Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανασχηματισμός 2021: Περισσότερο «εκλογική» η κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός 2021: Περισσότερο «εκλογική» η κυβέρνηση

Ανασχηματισμός 2021: Στα χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης θα μπορούσαμε να προσθέσουμε το «μεταρρυθμιστική», αλλά και το «περισσότερο επικοινωνιακή».

Ένα δεδομένο που προκύπτει από τον ανασχηματισμό είναι ότι η νέα κυβέρνηση είναι περισσότερο «νεοδημοκρατική» και περισσότερο εκλογική. Οι λόγοι που κάποιοι προσδίδουν αυτά τα χαρακτηριστικά στη νέα κυβέρνηση είναι αφενός η ένταξη περισσότερων στελεχών από την κοινοβουλευτική ομάδα, αφετέρου οι αλλαγές στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στα χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης θα μπορούσαμε να προσθέσουμε το «μεταρρυθμιστική», αλλά και το «περισσότερο επικοινωνιακή».

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά: Ο πρωθυπουργός, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, δεν επέλεξε έναν δομικό ανασχηματισμό και θέλησε να διατηρήσει τους υπουργούς όλων των υπουργείων που διαχειρίστηκαν τα κρίσιμα θέματα, όπως είναι ο κορονοϊός και τα εθνικά, στις θέσεις τους. Επομένως η πολιτική της κυβέρνησης και η πορεία μέχρι τώρα σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα κρίθηκε θετικά από τον πρωθυπουργό και γι’ αυτό δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή σε αυτά τα υπουργεία. Άλλωστε μπροστά της η κυβέρνηση έχει δύσκολους μήνες και στα δύο μέτωπα (πανδημία και εθνικά) και οι όποιες αλλαγές στην παρούσα φάση θα εμπεριείχαν υψηλό ρίσκο.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Ανασχηματισμός 2021: Ικανοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας

Παρόμοια η απόφαση και για το Υπουργείο Οικονομικών, που θα έχει μπροστά του πολύ δύσκολο έργο για να φέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μέσω του ανασχηματισμού την ευκαιρία σε αρκετά νέα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, που τόσο καιρό έβλεπαν τους εαυτούς τους εκτός κυβέρνησης και τους κυβερνητικούς θώκους να αναλαμβάνουν είτε πασοκογενείς βουλευτές, είτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Το γεγονός αυτό προκαλούσε τριβές ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, που είχαν δώσει την μάχη του σταυρού στις πρόσφατες εκλογές.

Κοινοβουλευτική ομάδα ΝΔ

Ανασχηματισμός 2021: Ο μεταρρυθμιστικός χαρακτήρας της κυβέρνησης

Μέσω του ανασχηματισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνει και τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα της κυβέρνησης, αφού όσοι υφυπουργοί κυρίως παύθηκαν είχαν υστερήσει στο χρονοδιάγραμμα κυρίως του κυβερνητικού έργου που τους είχε ανατεθεί, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός προειδοποιούσε ότι πρώτη προτεραιότητα μετά την πανδημία είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση θα εμφανιστεί και περισσότερο επικοινωνιακή, όχι λόγω της αλλαγής του κυβερνητικού εκπροσώπου (άλλωστε ο κ. Πέτσας κρίνεται απόλυτα επιτυχημένος), αλλά γιατί προστίθεται ένα ακόμη άτομο (με τον τίτλο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) που θα συνδράμει και θα συνεπικουρεί το επικοινωνιακό προφίλ της κυβέρνησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ανασχηματισμός 2021: Με το βλέμμα στις εκλογές

Και τέλος ο χαρακτηρισμός «εκλογική» προέρχεται κυρίως από την τοποθέτηση του πολύ έμπειρου Μάκη Βορίδη, αλλά και του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή στο υπουργείο που διεξάγει τις εκλογές στην χώρας μας. Επιπλέον, οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν και ότι η αξιοποίηση πολλών βουλευτών ακόμη και νεοεκλεγέντων αφενός καλύπτει σχεδόν όλες τις περιφέρειες της χώρας, αφετέρου θέτει το σύνολο των βουλευτών σε ετοιμότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις