Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετάλλαξη ιού Αθήνα: Εντοπίστηκε και στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη ιού Αθήνα: Εντοπίστηκε και στην Ελλάδα

Μετάλλαξη ιού Αθήνα: Μεγάλη ανησυχία έχει προκύψει μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων με τα μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα

Ανησυχία έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες μετά την εύρεση 4 κρουσμάτων στην Ελλάδα, στα οποία εντοπίστηκαν στελέχη της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το μεταλλαγμένο στέλεχος φέρεται να εντοπίστηκε σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από τη Βρετανία, γεγονός που φαίνεται να έχει συντελέσει στην απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση. Από ότι φαίνεται όμως το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί και στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, μετά την ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους, τα άτομα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας και υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ. Μετά από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είναι θετικοί στο μεταλλαγμένο στέλεχος που εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Τα άτομα αυτά αναμένεται να παραμείνουν σε καραντίνα, όπως προβλέπεται, και θα υποβληθούν εκ νέου σε τεστ κορωνοϊού σε 10 ημέρες, ενώ βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιβάτες των πτήσεων με τις οποίες ταξίδεψαν στη χώρα.

κλιμάκιο ΕΟΔΥ γηροκομείο

Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Όλα αυτά τα δεδομένα μαζί με την εν γένει επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μετά την γιορτές αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, όπου και αναμένεται να παρθούν αποφάσεις που σχετίζονται με τον οδικό χάρτη μέχρι την άρση των μέτρων, αλλά και το άνοιγμα των σχολείων που προγραμματίζεται για τις 11 Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο, μεταλλαγμένο, στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία, εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 70% πιο μεταδοτικό και αυτό πρόκειται σίγουρα να εξεταστεί ενδελεχώς από την Επιτροπή σχετικά με το αν πρόκειται να επηρεάσει ή όχι και με ποιον τρόπο την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Βρέθηκε και στην Κύπρο το μεταλλαγμένο στέλεχος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, εντοπίστηκαν 12 κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Κύπρο. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου μετά τον έλεγχο που διεξήγαγαν οι κυπριακές αρχές σε όλους όσους αφίχθησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, από την ημέρα που η Βρετανία ανακοίνωσε την ύπαρξη του νέου στελέχους στη χώρα, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου 2020, και μέχρι 15 μέρες πριν. Έτσι από τα 19 δείγματα της περιόδου 6-20 Δεκεμβρίου 2020 που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το στέλεχος VOC 202012/01.

Το νέο στέλεχος του ιού θεωρείται ότι πιθανόν να έχει συμβάλει έως έναν βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και, κατά συνέπεια, στην αύξηση των νοσηλευόμενων. Υπενθυμίζεται ότι οι συστάσεις του ECDC επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και την εντατικοποίηση του επιδημιολογικού και μοριακού ελέγχου μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις