Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άνοιγμα σχολείων 2021: Σε νέα συνεδρίαση οι αποφάσεις – Διαφωνούν οι ειδικοί
ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Άνοιγμα σχολείων 2021: Σε νέα συνεδρίαση οι αποφάσεις – Διαφωνούν οι ειδικοί

Άνοιγμα σχολείων 2021: Χωρίς τελική εισήγηση ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση - Οι επιστήμονες έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες για το άνοιγμα των σχολείων

Άνοιγμα σχολείων 2021: Με διαφωνίες αλλά θετικό κυρίως πρόσημο ολοκληρώθηκε η θυελλώδης τηλεδιάσκεψη της επιστημονικής κοινότητας με θέμα την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Στη συνεδρίαση της επιτροπής που διήρκησε πολλές ώρες, παρέστη και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Μια μερίδα των λοιμωξιολόγων θεωρεί πως τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν ακόμα, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ακόμα καλά και δεν ευνοούν το άνοιγμα των σχολείων.

Μια δεύτερη τάση στην Επιτροπή αναφέρει πως είναι εφικτό να ανοίξουν μετά τις γιορτές, στις 8 Ιανουαρίου, τα δημοτικά σχολεία, ενώ τα γυμνάσια και λύκεια να πάνε για 15 μέρες μετά. Υπάρχει και τρίτη ομάδα λοιμωξιολόγων που τάσσονται υπέρ του ανοίγματος όλων των σχολικών βαθμίδων, καθώς θεωρούν ότι οι μαθητές έχουν κουραστεί και είναι αναγκαία η επιστροφή τους στα θρανία ως ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια της χρονιάς.

Τελική εισήγηση δεν δόθηκε στην κυβέρνηση, ενώ έχουν περιθώριο 48 ώρες. Όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μετά και από τις επαφές κατά τις ημέρες των γιορτών. Η λήψη αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολείων μεταφέρεται εν τέλει σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει στις 4 Ιανουαρίου.

Μαγιορκίνης – Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα

Προτεραιότητα για τους ειδικούς και την κυβέρνηση αποτελεί να ανοίξουν τα σχολεία νωρίτερα από κάθε άλλον τομέα στη χώρα. Αυτό επεσήμαναν τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Τρίτης για τον κορονοϊό. Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως “καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία. Αφού εξετάσουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία παίρνονται οι αποφάσεις”. Και συμπλήρωσε: “Παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επαναλειτουργήσουν”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βασική κατεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν τα σχολεία βάσει του σχεδιασμού αυτού, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως τόνισε χθες σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η Νίκη Κεραμέως, “προτεραιότητα μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία”.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

“Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα”, είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας. Δεν μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, τόνισε, λέγοντας πως με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Όπως είπε, όμως ο καθηγητής, αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη. Έφερε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου μέσα σε μια εβδομάδα εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα.

Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων, έχει δηλώσει η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά. “Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα”, δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη. Ο Χαράλαμπος Γώγος έχει αναφέρει ότι στην τηλεδιάσκεψη θα εξεταζόταν αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, ενώ η Μίνα Γκάγκα εκτίμησε ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις