Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πρόγραμμα Γέφυρα: Νέα τρίμηνη παράταση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα Γέφυρα: Νέα τρίμηνη παράταση

Πρόγραμμα Γέφυρα: Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, οι διαδικασίες για την κατάθεση εγγράφων στο πρόγραμμα Γέφυρα παρατείνονται μέχρι 31 Μαρτίου 2021

Τρίμηνη παράταση δίνεται στους δανειολήπτες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και την κατάθεση εγγράφων ούτως ώστε να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του προγράμματος «Γέφυρα», αλλά και σε αυτούς των οποίων οι δόσεις βρίσκονται σε αναστολή ενόψει του νέου πτωχευτικού νόμου. Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, οι διαδικασίες για την κατάθεση εγγράφων στο πρόγραμμα Γέφυρα παρατείνονται μέχρι 31 Μαρτίου 2021, έναντι 31 Δεκεμβρίου 2020 που ίσχυσε μέχρι σήμερα. Επίσης, για τα φυσικά πρόσωπα πλην των εμπόρων, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού νόμου για το σύνολο του χρέους (τράπεζες, ταμεία, εφορία) θα έχει ισχύ από την 1η Ιουνίου 2021.

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Τρία είδη παρατάσεων

Με την τροπολογία του υπ. Οικονομικών δίνεται:

– Τρίμηνη παράταση, μέχρι 31 Μαρτίου 2021, σε όσους υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα» για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και να λάβουν την εννεάμηνη επιδότηση των δόσεων.

– Πεντάμηνη παράταση, μέχρι 1η Ιουνίου 2021, για φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών και για ένταξή τους στον νέο πτωχευτικό νόμο.

– Δίμηνη παράταση, μέχρι 1η Μαρτίου 2021, σε μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με μεγάλη περιουσία (τζίρο άνω των 700.000 ευρώ και περιουσία άνω των 350.000, αντίστοιχα) ώστε να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στον νέο πτωχευτικό νόμο με εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους.

Ποιους αφορά

Σημειώνεται ότι οι παρατάσεις στο πρόγραμμα «Γέφυρα» αφορούν μόνο τους δανειολήπτες που είχαν κάνει αίτηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2020. Δεν πρόκειται δηλαδή για «νέα Γέφυρα» ή για παράταση της υφιστάμενης. Αφορά σε παράταση των διαδικασιών για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την κατάθεση εγγράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 160.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν αξιολογηθεί περίπου 100.000 και έχουν επιλεγεί σχεδόν 95.000 περιπτώσεις που δικαιούνται εννεάμηνη επιδότηση των δόσεων κατά 90%.

Η λύση της «Γέφυρας» είχε δοθεί ως ένα μεταβατικό εργαλείο μέχρι την έναρξη του νέου πτωχευτικού νόμου εντός του νέου έτους. Τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας δημιούργησαν προβλήματα και καθυστερήσεις σε πολλές υπηρεσίες και δανειολήπτες για τη συλλογή εγγράφων και την αξιολόγηση των αιτήσεων. Έτσι, αφενός δίνεται τρίμηνη παράταση για την αξιολόγηση των αιτήσεων που έληγε 31 Δεκεμβρίου 2020 και, κατ’ επέκταση, τρίμηνη παράταση για τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή, ώστε να δοθεί χρόνος και σε αυτά να επιδοτηθούν μετά τη λήξη της αναστολής, αλλά και να προετοιμαστεί η αγορά ενόψει του νέου πτωχευτικού νόμου. Οι τράπεζες υπογραμμίζουν ότι επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν πλήττονται από την κρίση θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις