Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέο lockdown Ελλάδα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο, δεν υποχωρεί ο κορονοϊός
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Νέο lockdown Ελλάδα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο, δεν υποχωρεί ο κορονοϊός

Νέο lockdown Ελλάδα: Δύο μήνες από τότε που τέθηκε σε ισχύ το lockdown στη χώρα και η ανησυχία για τα κρούσματα κορονοϊού μετά τις γιορτές είναι έκδηλη

Δύο μήνες από τότε που τέθηκε σε ισχύ το lockdown στη χώρα και η ανησυχία για αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού μετά τις γιορτές είναι έκδηλη. Σήμερα ανακοινώθηκαν 816 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142267, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5547 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42716 (30.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

399 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 270 (67.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.912 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 48 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5099 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3023 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυξημένο θα είναι το επιδημιολογικό φορτίο

Αυξημένο θα είναι το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής μετά την περίοδο των γιορτών, κάτι που φαίνεται τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού όσο και στα λύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στην Αττική βρέθηκαν 324 κρούσματα, με το κέντρο της Αθήνας και τα Δυτικά προάστια να συγκεντρώνουν τα περισσότερα. Ειδικά στον Κεντρικό και τον Δυτικό Τομέα ο αριθμός των νέων λοιμώξεων είναι τριψήφιος, κάτι που καθιστά τις περιοχές αυτές υψηλού κινδύνου.

Συναγερμός σε γηροκομείο της Αθήνας: Δέκα θετικά κρούσματα κορονοϊού

Συναγερμός σε γηροκομείο της Αττικής στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού. Tην παραμονή της Πρωτοχρονιάς εμφάνισε πυρετό μια ηλικιωμένη σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega. Αμέσως, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο “Σωτηρία” όπου και υποβλήθηκε σε εξετάσεις και βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Ακολούθησε η διαδικασία που ορίζει το πρωτόκολλο από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν άλλοι τέσσερις ηλικιωμένοι θετικοί στον ιό.

Οι τρεις μεταφέρθηκαν στο ΕΛΠΙΣ και μια γυναίκα στο Λαϊκό. Μέχρι στιγμής είναι πάνω από δέκα τα κρούσματα, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και στο προσωπικό.

Δεν αποκλείει νέο lockdown ο Γώγος

«Ο καθένας πρέπει να παίρνει την ευθύνη του σε αυτή την φάση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αναφερόμενος στις σημερινές εικόνες στις εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανείων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιοχές σε έξαρση, υπάρχουν κόκκινες ζώνες που εναλλάσσονται και που μπορεί ανα πάσα στιγμή να είναι σαν αναφλεγείς βόμβες που μπορεί να πυροδοτήσουν το σύστημα.

Ο κ. Γώγος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των εορτών υπήρξε αύξηση της κινητικότητας κατά 30%  Όπως είπε, την Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση ωστόσο αν διαπιστωθεί αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου είναι καλύτερα να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα για μια ή δυο εβδομάδες ακόμη.

Ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι ο φόβος και η ανησυχία υπάρχουν συνεχώς με τα δεδομένα που υπάρχουν στην χώρα μας ενώ ήδη εμφανίστηκαν και κρούσματα με το νέο στέλεχος. «Βγαίνουμε από ένα lockdown και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως υπάρχει ενδεχόμενο της κατά ζώνης λειτουργίας το click away.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις