Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο Moderna – ΗΠΑ: Το σχέδιο της Κυβέρνησης για επιτάχυνση
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Moderna – ΗΠΑ: Το σχέδιο της Κυβέρνησης για επιτάχυνση

Εμβόλιο Moderna - ΗΠΑ: Τρόπους να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς αναζητούν οι Αμερικανοί. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει την χορήγηση της μισής δόσης του Moderna

Τρόπους για την επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού για τον κορονοϊό αναζητά η αμερικανική κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ειδικοί εξετάζουν την δυνατότητα της κυβέρνησης να χορηγήσει μισή δόση του εμβολίου της Moderna προκειμένου να επιταχύνει τους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, ο Moncef Slaoui, επικεφαλής της Επιχείρησης Warp Speed, του ομοσπονδιακού προγράμματος εμβολίων, δήλωσε στο CBS ότι αξιωματούχοι συζητούν με τη Moderna και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων σχετικά με αυτή την προοπτική, παρόλο που το εμβόλιο της εταιρείας απαιτεί δύο δόσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ σημείωσαν ότι είχαν χορηγήσει 4.255.756 πρώτες δόσεις εμβολίων COVID-19 στη χώρα το Σάββατο το πρωί. Οι εμβολιασμοί υπολείπονται των πρώτων στόχων, καθώς οι αξιωματούχοι ήλπιζαν να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια άτομα μέχρι το τέλος του 2020.

Το εμβόλιο της Moderna, όπως και εκείνο της Pfizer, απαιτεί δύο δόσεις, οπότε η χορήγηση μισής δόσης αναμένεται να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά,  ο Moncef Slaoui ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι για το εμβόλιο της Moderna, δίνοντας το ήμισυ της δόσης σε άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών, θα επιτύχουμε τον στόχο της ανοσοποίησης του διπλάσιου αριθμού ατόμων, με τις δόσεις που έχουμε», και πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε ότι προκαλεί την ίδια ανοσοαπόκριση» στην πλήρη δόση. Ο επικεφαλής του ομοσπονδιακού προγράμματος εμβολίων σημείωσε ότι ήταν αισιόδοξος ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχίσουν να επιταχύνονται, ενώ απέρριψε την πρόταση ότι οι αξιωματούχοι θα έπρεπε να εστιάσουν στο να δοθεί μεγαλύτερη δόση σε περισσότερους ανθρώπους, αντί να κρατήσουν τις δόσεις για τη δεύτερη λήψη, λέγοντας ότι η μείωση των δόσεων του εμβολίου της Moderna στο μισό ήταν «μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση που θα βασίζεται σε γεγονότα και δεδομένα».

Μάσκες Νέα Υόρκη

Αύξηση της παραγωγής από την Moderna

Τέλος, επισήμανε ότι πιθανότατα δεν θα είναι γνωστό μέχρι τα τέλη της άνοιξης εάν οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν ακόμα να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους. Στο μεταξύ η Moderna αυξάνει την παραγωγή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, καθώς σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παράξει τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου COVID-19 το 2021, αυξημένες κατά 100 εκατομμύρια σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να χορηγούν το εμβόλιο. Η Moderna πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα έχει χορηγήσει περίπου 18 εκατομμύρια δόσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ως μέρος μιας συμφωνίας για 200 εκατομμύρια δόσεις, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία και με την καναδική κυβέρνηση για 40 εκατομμύρια δόσεις.

Ευρώπη: Δεν δόθηκε η έγκριση από τον ΕΟΦ – Νέα συνεδρίαση στις 6 Ιανουαρίου

Αν και μέσα στην ημέρα αναμενόταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού, τελικώς οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι την ημέρα της συνεδρίασης δεν θα υπάρξουν άλλες ανακοινώσεις. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ΕΟΦ, είχε ανακοινώσει πως θα συνεδρίαζε στις 12 Ιανουαρίου. Με νέα του ανακοίνωση είχε σημειώσει πως η συνεδρίαση μεταφέρθηκε για τις 6 Ιανουαρίου, ωστόσο η επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, υποχρέωσε τον ευρωπαϊκό οργανισμό να «τρέξει» ακόμα περισσότερο τη διαδικασία, μεταφέροντας τη συνεδρίαση για σήμερα (4 Ιανουαρίου).  Έχει προηγηθεί, πριν τα Χριστούγεννα, η έγκριση χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με τους εμβολιασμούς να έχουν ήδη ξεκινήσει σε χώρες της Ευρώπης.Επίσης, είχε προηγηθεί η αντίδραση από την πλευρά της Γερμανίας , η οποία κατηγορούσε την Ρυθμιστική Αρχή για «πολύ αργή» αδειοδότηση των εμβολίων.

Μάσκες κορονοϊός αυτοκόλλητο στον τοίχο

Έχουν ήδη δεσμευτεί 160 εκατ. δόσεις από την ΕΕ

Το εμβόλιο της Moderna (mRNA-1273) έχει 94,1% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, συμπεριλαμβανομένης και σοβαρής νόσου. Στις 18 Δεκεμβρίου, η φαρμακοβιομηχανία Moderna ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε την οψιόν της για αγορά επιπλέον 80 εκατ. δόσεων του εμβολίου της κατά της COVID-19. Η συνολική δέσμευση παραγγελιών της Κομισιόν έως σήμερα είναι πλέον 160 εκατ. δόσεις και οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου σε ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2021 ύστερα από την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με την εταιρία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις