στο 3,5% με μία μέση τιμή στα 7,4 ευρώ ανά τ.μ.. Στον αντίποδα μετά τα δυτικά προάστια, άνοδος κατά 9% καταγράφεται και στα ανατολικά προάστια με μία μέση τιμή στα 6,4 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα βόρεια η άνοδος είναι κοντά στο μέσο όρο ανά την Ελλάδα, στο 2,9% φθάνοντας τα 8,57 ευρώ ανά τ.μ..

Για τη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο η άνοδος είναι μικρή, στο 1,8% με μέση τιμή στα 7,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σημαντική πτώση κατά 8,4% σε ετήσια βάση καταγράφεται στο υπόλοιπο του νομού, με τη μέση τιμή στα 3,16 ευρώ ανά τ.μ..

Exit mobile version