Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτες: Μείωση τον Νοέμβριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτες: Μείωση τον Νοέμβριο

Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτες: Στο ποσό των 1,476 δισ ευρώ μειώθηκαν το Νοέμβριο του 2020 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Στο ποσό των 1,476 δισ ευρώ μειώθηκαν το Νοέμβριο του 2020 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα από το ποσό των 1,647 δισ ευρώ στο οποίο ανέρχονταν τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία την πορεία εξέλιξης των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Επίσης το Νοέμβριο μειώθηκαν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και διαμορφώθηκαν στα 707 εκατ. ευρώ έναντι 838 εκατ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο του 2020.

Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις των Ελλήνων επέστρεψαν στα επίπεδα που ήταν της περιόδου Δεκεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015.
Το παράξενο είναι ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες εν μέσω κορονοϊού και αυστηρών μέτρων που κρατούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές. Μόνο στο διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2020, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 15,57 δις. ευρώ.

Ποδήλατο στην Ερμού

Από τον Μάρτιο, μήνα που ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 16,45 δις. ευρώ, δηλαδή ακόμη περισσότερο. Το υπόλοιπο έκλεισε στο τέλος Νοεμβρίου στα 158,7 δις. ευρώ. Αντίστοιχο επίπεδο, έχει να καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2014. H αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον που προκαλεί η καραντίνα φαίνεται ότι οδηγεί σε “αυτοσυγκράτηση” όσον αφορά στις δαπάνες και την κατανάλωση.

Από την άλλη, το κλείσιμο των καταστημάτων ειδικά εν μέσω εορτών, έχει “υποχρεώσει” σε ένα βαθμό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο να περιορίσουν τις δαπάνες τους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα αναμένονται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Δεκέμβριο. Τον Νοέμβριο, πρώτο μήνα του δεύτερου πλήρους lockdown οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά τρία ολόκληρα δις. ευρώ.

Βόλτα εν μέσω lockdown
Δείτε ακόμη
Το ημερολόγιο του 2021 – Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις παίρνουν παράταση
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάνε ταμείο και πότε
“MyBusinessSupport”: Διορία 10 ημερών για την επιστρεπτέα – Προσοχή στα SOS
Τέλη κυκλοφορίας 2021: Στον “αέρα” η πλατφόρμα my car

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις