Κροατία σεισμός – Ελλάδα: Βοήθεια στους πληγέντες με εντολή Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κροατία σεισμός – Ελλάδα: Βοήθεια στους πληγέντες με εντολή Μητσοτάκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Κροατία σεισμός - Ελλάδα: Αίτημα να ενεργοποιηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια πολιτικής προστασίας έκανε η Κροατία μετά τον φονικό σεισμό.

31.12.2020 | 10:39

Η Ελλάδα, στο πλευρό της δοκιμαζόμενης σκληρά Κροατίας από τον μεγάλο σεισμό, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για βοήθεια, της κυβέρνησης της πληγείσας χώρας, με τους τουλάχιστον επτά νεκρούς, τους πολλούς τραυματίες και τους αγνοούμενους.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, διαθέτει προς τις κροατικές Αρχές για αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν προκύψει εξαιτίας του σεισμού και για την ανακούφιση των πληγέντων, σκηνές, αναδιπλούμενα κρεβάτια, υπνόσακους, κλινοσκεπάσματα και θερμάστρες. «Σημειώνεται», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, « ότι η χώρα μας από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητά της να αποστείλει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις κροατικές Αρχές, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας ευρωπαϊκής συνδρομής στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Τα προς διάθεση είδη μεταφέρονται στην Κροατία με αεροσκάφος C-130, ενώ την αποστολή συνοδεύουν στελέχη της Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».

Όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το Alphafreepress, eπτά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, από την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε την κεντρική Κροατία. Η σορός ενός άνδρα βρέθηκε στα χαλάσματα της εκκλησίας του αγίου Νικολάου στο χωριό Ζάζινα ανεβάζοντας στους 7 τους νεκρούς από τον καταστροφικό σεισμό στην Κροατία. «Μέχρι στιγμής, στα περίχωρα της πόλης Γκλίνα έχουμε πέντε θύματα. Μαζί με το (12χρονο) κορίτσι από την Πέτρινια, τα θύματα είναι συνολικά έξι», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμο Μέντβεντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, τα πέντε από τα θύματα είναι όλοι τους άνδρες από το χωριό Μάγισκε Πόλιανε, κοντά στην Γκλίνα.

Κροατία σεισμός: Έξι σοβαρά τραυματίες

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 20 πιο ελαφρά. «Η έρευνα στα συντρίμμια συνεχίζεται», ανέφερε η αστυνομία. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος έσπευσε στην Πέτρινια, ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή ορισμένοι κάτοικοι της πόλης γιατί «δεν είναι ασφαλές να βρίσκονται εδώ». Ο τηλεοπτικός σταθμός Ν1 πρόβαλε ένα βίντεο με διασώστες να ανασύρουν ζωντανούς από τα χαλάσματα έναν άνδρα και ένα παιδί. Σε άλλες εικόνες φαίνεται ένα σπίτι, η στέγη του οποίου έχει καταρρεύσει.

Η ρεπόρτερ του καναλιού είπε ότι δεν γνωρίζει αν βρισκόταν κανείς μέσα την ώρα του σεισμού. Την ίδια στιγμή, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Πλάνα δείχνουν ανθρώπους να ανασύρονται από τα ερείπια κοντά στο επίκεντρο.

Exit mobile version