Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν – Αγιά Σοφιά: Ο “σουλτάνος” δεν σεβάστηκε ούτε… την Πρωτοχρονιά
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – Αγιά Σοφιά: Ο “σουλτάνος” δεν σεβάστηκε ούτε… την Πρωτοχρονιά

Ερντογάν - Αγιά Σοφιά: Σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε την πρώτη προσευχή για το 2021 στην Αγιά Σοφιά

Προκλητικά ξεκίνησε την Πρωτοχρονιά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, προχωρώντας σε ιδιαίτερη αναφορά στην Αγιά Σοφιά. Ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τη γνωστή του επιθετική ρητορική μιλώντας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την περασμένη χρονιά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “είναι το στέμμα του 2020”. Ο Ερντογάν, ο οποίος έκανε την πρώτη προσευχή για το 2021 στην Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Ηurriyet, απαντώντας στην κριτική του πολιτικού του αντιπάλου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Fikri Sağlar, έκανε λόγο για “φασιστική” αντίληψη του κόμματος του κόμματος που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ και ηγείται τώρα ο Κεμάλ Κιλισντάρογλου το οποίο δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην σύγχρονη εποχή.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας για την χρήση μαντίλας στην δημόσια ζωή είπε χαρακτηριστικά: “Το να βάζεις μαντίλα σε μοντέλα βιτρίνας σε ορισμένα μέρη για να πάρεις ψήφους δεν εξαπατά πλέον κανέναν. Εκείνες οι μέρες πέρασαν. Έχουμε πολλές γυναίκες με μαντίλα στο Κοινοβούλιο. Κύριε Φίκρι δεν τα βλέπετε αυτά; Θα προχωρήσουμε πολύ, αλλά είστε ξεπερασμένοι. Ο κ. Κεμάλ δεν μπορεί να πει τίποτα”, είπε αναφερόμενος στον Κεμάλ Κιλισντάρογλου. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Δεκεμβρίου το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Αγιά Σοφιά

Λίγα λόγια για την Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά, γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά, η Μεγάλη Εκκλησία, είναι πρώην χριστιανικός ναός και αργότερα μουσείο που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Από το 537 (ο ομώνυμος ναός του 360 που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, απαλλοτριώθηκε προς θεμελίωση του υπάρχοντος) μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο (Ayasofya Müzesi).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις