Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μέτρα για Πρωτοχρονιά – ρεβεγιόν: Έλεγχοι και μπλόκα παντού, “φρένο” στα πάρτι
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Μέτρα για Πρωτοχρονιά – ρεβεγιόν: Έλεγχοι και μπλόκα παντού, “φρένο” στα πάρτι

Μέτρα για Πρωτοχρονιά - ρεβεγιόν: Ο αστυνομικός σχεδιασμός περιλαμβάνει έγκαιρη ανταπόκριση σε "κρυφά" ρεβεγιόν για την αποτροπή υπεράριθμων συγκεντρώσεων σε οικίες - Πώς στήνουν δεκάδες πάρτι

Λίγες ώρες έμειναν για την έλευση του 2021, μια χρονιά που όλος ο πλανήτης εύχεται να φέρει υγεία και χαρά, ξορκίζοντας μια για πάντα το τραγικό 2020 που προκάλεσε θάνατο, θλίψη και συνθήκες φτώχειας σε εκατομμύρια ανθρώπους. Το εμβόλιο, που δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ χαρακτηρίστηκε θαύμα της επιστήμης και πρόσφερε χαμόγελα σε όλο τον κόσμο, που αναμένει την άσπρη μέρα που θα πετάξουμε μακριά τις μάσκες και θα αγκαλιαστούμε. Για να διατηρηθεί ωστόσο η αισιόδοξη σχετικά επιδημιολογική εικόνα, οφείλουμε να σφίξουμε τα δόντια και να τηρήσουμε με ευλάβεια τα μέτρα τις γιορτινές ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα είναι σαρωτικοί και χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται σε όλους τους δρόμους της χώρας. Στο στόχαστρο θα βρεθούν βίλες οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχουν νοικιαστεί μέσω Airbnb, προκειμένου να εξελιχθούν ιδιωτικά ρεβεγιόν σε αυτές, ενώ θα υπό… επιτήρηση θα βρεθούν τα social media, μέσω των οποίων διαφημίζονται πάρτι με γνωστούς τραγουδιστές.

Μέτρα για Πρωτοχρονιά: Ετοιμάζουν πρωτοχρονιάτικο party με rapid test στην Εκάλη

Σοκαριστικό ήταν άλλωστε το ρεπορτάζ του Star που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, όπου φιλοξενήθηκαν μαρτυρίες για το party που έγινε τα Χριστούγεννα, αλλά και αυτό που προγραμματίζεται για την Πρωτοχρονιά. Στην κάμερα του καναλιού μίλησε ένας νεαρός ο οποίος είχε δεχθεί πρόσκληση για αυτό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος αποκάλυψε οτι το σπίτι διαθέτει μεγάλο χώρο στο υπόγειο και περιλαμβάνει μουσική, ποτέ και φυσικά πολλούς καλεσμένους. Μάλιστα, όπως συμπληρώνεται στο ρεπορτάζ, οι διοργανωτές είναι διατεθειμένοι να κάνουν ακόμα και rapid test σε όσους πάνε, οι οποίοι θα φτάσουν πριν τις 22:00 που αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας και θα μπορούν να φύγουν μετά τις 5:00 που τελειώνει.

Στη Χαλκιδική πάλι, προσήχθησαν χθες το βράδυ εννέα ανήλικοι οι οποίοι είχαν νοικιάσει ένα σπίτι, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί από τους γονείς τους, και διοργάνωσαν ένα πάρτι. Αστυνομικοί που βρίσκονταν σε περιπολία άκουσαν τη μουσική που προερχόταν από το σπίτι. Κανείς από τους ανηλίκους δε φορούσε μάσκα και σε όλους επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ. Το περιστατικό έλαβε χώρα μετά τη μία.

Σε περιπτώσεις υπεράριθμων συγκεντρώσεων θα ενημερώνονται οι αρμόδιοι εισαγγελείς και αν κρίνεται σκόπιμο θα ακολουθούν αστυνομικές επεμβάσεις, συλλήψεις και βεβαίωση προστίμων. Ο αστυνομικός σχεδιασμός περιλαμβάνει έγκαιρη ανταπόκριση σε “κρυφά” ρεβεγιόν για την αποτροπή υπεράριθμων συγκεντρώσεων σε οικίες και άλλους χώρους, με την πιθανότητα και εναέριας επιτήρησης περιοχών με drones.

Μέτρα για Πρωτοχρονιά: Έλεγχος της κυκλοφορίας

Αυστηροί θα είναι και πάλι οι έλεγχοι για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας 22:00-05:00, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και ολικό “κλείσιμο” κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας με παράλληλο έλεγχο των κινούμενων οχημάτων. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ενδέχεται να κλείσουν σταθμοί του μετρό και να υπάρξει αναστολή δρομολογίων των συρμών.

Ιδιαίτερη ένταση θα έχουν οι έρευνες για μυστικές χαρτοπαικτικές λέσχες, καθώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχαν φαινόμενα μετατροπής σπιτιών και αποθηκών σε χώρους ψυχαγωγίας, που μάλιστα είχαν και τσιλιαδόρο με κιάλια νυχτερινής όρασης, σε μία περίπτωση στην Κρήτη.  Στατικές αστυνομικές δυνάμεις θα βρεθούν σε όλες τις στολισμένες πλατείες περιοχών της Αττικής για την αποτροπή υπεράριθμων συγκεντρώσεων και “κορωνοπάρτι” και χρήση των ηχητικών μηνυμάτων από τα περιπολικά για την απομάκρυνση συγκεντρωμένων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται πρόστιμα και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και συλλήψεις.

Έλεγχοι για τα μέτρα κατά της πανδημίας

Συναθροίσεις έως 9 άτομα και με SMS την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Και σήμερα όπως έχει ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δεν θα επιτραπεί να βγουν τα παιδιά για κάλαντα, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι συστάσεις για τα οικογενειακά τραπέζια με φίλους. Συγκεκριμένα, στα τραπέζια θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες. Πάντως όλες αυτές τις ημέρες οι λοιμωξιολόγοι καλούν τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι στις εορταστικές συναθροίσεις στα σπίτια και να συναντήσουν τα ίδια άτομα που συνάντησαν τα Χριστούγεννα. Οσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν SMS τόσο κατά τη μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού «6», όσο και κατά την επιστροφή, που δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 22:00 το βράδυ.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή, ενώ και οι πιστοί θα βρεθούν στις εκκλησίες κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς.

«Ενδεχομένως να υπάρξει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας το βράδυ, αν χρειαστεί για λόγους καθολικού ελέγχου», ανέφερε χθες εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θοδωρής Χρονόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ και υπενθύμισε ότι οι λόγοι μετακίνησης είναι συγκεκριμένοι από τις 22.00 μέχρι τις 05.00 για θέματα εργασίας και σοβαρού προβλήματος υγείας.

Έλεγχοι για τα μέτρα κατά της πανδημίας

Μέτρα για Πρωτοχρονιά: Διόδια και έξοδοι πόλεων στο μικροσκόπιο

Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι σε διόδια, εισόδους και εξόδους των πόλεων, σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προσπάθειες μετακίνησης εκτός νομών. Στα διόδια ειδικά θα περνάνε από έλεγχο όλα τα διερχόμενα οχήματα προκειμένου τα στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής να εξετάζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης.

Αστυνομικοί από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες θα προβαίνουν σε περιπολίες και ελέγχους σε εμπορικούς δρόμους περιοχών προκειμένου να εντοπίζουν τυχόν παραβιάσεις των μέτρων εφαρμογής του click away, τήρηση αποστάσεων-χρήσης μασκών, των κανόνων λειτουργίας σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια και εμπορικά.

Οι Γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές καθώς και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας έχουν έρθει και πάλι σε επαφή με μητροπολίτες, ενώ τοπικοί αστυνομικοί με τους ιερείς, για την πιστή τήρηση των μέτρων.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό. Παρά ταύτα, προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

Έλεγχοι για τα μέτρα κατά της πανδημίας

Μέτρα για Πρωτοχρονιά: Αυστηρό μήνυμα Χρυσοχοίδη

Αυστηρό μήνυμα ότι η αστυνομία θα επεμβαίνει στην περίπτωση που παρατηρείται καταστρατήγηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν θα κυκλοφορεί κανείς μετά τις 22.00 στους δρόμους» και πως θα υπάρξουν «καθολικοί έλεγχοι παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά», ενώ αναφερόμενος στα ρεβεγιον και τα πάρτι τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ «
Αν υπάρχει πληροφορία ότι υπάρχει ένα πάρτι η αστυνομία δικαιούται, συνοδεία εισαγγελέα, να επέμβει. Θα γιορτάσουμε οικογενειακά ή μόνοι μας, για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια».

«Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Δέκα το βράδυ η πόλη πρέπει να είναι νεκρή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε την ζωή των ανθρώπων» ανέφερε. «Αν υπάρχει πληροφορία ότι υπάρχει ένα πάρτι η αστυνομία δικαιούται, συνοδεία εισαγγελέα, να επέμβει» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. «Θα γιορτάσουμε οικογενειακά ή μόνοι μας, για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Στο τέλος του άλλου μήνα θα έχουμε 200.000 ανθρώπους εμβολιασμένους

Αναφερόμενος στον θέμα της πανδημίας, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «Ετοιμάζουν πρωτοχρονιάτικο party με rapid test στην Εκάλη», σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε σε 15 ημέρες «να κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ». «Ένα πράγμα που φοβάμαι είναι ότι μια μικρή μειοψηφία μπορεί να κάνει κακό σε πολλούς» υπογράμμισε μεταξύ άλλων και επεσήμανε πως φτάνουμε προς το τέλος του τούνελ. «Στο τέλος του άλλου μήνα θα έχουμε 200.000 ανθρώπους εμβολιασμένους και μάλιστα τους πιο ευάλωτους. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για το επόμενο βήμα τον μαζικό εμβολιασμό και να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση τους επόμενους μήνες. Άρα δεν αξίζει τον κόπο κάθε φορά που έχουμε μια γιορτή να έχουμε μαχαιριές στις πλάτες των ανθρώπων και να αγνοούμε ότι κάποιοι άνθρωποι αυτή την στιγμή δίνουν μάχη για την ζωή τους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις