Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός Σάμος: Νέα ισχυρή δόνηση δύο μήνες μετά το φονικό “χτύπημα”
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Σάμος: Νέα ισχυρή δόνηση δύο μήνες μετά το φονικό “χτύπημα”

Σεισμός Σάμος: Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα δυτικά του Καρλοβασίου.

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 23 χιλιόμετρα δυτικά της Σάμου, δύο μήνες μετά τη φονική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα και εντοπίζεται 33 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ικαρίας και σημειώθηκε στις 15.40. Το ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο εκτιμά και αυτό με τη σειρά του τον σεισμό στα 4,3 Ρίχτερ, ενώ δίνει εστιακό βάθος τα 14 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα δυτικά του Καρλοβασίου.

Σεισμός στη Σάμο

Σεισμός Σάμος: Δυο μήνες μετά τα 6,7 Ρίχτερ

Ο σεισμός έρχεται δύο μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό 6,7 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το νησί, αλλά και τα παράλια της Τουρκίας. Ο σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου, μεταξύ Σμύρνης και Σάμου, στις 30 Οκτωβρίου 2020 στις 13:51 ώρα Ελλάδος και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης και στο νησί της Σάμου. Ο σεισμός της Σάμου είχε αποτέλεσμα 114 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στα τουρκικά παράλια και άλλοι δύο στην Σάμο.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 19 χιλιόμετρα βορείως της Σάμου, στον κόλπο της Εφέσου, ενώ το μέγεθός του ήταν 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της δυτικής Τουρκίας. Από τον σεισμό έχασαν τη ζωή τους, μετά από κατάρρευση τμήματος εγκαταλειμμένου κτιρίου, δύο παιδιά, ο Άρης και η Κλαίρη που καταπλακώθηκαν από τα χαλάσματα.

Σύμφωνα με την κλίμακα Μερκάλι, ο σεισμός κατατάσσεται επίσημα στο επίπεδο VIII (8 με μέγιστο το 12), δηλαδή «καταστροφικός». Λίγα λεπτά αργότερα, συνεπεία του σεισμού προκλήθηκαν τσουνάμι, που έπληξαν τόσο τη Σάμο και παρακείμενα νησιά όσο και την περιοχή της Σμύρνης.

Σεισμός Σάμος: Ζημιές 3,4 εκατ. ευρώ στο νησί

Όπως προέκυψε από την έρευνα σε ό,τι αφορά στις ασφαλίσεις Περιουσίας στο νησί, μετά τον σεισμό στη Σάμο, επί συνόλου 2.900 ασφαλισμένων κινδύνων στις πληγείσες περιοχές καταγράφτηκαν 180 ζημιές τόσο από την δόνηση όσο και από το μικρής κλίμακας τσουνάμι που ακολούθησε. Το ποσό απαίτησης για τις ζημιές αυτές εκτιμάται συνολικά σε €3,46 εκατ. Παρά το γεγονός ότι η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή (6,7 Richter) οι ζημιές σε νεότερα κτίρια ήταν σχετικά περιορισμένες. Επιπλέον αυτών, καταγράφηκαν 11 ζημιές σε αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις