Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβολιασμοί Ευρώπη: Ξεκίνησαν οι εκστρατείες στη «σκιά» της μετάλλαξης
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιασμοί Ευρώπη: Ξεκίνησαν οι εκστρατείες στη «σκιά» της μετάλλαξης

Εμβολιασμοί Ευρώπη: Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσηςξεκίνησαν τις εκστρατείες του εμβολιασμού

Εμβολιασμοί Ευρώπη: Στη μάχη των μαζικών εμβολιασμών έχει ριχτεί από χθες η Ευρώπη. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως όσες έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, ξεκίνησαν τις εκστρατείες του εμβολιασμού κατά της Covid-19, κάνοντας λόγο για μία πρώτη νίκη απέναντι στον νέο κορονοϊό, στη «σκιά» μιας μετάλλαξης του ιού που ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τον κόσμο. Στην Ιταλία οι πρώτες που έλαβαν το εμβόλιο ήταν η νοσηλεύτρια Κλαούντια Αλιβερνίνι και η καθηγήτρια Μαρία Ροζάρια Καπομπιάνκι, με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στο Twitter, να κάνει λόγο για μέρα που «θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας». Μία ώρα αργότερα, η Αραθέλι Ροσάριο Ιντάλγκο Σάντσεθ, 96 ετών, έγινε η πρώτη Ισπανίδα που εμβολιάστηκε.

Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν ανοίξει τον «χορό» από το Σάββατο, μία ημέρα νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες. Τις επόμενες ημέρες στη Γερμανία θα ξεκινήσει και μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με το σλόγκαν «Σηκώστε τα μανίκια», με την οποία θα προτρέπονται οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Στη Γαλλία, η 78χρονη Μορισέτ δήλωσε «συγκινημένη» όταν έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου στο νοσοκομείο Ρενέ-Μιρέτ στο Σεβράν, κοντά στο Παρίσι.  Στη Σλοβενία, ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ένας αρχιεπίσκοπος 84 ετών, στην Πορτογαλία ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης λοιμωδών νόσων, στη Ρουμανία, η νοσηλεύτρια που φρόντισε τον πρώτο ασθενή που νόσησε από την Covid-19 στη χώρα. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν επίσης στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία. Στην Τσεχία, ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο ήταν ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

φιαλίδια με δείγμα κορονοϊού

Ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη

Η Κίνα έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς από το καλοκαίρι. Από τις αρχές του μήνα ακολούθησαν το παράδειγμά της η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Χιλή και άλλες χώρες. Το Ισραήλ θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και φιλοδοξεί να εμβολιάσει το ένα τέταρτο των 9 εκατομμυρίων κατοίκων του μέσα σε έναν μήνα.

Μολονότι ο εμβολιασμός ρίχνει μια αχτίδα ελπίδας, ανησυχίες προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στον Καναδά, την Ιταλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιαπωνία. Σήμερα, η Νορβηγία και η Ιορδανία ανακοίνωσαν ότι αυτή η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε σε τέσσερα πρόσωπα (ανά δύο σε κάθε χώρα) που επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Νορβηγία, όπως και πολλές άλλες χώρες, έχουν διακόψει την αεροπορική σύνδεσή τους με τη Βρετανία για να αποτρέψουν την «εισαγωγή» αυτού του νέου στελέχους, που θεωρείται πιο μολυσματικό.

πλαστική σακούλα με δείγμα κορονοιου
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις