Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γκρέτα Τούνμπεργκ 18: Η Σουηδή ακτιβίστρια είχε γενέθλια και ξέρει τι θέλει
ΚΟΣΜΟΣ

Γκρέτα Τούνμπεργκ 18: Η Σουηδή ακτιβίστρια είχε γενέθλια και ξέρει τι θέλει

Γκρέτα Τούνμπεργκ 18: Έχει επιλέξει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, που αποκλείει τα αεροπορικά ταξίδια και την κατανάλωση κρέατος, αλλά δεν επικρίνει πλέον τους άλλους.

Η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια, που ξεκινώντας από ατομικές διαμαρτυρίες για το κλίμα κατάφερε να γίνει δημόσιο πρόσωπο παγκόσμιας εμβέλειας και πρόσωπο-σύμβολο του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η γνωστή Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε χθες δεκαοκτώ ετών. Μέχρι λίγο παραπάνω από ένα χρόνο πριν η παρουσία της στις ειδήσεις των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης ήταν πυκνή, ωστόσο ο κορονοϊός μαζί με όλα τα άλλα παραγκώνισε και αυτή. Με αφορμή, λοιπόν, τα 18α γενέθλιά της η Γκρέτα Τούνμπεργκ έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό των Sunday Times, όπου περιγράφει μεταξύ άλλων το ιδανικό δώρο γενεθλίων για αυτή.

Μιλώντας για τον εαυτό της, τόνισε πως αν και η ίδια έχει επιλέξει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, που αποκλείει τα αεροπορικά ταξίδια και την κατανάλωση κρέατος, δεν επικρίνει όσους ακολουθούν ένα λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον modus vivendi. Παράλληλα, διευκρίνισε πως είναι βίγκαν, δεν αγοράζει καινούργια ρούχα και, εδώ και χρόνια, ταξιδεύει μόνο με πλοίο. Όσον αφορά δε στους διάσημους, που κάνουν κήρυγμα για το κλίμα, και την ίδια στιγμή ταξιδεύουν παντού με αεροπλάνα, απέφυγε να τους επικρίνει αλλά τους προειδοποιεί ότι αυτή η στάση εγκυμονεί κινδύνους. Η ίδια επεσήμανε πως σύμφωνα με μελέτες, η αποφυγή αεροπορικών ταξιδιών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μειώσει κανείς το αποτύπωμα άνθρακά του.

Διαδήλωση πλακάτ

Γκρέτα Τούνμπεργκ 18: Η Γκρέτα και ο… Ντόναλντ

Η Τούνμπεργκ, που κάποτε είχε δεχθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ την ειρωνική συμβουλή «να χαλαρώσει» (και του είχε «απαντήσει» ανάλογα μετά από μήνες) τονίζει ότι το πάθος της και η ανησυχία της για το κλίμα δεν ρίχνουν το ηθικό της. «Δεν κάνω εικασίες για το πώς θα εξελιχθεί το μελλον, δεν βλέπω κάποια χρησιμότητα σε αυτό. Από τη στιγμή που κάποιος κάνει ό,τι μπορεί, δεν πρέπει να αφήνει τον εαυτό του να θλίβεται ούτε να αγχώνεται».

Γκρετα Τουνμπεργκ

Το ιδανικό δώρο

Όταν ρωτήθηκε ποιο θα ήταν το ιδανικό δώρο γενεθλίων για εκείνη, η 18χρονα απάντησε: «Μια υπόσχεση απ’ όλους ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για τον πλανήτη. Όταν όμως ο δημοσιογράφος επέμεινε να διαλέξει κάτι πιο… ρεαλιστικό, εκείνη απαντά απάντησε ότι θα ήθελε καινούργια φώτα για το ποδήλατό της. «Τον χειμώνα οι δρόμοι μπορούν να γίνουν πολύ σκοτεινοί στη Σουηδία», είπε.

Ποδήλατο

Δείτε ακόμη

«Πυρά» Χάρις κατά Τραμπ – «Κάνει ξεδιάντροπη κατάχρηση εξουσίας»
Σε αχαρτογράφητα νερά το City του Λονδίνου μετά την πολυπόθητη συμφωνία με την ΕΕ
Στο ζενίθ τα ημερήσια κρούσματα στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις