Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κάλυμνος lockdown – κορονοϊός: Γέμισε κρούσματα το νησί, νέα μέτρα από σήμερα
ΕΛΛΑΔΑ

Κάλυμνος lockdown – κορονοϊός: Γέμισε κρούσματα το νησί, νέα μέτρα από σήμερα

Κάλυμνος lockdown - κορονοϊός: Lockdown τύπου Δυτικής Αττικής και στην Κάλυμνο έως τις 9 Ιανουαρίου λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στο νησί.

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown μπαίνει από σήμερα Πέμπτη στις έξι το πρωί η Κάλυμνος λόγω της διασποράς του κορονοϊού στο νησί. Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά από αρραβώνα που έγινε και δεν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για τις συναθροίσεις. Τα περιοριστικά μέτρα -που είναι αντίστοιχα με αυτά που έχουν επιβληθεί στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη- θα ισχύσουν έως τις 9 Ιανουαρίου οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα

– Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των της ΠΕ Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

– Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του νησιού

– Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

– Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

– Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Καλυμνίων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του νησιού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων

– Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί

– Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του νησιού.

Προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα της Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Την εντολή έδωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με τη σχετική εισήγηση και σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19. Πριν ληφθούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα, ελήφθησαν υπόψη τα ευρήματα, η ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων του νησιού, τα αποτελέσματα των τεστ και τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η καραντίνα έγινε “για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19”.

rapid test ΕΟΔΥ κλιμάκιο ΕΟΔΥ

Κάλυμνος lockdown – κορονοϊός: Πολλοί δεν πίστευαν στον ιό

Την πραγματική διάσταση του προβλήματος για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο νησί της Καλύμνου δίνει ο έπαρχος του νησιού Μανώλης Μουσελλής. Μιλώντας στο ethnos.gr διατυπώνει αμφιβολίες σχετικά με το ότι η διασπορά οφείλεται σε αρραβώνα, αποκαλύπτει πως το πρώτο κρούσμα στο νησί καταγράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου και τονίζει πως η πλειοψηφία των κατοίκων δεν έχουν πάρει στα σοβαρά την πανδημία και δεν λάμβαναν μέτρα προφύλαξης, ενώ ακόμα και σήμερα δεν πιστεύουν πως υπάρχει κορονοϊός.

«Ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η πλειοψηφία των 16.000 κατοίκων του νησιού δεν πιστεύει πως υπάρχει κορονοϊός αλλά και όσοι πιστεύουν πως υπάρχει δεν λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας. Όλοι λένε πως «κανείς από όσους νόσησαν δεν έπαθε τίποτα¨ επομένως δεν πιστεύουν στην σοβαρότητα της κατάστασης. Μακάρι να ήταν έτσι ιδανική η κατάσταση αλλά δυστυχώς δεν είναι. Δυστυχώς μόνο εγώ και ο δήμαρχος φοράγαμε μάσκα τις προηγούμενες ημέρες και κοντεύαμε να γίνουμε γραφικοί. Ούτε μάσκες φορούσαν ούτε έλεγχοι γίνονταν. Τώρα τα ψέματα τελείωσαν».

Κάλυμνος lockdown – κορονοϊός: «Μόλις ξεκίνησαν οι έλεγχοι φάνηκε το πρόβλημα»

Όπως είπε ο Μανώλης Μουσελλής το πρόβλημα αναδείχτηκε μόλις ξεκίνησαν οι εντατικοί έλεγχοι: «Συζητούσαμε με τον δήμαρχο και λέγαμε: Δεν είναι δυνατόν να έχουν κρούσματα η Πάτμος, η Λέρος, η Κως και εμείς να είμαστε το καθαρό νησί. Ζητήσαμε την εντατικοποίηση και την αύξηση των ελέγχων και εκεί εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα ασυμπτωματικών. Χθες φτάσαμε στους 200 ελέγχους ημερησίως. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει πολύ δουλειά. Ερχονται πλέον μόνοι τους οι πολίτες για να κάνουν το τεστ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες γίνονταν ελάχιστοι έλεγχοι».

rapid test ΕΟΔΥ κλιμάκιο ΕΟΔΥ

Κάλυμνος κορονοϊός: Οι δύο εστίες των τελευταίων ημερών

Για τις δύο εστίες που ιχνηλατήθηκαν τις τελευταίες ημέρες είπε: «Η πρώτη εστία ξεκίνησε από έναν καρδιοπαθή συμπολίτη μας ο οποίος και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Ο άνθρωπος έχει κάνει πρόσφατα εγχείρηση ανοικτής καρδιάς αλλά ευτυχώς για την ώρα δεν έχει επιπλοκές. Η δεύτερη εστία ξεκίνησε από δύο νέους οι οποίοι επίσης είναι καλά. Όπως σας είπα όμως πιστεύω πως υπήρχαν κρούσματα από το τέλος Νοεμβρίου».

«Όλοι ενωμένοι, με θετική σκέψη, καλή διάθεση και αλληλοκατανόηση θα λύσουμε και αυτό το πρόβλημα στην κοινότητα μας γιατί εάν ξεφύγει η κατάσταση και περάσει ο ιός σε ηλικιωμένους και ευάλωτους θα έχουμε άσχημες καταστάσεις και δυστυχώς το νησί δεν διαθέτει υγειονομικές υποδομές. Εχουμε μόνο τέσσερα κρεβάτια σε θάλαμο που έχει τα χαρακτηριστικά Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Διαφορετικά θα χρειαστεί να γίνουν αεροδιακομιδές στη Ρόδο ή στην Αθήνα. Ελπίζω όμως πως όλοι θα αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και θα πάρουν σοβαρά την πανδημία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις