Κορονοϊός εμβόλιο: Οι μεγάλες επιδόσεις μιας μικρής χώρας

ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός εμβόλιο: Οι μεγάλες επιδόσεις μιας μικρής χώρας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κορονοϊός εμβόλιο: Με εντυπωσιακές επιδόσεις το Ισραήλ συνεχίζει να ηγείται στην παγκόσμια «κούρσα» των εμβολιασμών κατά του φονικού ιού.

04.01.2021 | 10:18

Σαν περίπτωση το Ισραήλ είναι μοναδική και εντυπωσιακή. Από τη δημιουργία του και την επιβίωσή του μέσα σε μια θάλασσα εχθρών μέχρι την ενσωμάτωση και διάχυση της τεχνολογίας στην κοινωνία του και πρόσφατα τις επιδόσεις του στην κούρσα των εμβολιασμών κατά του Covid 19, στην οποία ηγείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Κρατικά στελέχη του Ισραήλ διατείνονται ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού! Το εναρκτήριο… εμβόλιο έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στα μέσα Δεκεμβρίου και έκτοτε ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού είναι τόσο ταχύς, που οι ιθύνοντες δήλωσαν ότι θα… κατεβάσουν ελαφρώς ταχύτητα για να ελέγχουν καλύτερα τα αποθέματα.

Επειδή το συγκεκριμένο εμβόλιο περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές δόσεις, που πρέπει να χορηγούνται με διάστημα 3 εβδομάδων μεταξύ τους, η επιβράδυνση αποσκοπεί στο να υπάρξει επαρκές απόθεμα για τη δεύτερη δόση όλων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί ήδη. Σε κάθε περίπτωση κρατικός στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού περίπου το 1/5 του πληθυσμού της χώρας (ξεκινώντας από υγειονομικούς υπαλλήλους και άτομα άνω των 60).

Έχει εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ένα εκατομμύριο άτομα είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, δηλαδή περισσότερο από το 10% του πληθυσμού του συνόλου της χώρας. Όσον αφορά στα κρούσματα αυτά μέχρι στιγμή ξεπερνούν τις 435 χιλιάδες, ενώ περίπου 3.400 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια.

Μια σκοτεινή πλευρά

Ωστόσο, παρόλο που το Ισραήλ πανηγυρίζει για τις επιδόσεις του, πληροφορίες αναφέρουν πως από το πρόγραμμα εμβολιασμού έχουν εξαιρεθεί οι κάτοικοι των περιοχών που έχει καταλάβει και δεν είναι Ισραηλινοί, δηλαδή οι Παλαιστίνοι της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης οι οποίοι παραγκωνίζονται. Κάτι τέτοιο βέβαια μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον στόχο του Ισραήλ για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης εργάζονται στο Ισραήλ και στους ισραηλινούς οικισμούς.

Δείτε ακόμη

«Πυρά» Χάρις κατά Τραμπ – «Κάνει ξεδιάντροπη κατάχρηση εξουσίας»
Σε αχαρτογράφητα νερά το City του Λονδίνου μετά την πολυπόθητη συμφωνία με την ΕΕ
Στο ζενίθ τα ημερήσια κρούσματα στις ΗΠΑ
Exit mobile version