Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τέλη Κυκλοφορίας 2021 πινακίδες: Άνοιξε το MyCar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη Κυκλοφορίας 2021 πινακίδες: Άνοιξε το MyCar

Τέλη κυκλοφορίας 2021 πινακίδες: Σε λειτουργία έχει τεθεί το mycar όπου οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά της πινακίδες των οχημάτων τους

Στον αέρα η πλατφόρμα MyCar για την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων. Πριν από λίγο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποίησε μία νέα πλατφόρμα μέσα από την οποία ο φορολογούμενος μπορεί να βλέπει την κατάσταση του οχήματος, να εκτυπώνει και να πληρώνει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας 2021, αλλά και να θέτει με το πάτημα ενός κουμπιού το αυτοκίνητο σε ακινησία, προκειμένου να απαλλαχθεί από την επιβάρυνση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μέσα από την πλατφόρμα μπορούν να εκδώσουν βεβαίωση περί μη οφειλής για τα τέλη κυκλοφορίας σε περίπτωση πώλησης και εξαγωγής του αυτοκινήτου.

Με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας να έχει πάρει παράταση, μέσα από την πλατφόρμα MyCar οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν τις εξής δυο δυνατότητες, πρώτον μπορούν να θέσουν ψηφιακά σε ακινησία το όχημα τους, καταθέτοντας ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους, δεύτερον να εκδώσουν/κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβουν τη βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.Αξίζει δε να υπενθυμιστεί ότι η προθεσμία για τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων και την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021. Η πλατφόρμα προσφέρεται ως εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Η είσοδος σε αυτήν διενεργείται με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet.

teli kikloforias autokinita sto dromo

Δύο εφαρμογές στο MyCar

Εισερχόμενος ο χρήστης στην νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα βρει δύο εφαρμογές, όπου στην μία μπορούν να μάθουν διάφορες πληροφορίες για το όχημα τους και στην άλλη μπορούν να θέσουν το όχημα τους σε ακινησία.

Στην πρώτη, με τίτλο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για:

  •  πληροφορίες για τα οχήματά τους,
  • τους κωδικούς πληρωμής τελών κυκλοφορίας για αυτά,
  • τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων
  • να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος

Στη δεύτερη, με τίτλο «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα:

  • να θέσουν επιβατικά και δίκυκλα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα σε ψηφιακή ακινησία,
  • να άρουν την ψηφιακή ακινησία,
  • να ανακτήσουν ήδη υποβληθείσες δηλώσεις
πινακίδες σε στοίβα

Βεβαίωση περί μη Οφειλής Τελών Κυκλοφορίας

Μία ακόμα δυνατότητα που έχουν οι χρήστες μέσω του MyCar είναι ότι μπορούν να εκτυπώσουν βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας για οχήματα ιδιοκτησίας σας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί  για:

  • Μεταβίβαση οχήματος
  • Εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό
  • Επαναταξινόμηση οχήματος

Η βεβαίωση έχει διάρκεια ισχύος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους χορήγησης της και χορηγείται για αποκλειστική χρήση από τον αιτούντα για την έκδοση της.

Σε περίπτωση που είστε ιδιοκτήτης οχήματος και αυτό δεν εμφανίζεται απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. για προσθήκη του στον Α.Φ.Μ. σας.

Pitsilis Aade

Εξαιρέσεις

Δεν δύνανται να υποβληθεί δήλωση ακινησίας ηλεκτρονικά, αλλά μόνο στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος, στις εξής περιπτώσεις:

  • Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
  • Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
  • Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
  • Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
  • Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
  • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος ( ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
  • Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
  • Πλειστηριασμού του οχήματος
  • Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
  • Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Για την απόδειξη των ως άνω ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος προσκομίζει στην Δ.Ο.Υ. τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά έγγραφα, τα οποία εξετάζονται από τη Δ.Ο.Υ. πριν την θέση του οχήματος σε ακινησία. Για τις περιπτώσεις που η κατάθεση των στοιχείων κυκλοφορίας γίνεται σε άλλη δημόσια αρχή και συντρέχει κάποιο από τα γεγονότα των προαναφερόμενων περιπτώσεων (α) – (ι), η θέση του οχήματος σε ακινησία δηλώνεται στη Δ.Ο.Υ., με την προσκόμιση των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης/συνιδιοκτήτης ή κάτοχος έχει αποβιώσει, οι νέοι κάτοχοι (κληρονόμοι στο όνομα των οποίων δεν έχει ακόμα εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας) θέτουν το όχημα σε ακινησία στη Δ.Ο.Υ.

Ηλεκτρονική πια η παράδοση πινακίδων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις