Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Προέλευση κορονοϊού Ουχάν: Ομάδα 10 ειδικών του ΠΟΥ αναχωρεί για την κινεζική πόλη
ΚΟΣΜΟΣ

Προέλευση κορονοϊού Ουχάν: Ομάδα 10 ειδικών του ΠΟΥ αναχωρεί για την κινεζική πόλη

Προέλευση κορονοϊού Ουχάν: Οι 10 διεθνείς εμπειρογνώμονες μετά την άφιξή τους στο Πεκίνο θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδες

Έναν περίπου χρόνο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού, αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποτελούμενη από 10 ειδικούς αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα με σκοπό να εξερευνήσει την προέλευση της πανδημίας που έχει «σαρώσει» τον πλανήτη, κοστίζοντας τη ζωή σε 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους.  Προς τον παρόν δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία του ταξιδιού, με τον ΠΟΥ να αναφέρει πως οι εμπειρογνώμονες θα ταξιδέψουν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα ως προς το κινεζικό καθεστώς, το οποίο επιθυμεί να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την πανδημία, την ώρα που ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί συχνά το Πεκίνο, πως άφησε τον ιό να διαρρεύσει από εργαστήριο της Ουχάν, όπου και πρωτοέκανε την εμφάνισή της η Covid-19.

Από την πλευρά τους οι κινεζικές αρχές σε κάθε ευκαιρία εκφράζουν την αμφιβολία τους για την προέλευση του ιού, αν και αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι πρωτοεντοπίστηκε σε αγορά της Ουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα. Ολοένα και περισσότερες έρευνες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία ενδέχεται να είχε εμφανιστεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, δήλωσε το σαββατοκύριακο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

άνθρωποι στην ουχάν

Ένας μήνας ερευνών

Όσον αφορά στην αποστολή του ΠΟΥ, οι 10 διεθνείς εμπειρογνώμονες μετά την άφιξή τους στο Πεκίνο θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ή τέσσερις εβδομάδες για να διεξάγουν τις έρευνές τους. Κατά συνέπεια αναμένεται να μεταβούν στην Ουχάν γύρω στις 20 Ιανουαρίου, σχεδόν ένα χρόνο μετά το lockdown αυτής της πόλης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, στις 23 Ιανουαρίου 2020.

Στο μεταξύ οι κάτοικοι της Ουχάν δείχνουν να έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητά τους, αφήνοντας πίσω τους την πανδημία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως την Πρωτοχρονιά ενώ η υπόλοιπη ανθρωπότητα υποδέχτηκε το νέο έτος με μικρής κλίμακας εορτασμούς και τον περισσότερο κόσμο μακριά από τα αγαπημένα του πρόσωπα, στην Ουχάν γιόρτασαν… ως συνήθως.. Οι πολίτες της κινεζικής πόλης πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από το δημαρχείο κρατώντας μπαλόνια, με κάποιους να φορούν μάσκες, άλλους να τις έχουν κατεβάσει κι άλλους να μην φορούν καθόλου. Αργότερα τα κέντρα διασκέδασης γέμισαν, καθώς είναι ανοιχτά από τις αρχές Δεκεμβρίου. Πάντως οι περισσότεροι συνέχισαν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, τη χρήση δηλαδή μάσκας, ενώ να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί ομάδων του γενικού πληθυσμού.

«Απίστευτα δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του ιού»

Όσον αφορά στο στόχο της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων που είναι η προέλευση του κορονοϊού, σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτός δύσκολα θα επιτευχθεί. Με την Κίνα να αργεί να δίνει το «πράσινο φως» στην  διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, οι ειδικοί θα δυσκολευθούν να εντοπίσουν τα πρώτα σημάδια της επιδημίας. Όπως τόνισε  ο επιδημιολόγος Γκρέγκορι Γκρέι του πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ επί του ζητήματος «Δεν είμαι αισιόδοξος, θα φτάσουν μετά τη μάχη», ενώ από την πλευρά της η  Ιλόνα Κίκμπους του Ινστιτούτου Ανώτερων Διεθνών Σπουδών και Ανάπτυξης στη Γενεύη είπε πως  «θα είναι απίστευτα δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του ιού».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αρχικός ξενιστής του νέου κορονοϊού ήταν μια νυχτερίδα, αλλά δεν γνωρίζουν το ενδιάμεσο ζώο που οδήγησε στη μόλυνση των ανθρώπων. Ο κινεζικός Τύπος αναφέρεται ολοένα και περισσότερο στο ενδεχόμενο ο κορονοϊός να εισάχθηκε στη χώρα από κατεψυγμένο προϊόν, μια θεωρία που έχει απορρίψει ο ΠΟΥ.

νυχτερίδα ανάποδα

Στόχος η κατανόηση και όχι η… ενοχή

Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο ο Τραμπ κατηγορεί ότι τάσσεται με το μέρος της Κίνας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ειδικοί του θα μπορούν να διεξάγουν την έρευνά τους ελεύθερα, αν και το Πεκίνο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι η Ουχάν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα επίσκεψης. Η ομάδα θα πάει την Ουχάν, αυτός είναι ο στόχος της αποστολής, είχε δηλώσει στα μέσα Δεκεμβρίου ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν. «Συνεργαζόμαστε με τους Κινέζους συναδέλφους μας, δεν θα επιβλέπονται από Κινέζους αξιωματούχους», διαβεβαίωσε.

Η αποστολή αποτελείται από δέκα επιστήμονες -από τη Δανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Ρωσία, το Βιετνάμ, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία- όλοι τους αναγνωρισμένοι στον τομέα τους. «Ο στόχος δεν είναι να θεωρηθεί μια χώρα ή μια αρχή ένοχη για την πανδημία», επεσήμανε ένα μέλος της αποστολής, ο Φαμπιάν Λέεντερτς, του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ της Γερμανίας. «Στόχος είναι να κατανοήσουμε τι συνέβη ώστε να αποφύγουμε να επαναληφθεί».

επιστήμονας με μάσκα και στολή
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις