Άρση lockdown Ελλάδα 2021: Η Αττική θα κρίνει το άνοιγμα σχολείων και εστίασης

ΕΛΛΑΔΑ

Άρση lockdown Ελλάδα 2021: Η Αττική θα κρίνει το άνοιγμα σχολείων και εστίασης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Άρση lockdown Ελλάδα 2021: Η εικόνα της Αττικής θα κρίνει το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα όσον αφορά την έξοδο από το lockdown

02.01.2021 | 09:32

Μένουν λίγες ημέρες πριν πέσει η αυλαία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γιορτές που πραγματοποιήθηκαν στη σκιά του κορονοϊού. Η πλειοψηφία των πολιτών τήρησε τα μέτρα και αναμένεται με μεγάλη αγωνία να αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, και ειδικά των μεγάλων αστικών κέντρων, ώστε να γίνουν οι εισηγήσεις για την πολυπόθητη άρση του lockdown. Αρχικά, είναι η εικόνα της Αττικής που θα κρίνει το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα όσον αφορά την έξοδο από το lockdown. Η Αθήνα και συγκεκριμένα ο δυτικός και κεντρικός τομέας προκαλούν ακόμα ανησυχία και οι απόψεις των ειδικών διίστανται ως προς την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.  Μεταξύ των ημερομηνιών που είναι στο τραπέζι είναι η 8η και η 11η Ιανουαρίου. Ωστόσο ερώτημα αποτελεί εάν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες, η μόνο τα δημοτικά. Πάντως, από την κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες, για κοινωνικούς λόγους.

“Η Αττική είναι μία από τις ζώνες που έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη στην περιοχή και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις για την συνέχεια”, ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι τα νούμερα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια. “Τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων, εκτίμησε ότι δεν το βλέπει “για άμεσα” και πως θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος. Φαίνεται πως οι αποφάσεις για την εστίαση θα πάνε στο τέλος του μήνα.

Άρση lockdown 2021: Ξεκάθαρο το μήνυμα του Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές πάντως τονίζουν πως όσο οι ΜΕΘ τελούν κάτω από ασφυκτική πίεση, δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωτική άρση του lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων θα συνεχίζεται. Ως εκ τούτου, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα αργήσουμε να δούμε άρση των περιορισμών. Τα βήματα για το άνοιγμα της χώρας θα γίνουν ένα ένα, ενώ όπως τονίζουν οι ειδικοί, προτεραιότητα έχουν τα σχολεία και έπειτα το λιανεμπόριο. Το άνοιγμα της εστίασης θα έρθει τελευταίο, αν και εφόσον τα στοιχεία αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας το επιτρέψουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να ανεβάσουν ρολά το Φλεβάρη ή το Μάρτιο, ενώ το άνοιγμα των σχολείων -που θα γίνει πρώτο- θα κρίνει πολλά.

Κορονοϊός: Ξανά αρνητική πρωτιά για την Αττική με 210 κρούσματα

Μπορεί τα νούμερα για την 1η Ιανουαρίου και πρώτη ημέρα του 2021 να είναι μειωμένα, ωστόσο η Αττική βρίσκεται για άλλη μία φορά στην πρώτη θέση των μολύνσεων και μάλιστα με 210 περιστατικά από τα συνολικά 597 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με μόλις 79 κρούσματα. Αναλυτικότερα, τα “πρωτεία” για την Αττική κατέχει ξανά ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 52 κρούσματα, ο δυτικός τομέας 38, ενώ στην περιφέρεια Πειραιά καταγράφονται 20 περιστατικά. Στην υπόλοιπη επικράτεια, εκτός της Θεσσαλονίκης, σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι μολύνσεις στην Κοζάνη με 31 περιστατικά, στη Λακωνία με 21 περιστατικά και στην Ξάνθη με 17.

Ο χάρτης της διασποράς

Αναλυτικά η κατανομή των νέων κρουσμάτων:

32 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

21 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

26 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

52 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

21 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

79 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσματα στην Π.Ε Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Ζακύνθου

1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλείας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ηρακλείου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κέας-Κύθνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε Κέρκυρας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

31 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

20 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

3 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε Χίου

Σημειώνεται ότι ένα κρούσμα είναι υπό διερεύνηση.

Exit mobile version