Κλοπή καταλυτών από αυτοκίνητα: Μια νέα “μόδα” στην Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Κλοπή καταλυτών από αυτοκίνητα: Μια νέα “μόδα” στην Ελλάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Κλοπή καταλυτών από αυτοκίνητα: Με τη συνδρομή και ομάδων της ΔΙ.ΑΣ, ακινητοποίησαν το όχημα και συνέλαβαν τους πέντε Ρομά,

30.12.2020 | 14:32

Για τα καλά, πλέον, έχουν μπει στο στόχαστρο ομάδων διαρρηκτών, κυρίως Ρομά, οι καταλύτες των αυτοκινήτων, κατά προτίμηση από τους ίδιους παλαιών μοντέλων, που είναι μεγαλύτεροι, άρα περιέχουν πιο μεγάλα ποσοστά των ακριβών μετάλλων, που τους ενδιαφέρουν κι έχουν «αξία πώλησης» στη λεγόμενη μαύρη αγορά.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αυτή τη φορά, σε συνέχεια άλλων κλοπών και συλλήψεων κάποιων εκ των δραστών, όπως πληροφορεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών, Χρήστος Μπαλάσκας, αστυνομικοί περιπολικού της Άμεσης Δράσης εντόπισαν και συνέλαβαν στη Λεωφόρο Μαραθώνος μέσα σε αυτοκίνητο πέντε Ρομά και στο πόρτ μπαγκάζ βρήκαν και κατάσχεσαν τον κλεμμένο καταλύτη. Η κλοπή είχε γίνει λίγο νωρίτερα από σταθμευμένο αυτοκίνητο στην περιοχή του Γέρακα. Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, δέχθηκε από περίοικο τηλεφώνημα όπου ο καταγγέλλων ανέφερε ότι πέντε άτομα είχαν κόψει τον καταλύτη του οχήματος και είχαν διαφύγει. Οι πρώτοι αστυνομικοί που έφθασαν επί τόπου πήραν πληροφορίες για το αυτοκίνητο των δραστών και το εντόπισαν στη Λεωφόρο Μαραθώνος να κινείται με σβηστά φώτα.

Με τη συνδρομή και ομάδων της ΔΙ.ΑΣ, ακινητοποίησαν το όχημα και συνέλαβαν τους πέντε Ρομά, για τους οποίους γίνεται εξέταση προκειμένου να εξακριβωθεί σε πόσες ακόμη κλοπές καταλυτών εμπλέκονται. Είναι γεγονός ότι και οι εγχώριες σπείρες, τα μέλη των οποίων αποκαλούνται «κυνηγοί μετάλλων» έχουν αντιγράψει την «πατέντα» ξένων διαρρηκτών, οι οποίοι, όπως φαίνεται και σε σχετικά βίντεο από τη Μ. Βρετανία και αλλού, κόβουν και κλέβουν σε χρόνο ρεκόρ τους καταλύτες των σταθμευμένων αυτοκινήτων για να τους πουλήσουν σε υψηλές τιμές λόγω των συστατικών που περιέχουν.

Συλλήψεις από την ομάδα ΔΙΑΣ

Ήδη αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σε διαφορετικά σημεία της Αττικής, έχουν συλλάβει δράστες κλοπών των καταλυτών από αυτοκίνητα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν σταθμεύσει σε δρόμους συνοικιών, στην Πεύκη και στο Χαλάνδρι. Ο λόγος που οι οργανωμένες σπείρες προχωρούν στο κόψιμο και την αφαίρεση των καταλυτών των οχημάτων είναι ότι αυτοί περιέχουν, ως συστατικά ενίσχυσης, ιδιαίτερα οι παλαιοί,  πολύτιμα μέταλλα, όπως πλατίνα, παλλάδιο, ρόδιο, τα οποία αυξάνουν την τιμή πώλησης σε παράνομα σκραπατζίδικα. Έτσι, σύμφωνα  και με προ ολίγου καιρού επίσημη  ανακοίνωση της  Αστυνομίας,  συνελήφθησαν, σε διάφορα σημεία της Αττικής,  δύο  ημεδαποί, για κλοπές καταλυτών από Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων.

Ξημερώματα στην Πεύκη, από αστυνομικούς  συνελήφθη ένας 56χρονος ημεδαπός, για κλοπές κατ’ εξακολούθηση. «Ο ανωτέρω», ανέφερε, τότε,  η Αστυνομία,  «εντοπίσθηκε, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, να έχει ανυψώσει με γρύλο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να προσπαθεί με τη χρήση τροχού να αποκόψει τον καταλύτη από το σύστημα εξάτμισης». Από την έρευνα του Τ.Α. Πεύκης-Λυκόβρυσης, διαπιστώθηκε ότι ο 56χρονος είχε διαπράξει κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο επτά  κλοπές καταλυτών από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα στις περιοχές της Πεύκης, του Ηρακλείου, της Μεταμόρφωσης και της Ν. Φιλαδέλφειας.

Συνελήφθη, επίσης,  στην περιοχή του Χαλανδρίου, 27χρονος ημεδαπός, για κλοπές κατά συρροή. Εντοπίσθηκε, από τους περιπολούντες αστυνομικούς,  να επιβαίνει σε αυτοκίνητο και σε έλεγχο που ακολούθησε, βρέθηκαν εντός του οχήματος δύο  κομμένοι καταλύτες και τέσσερα πριόνια (!).

Κλοπή καταλυτών από αυτοκίνητα: Συνηθισμένο φαινόμενο στην Αγγλία

Στην Αγγλία, η κλοπή των καταλυτών αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, αφού μόνο το 2019 αφαιρέθηκαν 13.000 καταλύτες, έναντι 2.000 το 2018. Οι αετονύχηδες, αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι που με ένα γρύλο σαν αυτό που έχουν τα βουλκανιζατέρ και ελάχιστα εργαλεία, μπορούν σε λίγα δευτερόλεπτα να κόψουν ένα καταλύτη και να γίνουν καπνός, ακόμα και τη μέρα.

Exit mobile version