Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά Oruc Reis: Η Τουρκία σχεδιάζει αποκατάσταση των σχέσεων με την ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά Oruc Reis: Η Τουρκία σχεδιάζει αποκατάσταση των σχέσεων με την ΕΕ

Ελληνοτουρκικά Oruc Reis: Ένα ενδιαφέρον αρθρο για την τουρκική εξωτερική πολιτική και τις προοπτικές για το 2021 φιλοξενεί η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Ελληνοτουρκικά Oruc Reis: Στροφή φαίνεται πως ετοιμάζει από το νέο έτος η Τουρκία, με πρώτη ριζική αλλαγή στη λίστα την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από ανάλυση του ανταποκριτή της φιλοκυβερνητικής Χουριέτ στην Άγκυρα και ειδικού σε θέματα διπλωματίας, Σερτάν Ντεμιρτάς. Σχολιάζοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα ο τούρκος δημοσιογράφος ανέφερε “το 2021 φαίνεται να είναι η χρονιά για την Τουρκία να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση”, κάνοντας αναφορά και στην “απόσυρση” του Oruc Reis από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αναφερόμενος στις κυρώσεις απο τις ΗΠΑ και τις σχέσεις των δύο χωρών ο Ντεμιρτάς εκτιμά ότι δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε την τουρκική διπλωματία να συγκλίνει περισσότερο με τις διατλαντικές πολιτικές το 2021 Φυσικά, , κάτι όμως το οποίο, όπως σημειώνει, θα απαιτήσει κάποια προσαρμογή στους δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Για τη Λιβύη αναφέρει ότι το 2021 η Τουρκία θα επιχειρήσει να κάνει τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική παρουσία της μόνιμη. Η τουρκική διπλωματία έπρεπε να αντιμετωπίσει σοβαρές κρίσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Το σημείο αιχμής μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η ανατολική Μεσόγειος.

Με το βλέμμα έξω από την Ευρώπη

Παρά τους έξι μήνες της οργής και περισσότερο από λίγο άγχος, ούτε η Άγκυρα ούτε οι Βρυξέλλες μπορούσαν να πάρουν την απόφαση να διακόψουν τις σχέσεις. Η Τουρκία επανέλαβε ότι βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη, ενώ το μπλοκ τόνισε και πάλι την προθυμία του να ακολουθήσει τη θετική ατζέντα καθώς επέβαλε πολύ ελαφρές κυρώσεις στην Τουρκία παρά την πίεση από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κύπρο.

Το 2021 φαίνεται να είναι η χρονιά για την Τουρκία να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Η απόφαση της Τουρκίας να περιορίσει τα σεισμικά έργα του Oruç Reis στον Κόλπο της Αττάλειας είναι ένα σαφές μήνυμα προς το σκοπό αυτό. Στο βαθμό που η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, καμία ανεπιθύμητη κλιμάκωση δεν είναι πιθανό να απασχολήσει την τουρκική και την ευρωπαϊκή διπλωματία.

Οι κρίσιμες σχέσεις με τη Λιβύη

Η τουρκική διείσδυση στο θέατρο πολέμου της Λιβύης εξόργισε την ισχυρή συμμαχία υπέρ του Χαφτάρ, της οποίας ο μοναδικός στόχος ήταν να δημιουργήσει ένα αυταρχικό καθεστώς υπό τον έλεγχό τους για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Υπάρχουν επίσης χώρες που αναγνώρισαν το γεγονός ότι η προστασία της κυβέρνησης της Τρίπολης εμπόδισε την αποσύνθεση της χώρας και δημιούργησε μια ισορροπία μεταξύ των δύο αντίπαλων κομμάτων, βοηθώντας έτσι στην προώθηση μιας πολιτικής διαδικασίας.

Η Τουρκία επέκτεινε πρόσφατα τη παραμονή των στρατευμάτων της στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες, μεταφέροντας το μήνυμα ότι δεν θα αποσυρθεί από τη χώρα που έχει υποστεί πόλεμο. Αντιθέτως, οι ενέργειες της Τουρκίας καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2021 θα επικεντρωθούν στη δημιουργία συνθηκών που θα κάνουν τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική παρουσία της μόνιμη.

brown and blue concrete dome building

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Εκτός από τον Δεκέμβριο, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν αρκετά ήρεμες το 2020 λόγω των προεδρικών εκλογών. Αφού έχασε τις εκλογές από τον Joe Biden του Δημοκρατικού Κόμματος, η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε πέντε από τις 12 κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου Countering America’s Adversaries μέσω του νόμου περί κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Το πεδίο των κυρώσεων περιορίστηκε στη στόχευση της Τουρκικής Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, χτυπώντας την τουρκική οικονομία και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Αν και η Ουάσινγκτον τόνισε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να υπονομεύσει την ικανότητα των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, ειδικοί προτείνουν ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να βλάψουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αυτό καθιστά την επίλυση της διαφοράς S-400 μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών προτεραιότητα για την αποφυγή μελλοντικών κινδύνων στους διμερείς δεσμούς.

Η πορεία των σχέσεων Άγκυρας-Ουάσινγκτον υπό την ευρύτερη έννοια απαιτεί περισσότερη προσοχή μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Biden σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Πρόσφατες δηλώσεις που εξέδωσε η τουρκική ηγεσία περιγράφουν ξεκάθαρα τη βούληση της Άγκυρας να ανοίξει μια νέα σελίδα σε δεσμούς με την Ουάσιγκτον παρά τις γνωστές απόψεις του Μπάιντεν για την τρέχουσα κυβέρνηση εδώ.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων την τελευταία περίοδο του 2020, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε την τουρκική διπλωματία να συγκλίνει περισσότερο με τις διατλαντικές πολιτικές το 2021. Φυσικά, ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει κάποια προσαρμογή στους δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα

Η διπλωματία του κορονοϊού

Η πανδημία COVID-19, αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό γεγονός του 2020, επηρέασε και επιρεάστηκε μέσω διεθνών σχέσεων. Η ανθρωπότητα, η οποία συγκλονίστηκε από το COVID-19 στις πρώτες μέρες της επιδημίας και απέτυχε να συνεργαστεί στην προμήθεια βασικού εξοπλισμού υγείας, άρχισε να δίνει μια πιο αποτελεσματική απάντηση στα μεταγενέστερα στάδια.

Η Τουρκία επωφελήθηκε από την πανδημία ενισχύοντας την εικόνα της ως χώρας ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρείχε εξοπλισμό υγείας σε περισσότερες από 150 χώρες και διεθνείς οργανισμούς και απέκτησε παγκόσμια φήμη.

Συρία: Έντονες συγκρούσεις στο Ιντλίμπ

Το δεύτερο μεγάλο περιστατικό του 2020 ήταν οι έντονες συγκρούσεις μεταξύ της Τουρκίας και των δυνάμεων της Συρίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο Ιντλίμπ. Τον Φεβρουάριο, οι συγκρούσεις πυροδότησαν σχεδόν έναν πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αφού η τελευταία (με τη στήριξη της Ρωσίας) επιτέθηκε σε μια τουρκική στρατιωτική συνοδεία, σκοτώνοντας δεκάδες τουρκικά στρατεύματα. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία κατέστρεψε σχεδόν το συριακό στρατό στην περιοχή.

Οι συγκρούσεις τελείωσαν μετά την υπογραφή της Τουρκίας και της Ρωσίας μνημονίου συμφωνίας στις 5 Μαρτίου που άνοιξε το δρόμο για μια ρωσο-τουρκική αποστολή περιπολίας στον στρατηγικά σημαντικό αυτοκινητόδρομο Μ4. Η εκεχειρία συνεχίζεται στο Idlib, ενώ η Τουρκία έχει μετεγκαταστήσει ορισμένα από τα σημεία παρατήρησής της στις περιοχές νότια του αυτοκινητόδρομου Μ4.

Η ρωσο-τουρκική επιτυχία στον από κοινού έλεγχο της κατάστασης, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές και συγκρούσεις, έχει αποδειχθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου όχι μόνο στη Συρία αλλά και στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στη βορειοανατολική Συρία, οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Τουρκία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία εξακολουθούν να ισχύουν, αν και υπάρχει ορατή αύξηση στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά του YPG.

Με πληροφορίες από Hurriyet, SigmaLive
two mosque minarets under calm sky
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις