Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση κοκαΐνης: Από τη φυλακή ο συντονισμός
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση κοκαΐνης: Από τη φυλακή ο συντονισμός

Διακίνηση κοκαΐνης: Με συντονιστή 47χρονο Έλληνα κρατούμενο γίνονταν μεταφορές ναρκωτικών από την ηπειρωτική Ελλάδα στη Λέσβο.

Κύκλωμα, που κατευθυνόταν και συντονιζόταν από 47χρονο έγκλειστο φυλακών, μετέφερε σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης από την ηπειρωτική Ελλάδα στο νησί της Λέσβου, μέσα σε φορτηγό με νόμιμο φορτίο καλαμπόκι! Σε επιχείρηση των αστυνομικών της Ασφάλειας Μυτιλήνης, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, εμπλεκόμενοι στη μεταφορά  700 γραμμαρίων  κοκαΐνης και ταυτοποιήθηκαν ο 47χρονος αρχηγός, έγκλειστος των φυλακών και ένας ακόμη αλλοδαπός συνεργός τους. Όπως γνωστοποίησε η Αστυνομία, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που ενέχεται στη συστηματική διακίνηση κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης (χασίς) στο νησί της Λέσβου.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Συνελήφθησαν στη Λέσβο, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, δύο  ημεδαποί, ηλικίας 37 και 35 ετών, μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν, 47χρονος ημεδαπός που τυγχάνει έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της Χώρας, ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, καθώς και 28χρονος αλλοδαπός συνεργός τους. Κατά την αστυνομική έρευνα, η οποία διήρκησε για χρονικό διάστημα τεσσάρων  μηνών – από τον Σεπτέμβριο του 2020 – και τη χρήση φυσικών και τεχνικών μεθόδων, διευκρινίστηκαν – προσδιορίστηκαν:

Η δομή της οργάνωσης

Η δομή και η σύνθεση της εγκληματικής οργάνωσης, ο ρόλος των μελών και η ιεραρχική τους σχέση, οι μεταξύ τους συνεργασίες – διασυνδέσεις, ο τρόπος – μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) και  επίσης χαρτογραφήθηκε το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας. «Κατά το διάστημα που διήρκησε η έρευνα», λέει η Αστυνομία «εκτιμάται ότι η εγκληματική ομάδα διέθεσε σε τρίτους έναντι χρηματικής αμοιβής, τουλάχιστον 500 γραμμάρια κοκαΐνης και 8.000 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης χασίς. Τον ηγετικό ρόλο είχε ο 47χρονος, ο οποίος συντόνιζε την περαιτέρω δράση των μελών, όσον αφορά την ασφαλή προμήθεια, απόκρυψη και διακίνηση των ναρκωτικών. Τα μέλη του κυκλώματος, κατά τις παράνομες δραστηριότητές τους, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ κατά τις επικοινωνίες τους και τις συναλλαγές τους, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη ορολογία».

 

Σε φορτίο με καλαμπόκι

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκε ο 37χρονος σε οδικό δίκτυο στη Μυτιλήνη, να μεταφέρει με φορτηγό όχημα για λογαριασμό της οργάνωσης, ποσότητα κοκαΐνης βάρους -700- γραμμαρίων, αεροστεγώς συσκευασμένη και κρυμμένη σε φορτίο με καλαμπόκι στην ανατρεπόμενη επικαθήμενη καρότσα του οχήματος. Η συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών, που όπως διακριβώθηκε είχε προμηθευτεί ο ίδιος από την ηπειρωτική χώρα, καθώς και το παραπάνω φορτηγό όχημα κατασχεθήκαν.

Τι βρέθηκε

Σε έρευνες που ακολούθησαν, σε οικίες και χώρους μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν: Σπαθί με μήκος λάμας 70 εκατοστά, πτυσσόμενο στιλέτο με μήκος λάμας 11 εκατοστά, 2 πτυσσόμενες μεταλλικές ράβδοι (γκλοπς), 2 κινητά τηλέφωνα με αντίστοιχες κάρτες sim ,  300- περίπου γραμμάρια μαγειρική σόδα, που χρησιμοποιούνταν για νόθευση κοκαΐνης, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, αποτελούμενο από τρεις  κάμερες, καταγραφικό και οθόνη και Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Από τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης και κυρίως από τη διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τη μεθοδολογία δράσης και τη διακινηθείσα και κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών, προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση προσέβλεπε σε κέρδη 200.000 ευρώ. Η κακουργηματικής φύσεως ποινική δικογραφία που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της προμήθειας, κατοχής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και της παράνομης οπλοκατοχής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις