Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χάρτης κρουσμάτων σήμερα: Αττική και Θεσσαλονίκη πρώτες ξανά στη λίστα
ΕΛΛΑΔΑ

Χάρτης κρουσμάτων σήμερα: Αττική και Θεσσαλονίκη πρώτες ξανά στη λίστα

Χάρτης κρουσμάτων σήμερα: Η γεωγραφική κατανομή των 873 νέων κρουσμάτων κορονοϊού - Στην Αττική εντοπίστηκαν 301 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 111

Χάρτης κρουσμάτων σήμερα: Αττική και Θεσσαλονίκη είναι οι περιοχές όπου εντοπίζονται τα περισσότερα από τα 873 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Στην Αττική διαγνώστηκαν 301 νέες μολύνσεις και στη Θεσσαλονίκη 111. Μάλιστα, στον κεντρικό τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν 72 κρούσματα, στο νότιο τομέα 44, στον δυτικό τομέα 37 μολύνσεις, στον ανατολικό τομέα 24 και στον βόρειο τομέα 46 κρούσματα. Ψηλά παραμένουν Πιερία, Λάρισα, Κοζάνη, Ροδόπη, Σέρρες, ενώ 5 κρούσματα ιχνηλατήθηκαν στο Αγιο Ορος.

Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 873 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.

Αναλυτικά:

24 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

46 κρούσματα στην ΠΕ Βορείου Τομέα Αθηνών

37 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

72 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

44 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

44 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

111 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. ‘Αρτας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην ΠΕ Καλύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

25 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας

5 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

34 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

8 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

15 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην ΠΕ Φωκίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

5 κρούσματα στο Άγιον Όρος

Δείτε την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 873 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 134.235, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες. 5.284 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39.565 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 476 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. 155 (32.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 845 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 55 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.457 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.798 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Lockdown στη Δυτική Αττική: Παράταση μιας εβδομάδας εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Από τις 18 Δεκεμβρίου βρίσκεται σε ισχύ το σκληρό lockdown στη Δυτική Αττική, με την επιτροπή λοιμωξιολόγων να εισηγείται στην κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- παράταση της καραντίνας για άλλη μία εβδομάδα. Υπενθυμίζεται, ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην περιοχή λήγουν κανονικά αύριο, 25 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η επιδημιολογική εικόνα στον Ασπρόπυργο, καθώς το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε αντίθεση με τους άλλους δήμους.

Πάντως, οι όποιες τελικές αποφάσεις θα παρθούν από την Πολιτική Προστασία και πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται ανακοίνωση εντός της ημέρας.

Τα μέτρα που ισχύουν

Συγκεκριμένα για τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

1) Eπέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00- 05:00 ( 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί) εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2) Aναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

3) Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

4) Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών ( rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου αλλά και στην ευρύτερη της Ελευσίνας και της Μάνδρας περιοχή.

5) Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των ενόπλων δυνάμεων. Ενθαρρύνονται και συστήνονται στις επιχειρήσεις, έλεγχοι προσωπικού με ίδια μέσα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την 1η, την 5η και την 10η μέρα.

6) Mοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.

7) Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης

8) Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί γι αυτό το σκοπό από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

9) Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.

10) Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.

11) Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις