Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

04

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κατασκοπεία Μόσχα – Λευκωσία: Ένα νέο θρίλερ σε εξέλιξη
ΚΟΣΜΟΣ

Κατασκοπεία Μόσχα – Λευκωσία: Ένα νέο θρίλερ σε εξέλιξη

Κατασκοπεία Μόσχα - Λευκωσία: Οι πληροφορίες που έδιναν αφορούσαν τη διάταξη στρατιωτικών δυνάμεων, την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και τις τεχνολογίες

Κατασκοπεία Μόσχα – Λευκωσία: Κατασκοπευτικό θρίλερ ανάμεσα σε Μόσχα, ΕΕ και ΝΑΤΟ εξελίχθηκε στη Λευκωσία, όπως αναφέρει κυπριακή εφημερίδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτη», οι ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, διατηρούσαν επί χρόνια σύνδεσμο στην Κύπρο μέσω του οποίου λάμβαναν ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Η ιστορία εξελίχθηκε το 2018 όταν οι κυπριακές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν πληροφορία από την Αυστρία ότι σε ταχυδρομική θυρίδα στη Λευκωσία, με το όνομα «Ανδρέας Γ. Αρχιμήδης», έφταναν ύποπτα μηνύματα από τη Βιέννη. Τα μηνύματα στέλνονταν από Αυστριακό Συνταγματάρχη ο οποίος είχε στρατολογηθεί από τη Μόσχα.

Η θυρίδα τέθηκε υπό παρακολούθηση και διαπιστώθηκε ότι ένας οδηγός ταξί παραλάμβανε τα μηνύματα και τα παρέδιδε σε υπάλληλο της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο, ο οποίος με τη σειρά του τα διαβίβαζε στη Μόσχα. Ο Αυστριακός Συνταγματάρχης συνελήφθη και τον Ιούνιο του 2019 καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Όπως αναφέρει ο «Πολίτης», ο Αυστριακός Συνταγματάρχης Martin Möller συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για 25 χρόνια και στο παρελθόν είχε υπηρετήσει και ειρηνευτικό απόσπασμα του ΟΗΕ στη Κύπρο.

Στην κατοχή του βρέθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός που του έδινε πρόσβαση, με έναν τριψήφιο κωδικό, να επικοινωνεί με τον δορυφόρο Strela-3 τον οποίο χρησιμοποιεί η Ρωσία για τις μυστικές υπηρεσίες. Οι πληροφορίες αφορούσαν, διάταξη στρατιωτικών δυνάμεων, ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και τεχνολογίες που αφορούσαν τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και χώρες της ΕΕ. Το συνολικό ποσό που εισέπραξε ο Martin Möller, από τους Ρώσους ήταν 810.000 ευρώ. Ο υπάλληλος της ρωσικής πρεσβείας στη Κύπρο, μετά την σύλληψη του Αυστριακού Συνταγματάρχη, εγκατέλειψε τη Λευκωσία και επέστρεψε στη Μόσχα.

Άντρας σκιά μαύρο φόντο

Ρωσία: Βαριές ποινές κάθειρξης σε ζευγάρι για κατασκοπεία υπέρ της Λετονίας

Στη Ρωσία τώρα, δικαστήριο επέβαλε σε παντρεμένο ζευγάρι στην περιοχή του Καλίνιγκραντ μεγάλες ποινές κάθειρξης καθώς έκρινε ότι διενεργούσαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Λετονίας, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας αναφέροντας ότι κρίθηκαν ένοχοι για εσχάτη προδοσία. Η σύζυγός Αντονίνα Ζίμινα στρατολογήθηκε, σύμφωνα με την FSB, από τις μυστικές υπηρεσίες της Λετονίας το 2012 ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών. Εν συνεχεία , όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, άρχισε να συγκεντρώνει διαβαθμισμένα έγγραφα και να τα στέλνει την Λετονία. Ο σύζυγος Κοντσταντίν Αντόνιετς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12,5 ετών. Σύμφωνα με την FSB ο Αντόνιετς στρατολογήθηκε από την σύζυγό του το 2015 και υπέκλεπτε έγγραφα από το υπουργείο Οικονομικών του Καλίνινγκραντ τα οποία διοχέτευε στην Λετονία.

Το ζευγάρι αρνείται την ενοχή του και θα εφεσιβάλει την απόφαση, δήλωσε ο δικηγόρος τους Μιχαήλ Μπάγιεφ. Η υπόθεση τους η οποία εκδικάστηκε κεκλεισμένων των θυρών, είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης τα οποία έγραφαν ότι το ζευγάρι παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι έστειλε μια φωτογραφία στην Λετονία στην οποία φαίνονταν να είναι δίπλα τους ένα αξιωματικός της FSB που είχε παρευρεθεί στον γάμο τους. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η FSB δεν υπήρχε καμία αναφορά στο περιστατικό αυτό.

Το Καλίνινγκραντ είναι μια ιδιαίτερα στρατιωτικοποιημένη περιοχή της Ρωσίας η οποία εκτείνεται στην Θάλασσα της Βαλτικής, μεταξύ δύο χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Λιθουανίας και της Πολωνίας. Η Μόσχα προσάρτησε την περιοχή από την Γερμανία στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Άντρας σκιά μαύρο φόντο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις