Θεοφάνεια εκκλησίες – Θεία Κοινωνία: Πιστοί χωρίς μάσκα, κοινωνούν κανονικά

ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια εκκλησίες – Θεία Κοινωνία: Πιστοί χωρίς μάσκα, κοινωνούν κανονικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Θεοφάνεια εκκλησίες - Θεία Κοινωνία: Κοινώνησαν οι πιστοί στη Μητρόπολη Πειραιώς και άλλους ναούς - Ουρές έξω από κάποιες εκκλησίες για τα μπουκαλάκια με τον Αγιασμό - Εξαδάκτυλος: Πολύ ανησυχητικές εικόνες - Δεν έγινε Αγιασμός των Υδάτων

06.01.2021 | 12:12

Ανοιξαν σήμερα, ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων, οι εκκλησίες της χώρας, παρά την απαγόρευση. Τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, υποτίθεται πως θα τηρούνταν μέσα και έξω από τους ναούς, όπου υπήρχε και ήπια αστυνόμευση. Ωστόσο, οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από εσωτερικά των ναών, όπου πλήθος κόσμου περιμένει στην ουρά για να λάβει τη Θεία Κοινωνία, είναι τουλάχιστον απογοητευτικές και εξαιρετικά ανησυχητικές για το τι θα συμβεί όσον αφορά τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, στη Μητρόπολη Πειραιώς -και όχι μόνο- δεκάδες πιστοί κοινώνησαν κανονικά, ενώ, εντός του Ιερού Ναού, πολλοί ήταν κι εκείνοι που δεν φορούσαν μάσκα και δεν τηρούσαν παρά επιφανειακά τα μέτρα προστασίας.

Θεοφάνεια: Διακριτική η παρουσία της ΕΛΑΣ

Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ είχε διακριτική παρουσία με ήπια αστυνόμευση έξω από ναούς και ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού. Οπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας, δεν ήθελαν, λόγω της ημέρας, να υπάρξουν αντιπαραθέσεις με τους πολίτες, αλλά περίμεναν απ’ όλους να τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού. Τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Πάτρα και η Λάρισα , οι ναοί άνοιξαν για τον εορτασμό των Θεοφανίων, τηρώντας τα μέτρα. Στη Μητρόπολη Αθηνών στη λειτουργία των Θεοφανίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έφτασε στον ναό χωρίς να κάνει δηλώσεις. Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ όλοι τηρούσαν τους κανόνες. Έξω από τη Μητρόπολη η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.

Υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας τελέστηκε ο εορτασμός των Θεοφανίων και στη Θεσσαλονίκη. Από νωρίς το πρωί οι πιστοί βρίσκονταν έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και περίμεναν να μπουν μέσα, για να παραλάβουν αγιασμό και αντίδωρο. Ο αγιασμός ήταν μέσα σε μπουκαλάκια, τοποθετημένα στην είσοδο του ιερού ναού, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ υπήρχαν και αντισηπτικά σε δύο σημεία εντός της εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, που επικαλείται το voria.gr, σε 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπάρχει μόνιμη παρουσία αστυνομικών έξω από τον ναό, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας περιπολούν σε όλη την πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων. Στον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά της Θεσσαλονίκης τελέστηκε και δεύτερη θεία λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν λίγοι πιστοί έξω από την είσοδο της εκκλησίας.

Θεοφάνεια στον Πειραιά

Στον Πειραιά, μικρός αριθμός πιστών βρέθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, ενώ η παρουσία της αστυνομίας και εκεί διακριτική. Στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, αντίθετα, μεγάλη ήταν η ουρά που σχημάτισαν οι πιστοί έξω από τον ομώνυμο ιερό ναό.

Με μέτρα στις εκκλησίες και συγκεκριμένο αριθμό πιστών γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στην Πάτρα. Όπως αναφέρει το tempo24.news, ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας ήταν πλήρης, με τους 50 πιστούς που επιτρέπονταν κατά την περίοδο των γιορτών, ήδη από πολύ νωρίς το πρωί.

Θεοφάνεια: Απίστευτες εικόνες στο Μπαχράμι

Απίστευτες εικόνες με ουρές πιστών για τον εορτασμό των Θεοφανίων, έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός. Οι πιστοί έσπευσαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι προκειμένου να πάρουν τον αγιασμό μετά τη θεία λειτουργία, ωστόσο οι ουρές που δημιουργήθηκαν ήταν μεγάλες ενώ σε πολλές περιπτώσεις όσοι περίμεναν δεν τηρούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Έξω από την εκκλησία, όπως και σε πολλούς ναούς της χώρας βρέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις.

Βίντεο από newsit

Θεοφάνεια: Το μήνυμα του Σεραφείμ

Για το δίδαγμα της εορτής των Θεοφανείων μίλησε το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ. Όπως εξήγησε, η μέρα δίνει δίδαγμα “μετάνοιας και ταπεινώσεως”, προσθέτοντας ότι “ο αληθινός θεός είναι πράος και ταπεινός τη καρδία”. Ευχήθηκε μάλιστα “να βρούμε ανάψυξη στις καρδιές και τις ψυχές μας”, ενώ ευχήθηκε και για την υπέρβαση της “της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης”. Σε ό,τι αφορά στον αγιασμό των υδάτων, υπογράμμισε ότι θα γίνει εντός ναού. “Αλλά η χάρις του θεού εκχέεται πάντοτε στους ανθρώπους καλής θελήσεως. Χρόνια πολλά και ευλογημένα”, σημείωσε.

Θεοφάνεια Θεσσαλονίκη: Ένταση στον Λευκό Πύργο

Ένταση επικράτησε στο Λευκό Πύργο όταν κάποια άτομα προχώρησαν σε αυτοσχέδια τελετή ρίψης του Σταυρού στον Θερμαϊκό Κόλπο. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, η αστυνομία προσπάθησε να αποτρέψει την προσπάθεια. Η ρίψη πραγματοποιήθηκε, ωστόσο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται προσαγωγές από την ΕΛΑΣ. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί κάλεσμα για την ρίψη του Σταυρού.

Σύμφωνα με το thestival.gr, τα άτομα που συγκεντρώθηκαν πρόσκεινται στην ομάδα «Ενωμένοι Μακεδόνες».

Exit mobile version