Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γιατρός “μαϊμού”: Έπιασαν τη “νοσηλεύτρια”, ψάχνουν τον “χειρουργό”
ΕΛΛΑΔΑ

Γιατρός “μαϊμού”: Έπιασαν τη “νοσηλεύτρια”, ψάχνουν τον “χειρουργό”

Γιατρός "μαϊμού": Έπιασαν τη «νοσηλεύτρια», αλλά ψάχνουν τον «γιατρό» και δύο ακόμη συνεργούς του!

Γιατρός “μαϊμού”: Νέα υπόθεση εξαπάτησης ανύποπτων πολιτών, στην Καστοριά, αυτή τη φορά, έρχεται στο φως, καθώς συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας 46χρονη από τη Βουλγαρία, μέλος κυκλώματος, το οποίο εξαπατούσε και επιχειρούσε να εξαπατήσει πολίτες, με το τρομακτικό άγγελμα δια τηλεφώνου ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο είχε τραυματισθεί βαριά-σε τροχαίο η άλλο ατύχημα- και «χρειαζόταν επειγόντως»  να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση…

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τα τηλεφωνήματα τα πραγματοποιούσε ο αναζητούμενος «γιατρός-χειρουργός», ο  οποίος, μέσα σε πραγματική οχλαγωγία που δημιουργούσαν οι συνεργοί του, απαιτούσε για τα… έξοδα του χειρουργείου και την αγορά αναλώσιμων υλικών, μετρητά και κοσμήματα χρυσά! Κατάφερε η σπείρα να εξαπατήσει τουλάχιστον δύο πολίτες, από τον έναν εκ των οποίων απέσπασαν 550 ευρώ και δύο χρυσές λίρες, αλλά και μία γυναίκα, από την οποία υφάρπαξαν με τον ίδιο τρόπο και με την παρουσία της 46χρονης που ταυτοποιήθηκε, 5.000 ευρώ «για το χειρουργείο»!

Μια άλλη γυναίκα,  κατάλαβε στο τηλεφώνημα του τρόμου ότι επρόκειτο περί απάτης κι έτσι δεν ενέδωσε να παραδώσει στην 46χρονη του «ιατρικού τιμ» 10.000 ευρώ που ζητούσε ο… χειρουργός για να ξεκινήσει!

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, η απάτη έγινε σε βάρος  ημεδαπών, ηλικίας από 78 έως 87 χρονών, τέλη του μηνός Σεπτεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.

Ιδού πώς έδρασαν και πώς δρουν συνήθως οι δράστες της συγκεκριμένης απάτης.

Αναφέρει η Αστυνομία:

«Άγνωστος άνδρας, τηλεφώνησε σε οικία 78χρονου ημεδαπού και προσποιούμενος τον ιατρό, ανέφερε ψευδώς σε αυτόν ότι, συγγενικό του πρόσωπο είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα και έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης, για την οποία απαιτούνταν χρηματικό ποσό και τιμαλφή. Ακολούθως, ο 78χρονος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 550 ευρώ, 2 χρυσές λίρες, καθώς και διάφορα κοσμήματα σε άγνωστη γυναίκα, σε περιοχή της Καστοριάς».

Μετά από  έρευνα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 46χρονης αλλοδαπής, μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ προέκυψε ότι τελέστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, ακόμη δύο  περιπτώσεις εξαπάτησης (μία τετελεσμένη και μία σε απόπειρα), σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, με πανομοιότυπο τρόπο. Στην μεν μία περίπτωση, τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να εξαπατήσουν 87χρονη ημεδαπή, η οποία τους παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εξαπατήσουν 78χρονη ημεδαπή, ώστε να αποσπάσουν από αυτήν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, διότι αντιλήφθηκε την απόπειρα εξαπάτησης και δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των μελών.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:

Όχι σε ραντεβού με αγνώστους

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.

Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Οι αριθμοί πρώτης ανάγκης

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

man holding black Android smartphone
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις