Εμβόλιο Pfizer – παρενέργειες: Στην εντατική 32χρονη γιατρός

ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer – παρενέργειες: Στην εντατική 32χρονη γιατρός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Εμβόλιο Pfizer - παρενέργειες: Η νεαρή γιατρός παρουσίασε «εγκεφαλομυελίτιδα», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Μεξικού

03.01.2021 | 13:25

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται μια 32χρονη γιατρός στο Μεξικό, αφότου έλαβε το εμβόλιο των Pfizer- BioNTech κατά του κορωνοϊού. Η γιατρός, το όνομα της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός δημόσιου νοσοκομείου, στην πολιτεία Νουέβο Λεόν, στο βόρειο τμήμα του Μεξικού, αφότου εμφάνισε δυσκολία στην αναπνοή, σπασμούς και δερματικό εξάνθημα. «Η αρχική διάγνωση είναι εγκεφαλομυελίτιδα», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ.

Το υπουργείο πρόσθεσε πως η γιατρός έχει ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές πως οποιοσδήποτε ανέπτυξε φλεγμονή στον εγκέφαλο, μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Οι Pfizer και BioNTech δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει το περιστατικό. Περισσότεροι από 126.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο Covid-19 στο Μεξικό. Η χώρα άρχισε τη διανομή της πρώτης δόσης των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού σε υγειονομικούς, στις 24 Δεκεμβρίου.

Εμβόλιο Pfizer: Περίπτωση παρενέργειας στη Φινλανδία

H Υπηρεσία Φαρμάκων της Φινλανδίας δέχτηκε την πρώτη αναφορά για παρενέργεια στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού, μια εβδομάδα μετά την έναρξη στην Ευρώπη της εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, μετέδωσε σήμερα το φινλανδικό δίκτυο YLE. Οι χώρες-μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν το πρόγραμμα εμβολιασμού στο μπλοκ στις 27 Δεκεμβρίου, μια ημέρα αφού παρέλαβαν τις πρώτες προμήθειες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έπειτα από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Όταν υπάρξουν τουλάχιστον πέντε τέτοια περιστατικά, θα ανεβάσουμε τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας σχετικά με τον τύπο της αντίδρασης που εμφανίστηκε”, δήλωσε στο δίκτυο η επικεφαλής γιατρός της Υπηρεσίας Μάγια Καουκόνεν και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες λόγω των προσωπικών δεδομένων.

Ταυτόχρονα η ίδια επισήμανε ότι οι αναφορές αλλεργικών αντιδράσεων ή άλλης παρενέργειας πιθανόν να αυξηθούν. Μέχρι στιγμής εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν χορηγηθεί σε εργαζόμενους στον τομέα υγείας στις πέντε μεγαλύτερες περιοχές της χώρας από πλευράς νοσηλευτικών εγκαταστάσεων–Ελσίνκι, Τούρκου, Τάμπερε, Κουόπιο και Ούλου–σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δικτύου.

Φωτο αρχείου

Εμβόλιο Pfizer: Νοσηλευτής διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό μια εβδομάδα αφού έκανε το εμβόλιο

Ένας 45χρονος νοσηλευτής στην Καλιφόρνια διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό, σε περισσότερο από μία εβδομάδα αφού έκανε το εμβόλιο της Pfizer Inc για την Covid, σύμφωνα με την τοπική τηλεόραση θυγατρική του ABC News, με ειδικούς να υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται για κάτι μη αναμενόμενο. Ο Μάθιου Ου., νοσηλευτής σε δύο διαφορετικά τοπικά νοσοκομεία, έγραψε στις 18 Δεκεμβρίου σε καταχώριση στο Facebook πως έκανε το εμβόλιο της Pfizer και είπε στη θυγατρική τηλεόραση του ABC News ότι το μπράτσο του πονούσε για μια ημέρα, αλλά δεν είχε άλλες παρενέργειες.

Έξι ημέρες αργότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων, αρρώστησε αφού εργάσθηκε μια βάρδια στη μονάδα Covid-19, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Εμφάνισε ρίγη και αργότερα μυϊκούς πόνους και κόπωση. Επισκέφθηκε έναν χώρο ντράιβ-ιν, όπου γίνονταν διαγνωστικά τεστ σε πολίτες μέσα στα αυτοκίνητά τους, και βρέθηκε θετικός στην Covid-19 μια ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.

Ο Κρίστιαν Ρέιμερς, επιδημιολόγος στα Κέντρα Οικογενειακής Υγείας του Σαν Ντιέγκο, δήλωσε στο πλαίσιο του ίδιου ρεπορτάζ πως το σενάριο αυτό δεν ήταν απροσδόκητο. Γνωρίζουμε από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου πως θα χρειαστούν περίπου 10 με 14 ημέρες πριν αρχίσεις να αναπτύσσεις προστασία, δήλωσε ο Ρέιμερς. Αυτή η πρώτη δόση πιστεύουμε πως σου δίνει ανοσία γύρω στο 50% και θα χρειαστείς αυτή τη δεύτερη δόση για να φθάσεις το 95%”, πρόσθεσε ο Ρέιμερς.

Exit mobile version