Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αύξηση κρουσμάτων Αττική: Δραματική πρόβλεψη, σκέψεις για πολύ σκληρό lockdown
ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

Αύξηση κρουσμάτων Αττική: Δραματική πρόβλεψη, σκέψεις για πολύ σκληρό lockdown

Αύξηση κρουσμάτων Αττική: Παρά τα μέτρα, τo επικείμενο άνοιγμα των σχολείων συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Πολλοί επιστήμονες εμφανίζονται ανήσυχοι και κάνουν λόγο για μια απόφαση βιαστική

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού βλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με φόντο τις γιορτές των Χριστουγέννων και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων. “Είμαστε σε μια αρχή κλιμάκωσης η οποία φαίνεται ήδη στα πρώτα αποτελέσματα ακόμα και με τον χαμηλό αριθμό των τεστ. Μείωση της περιστολής κατά 20% και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αυτό μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων. Ευτυχώς ελήφθη η απόφαση για το lockdown που είναι σε ισχύ. Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς – με κάποιο τρόπο- προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη” σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega και την εκπομπή “Live News”.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η τάση τον Οκτώβριο είναι πολύ πιο κάθετη σε σχέση με αυτό που θα δούμε να συμβαίνει τώρα. “Θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση και κάποια στιγμή από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά θα έχουμε όντως πίεση στο σύστημα Υγείας κάτι που κανείς δεν θέλει. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί θα πάρουμε άλλα μέτρα ενδιάμεσα” πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι XUEW, ανακοινώθηκαν 928 κρούσματα, αριθμός διπλάσιος από τις χθεσινές 427 μολύνσεις.

Σαρηγιάννης: Αύξηση της τηλεργασίας και έλεγχοι

Ένα από τα μέτρα που πρότεινε ο καθηγητής για την αντιμετώπιση της διασποράς και την αποφυγή μιας νέας έξαρσης της πανδημίας είναι η αύξηση της τηλεργασίας αλλά και ο έλεγχος ότι αυτή εφαρμόζεται στην πράξη. Ακόμα, ανέφερε ότι το click away μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ναι μεν αυξάνει τη διασπορά αλλά όχι σημαντικά. Όσον αφορά για τον εορτασμό του Πάσχα o κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι αυτός θα εξαρτηθεί από τι θα κάνουμε τώρα και τον Φεβρουάριο.

Παγώνη: Δεν αποκλείεται σκληρό lockdown

Μπορεί ωστόσο οι μαθητές να επιστρέφουν στα σχολεία και να ετοιμάζεται μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν μια ανησυχία. «Δεν αποκλείεται σκληρό lockdown», είπε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη, εξηγώντας παράλληλα πως ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσα θα είναι τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. «Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα» είπε η κ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Η ίδια εξήγησε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν είναι εύκολο να πέσει, καθώς ασθενείς μένουν στις ΜΕΘ πάνω από 15 μέρες.

Εκτίμησε, μάλιστα, πως η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων θα δυσκολέψει την κατάσταση. Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κ. Παγώνη είπε: «Δεν είναι lockdown αυτό, ο κόσμος είναι έξω». «Οι γιατροί βάζουμε σε προτεραιότητα το σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι καλύτερη και πρέπει να το κρατήσουμε» ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι σε πολλές περιοχές υπάρχει ακόμη αυξημένο ιικό φορτίο και πολύς κόσμος είναι ασυμπτωματικός. Ερωτηθείσα για το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Παγώνη είπε πως τα παιδιά δεν μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα.

«Αυτό που μας φοβίζει είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία» εξήγησε η ίδια. Κλείνοντας, η ειδικός ανέφερε πως τη Δευτέρα θα γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων και εκτίμησε πως click away και οι υπόλοιπες δραστηριότητες θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα, αφότου εξεταστούν όλες οι παράμετροι. «Ας ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία…» είπε χαρακτηριστικά.

Βασιλακόπουλος: Μπορεί να δούμε πολύ μεγάλη αύξηση στα κρούσματα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις