Ανασχηματισμός 2021 – ποιοι έφυγαν: Ποιοι βρίσκονται εκτός κυβέρνησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός 2021 – ποιοι έφυγαν: Ποιοι βρίσκονται εκτός κυβέρνησης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ανασχηματισμός 2021 - ποιοι έφυγαν: Μεγάλα ονόματα εκτός κυβερνητικού σχήματος - Οι νέοι βουλευτές

04.01.2021 | 13:19

Εκτός κυβερνητικού σχήματος βρίσκονται από σήμερα “μεγάλα” ονόματα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολόγησε το έργο των υπουργών και κατά την περίοδο των εορτών “κλείδωσαν” τα ονόματα που θα έβλεπαν την πόρτα της εξόδου. Ηχηρότερες αποχωρήσεις αυτές των Τάκη Θεοδωρικάκου και Γιάννη Βρούτση. Η αποχώρηση του κ. Θεοδωρικάκου από το υπουργείο Εσωτερικών προκάλεσε έκπληξη καθώς θεωρείτο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Είχε άλλωστε, διαδραματίσει σημαντικό ρόλο την περίοδο που η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στην αντιπολίτευση έχοντας διατελέσει σε θέσει κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίστηκε από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση της απλής αναλογική και την εμβληματική νομοθέτηση της ψήφου των αποδήμων. Παράλληλα, προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ενώ εκκρεμεί η ψήφιση για τις αλλαγές στον ΑΣΕΠ.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος μένει και ο μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Ο κ. Βρούτσης ανέλαβε μεγάλο βάρος την περίοδο της πανδημίας και παράλληλα συγκέντρωσε πολλές φορές τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε αρκετές φορές την παραίτησή του. Σημαντικότερη παρέμβαση η αλλαγή του ασφαλιστικού. Ο Γιάννης Βρούτσης προτάθηκε για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας. Σημαντική και η αποχώρηση του μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας είναι οι άλλες αποχωρήσεις.

Ανασχηματισμός 2021: Οι βουλευτές που μπήκαν στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό

Ωστόσο, ο σημερινός ο ανασχηματισμός είναι ο πρώτος με τον οποίο μένουν εκτός κυβέρνησης πρόσωπα που κατείχαν κυβερνητική θέση από τις πρώτες κιόλας ημέρες της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως είχε γράψει νωρίτερα σε ρεπορτάζ του το iefimerida.gr -το οποίο επιβεβαιώθηκε- ο βασικός κορμός της κυβέρνησης παρέμεινε αμετακίνητος, ενώ 11 «γαλάζιοι» βουλευτές βρήκαν θέση σε κομβικά υπουργεία.

Συγκεκριμένα:

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΛΑΔΟΥ ΠΛΟΙΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ: ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Exit mobile version