Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ποδόσφαιρο – έρευνα: Οι τρίτοι έσονται πρώτοι
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ποδόσφαιρο – έρευνα: Οι τρίτοι έσονται πρώτοι

Ποδόσφαιρο - έρευνα: Η πορεία τριών εθνικών ομάδων U19 από το 2017 ως σήμερα, Ελλάδα-Ρωσία-Ρουμανία στον ποδοσφαιρικό στίβο και το… χρηματιστήριο

Ποδόσφαιροέρευνα: Ακριβώς τρία χρόνια πριν, το 2017, η Ελλάδα φιλοξένησε στην Κρήτη, έναν όμιλο για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U19. Αντιμέτωπες τέθηκαν οι Ελλάδα, Ρουμανία, Ρωσία και το Γιβραλτάρ. Και αν η ουραγός του ομίλου ήταν μάλλον γνωστή εξ αρχής, η μάχη κορυφής μόνο βεβαία έκβαση δεν είχε. Ο Γιάννης Γκούμας είχε μια καλή φουρνιά στα χέρι του, είχε κάνει και καλή δουλειά είναι η αλήθεια. Και με τον Καμπετσή αστέρι να έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον των Γερμανών και να ανήκει στον Ντόρτμουντ, απειλούσε τους αντιπάλου της. Τα αστεράκια της Ρουμανίας που είχαν σύμβουλο/τεχνικό διευθυντή τον Ντουμίτρου “Τίτι” Ντουμιτρίου, άλλοτε τεχνικό της ΑΕΚ. Και αυτά της Ρωσίας

Τα αποτελέσματα δικαίωσαν την Ελλάδα και την προσπάθεια του Γκούμα και των νεαρών διεθνών. Εστω δύσκολα και στην εκπνοή του τελευταίου αγώνα, αφού η νίκη με τη Ρωσία (μάλιστα με ανατροπή από 0-1 σε 2-1 και το γκολ του Εμμανουηλίδη) έστειλε την Ελλάδα στην επόμενη φάση, την Elite Round μαζί με τη Ρουμανία. Στο ποδόσφαιρο, λένε, στα 17 είσαι μικρός, στα 18-19 αρχίζεις να δείχνει αν και πόσο μπορεί να πας μπροστά, ως τα 21 σου έχεις βάλεις τις βάσεις καριέρας. Από εκεί και πέρα είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ξεπετάγματος. Δεν είναι κάθε μέρα του …αγίου Βάρντι που θυμήθηκε …πριν τη σύνταξη να κάνει το μπακ και από Κόνφερενς να πάει πρέμιερσιπ και να πάρει και τίτλο με τη Λέστερ του Ρανιέρι!

ioannis goumas manager national team greece u21

Ποδόσφαιρο – έρευνα: Πού νά ’ναι τώρα;

Τα παιδιά των εθνικών τότε, 18-19 όλα, σήμερα πού βρίσκονται; Παίζει ρόλο η χώρα προέλευσής τους; Είχαν άλλες ευκαιρίες οι Ρώσοι και οι Ρουμάνοι ή οι Έλληνες; Και η όποια ποδοσφαιρική παιδεία της κάθε χώρας και των παιδιών της, έχει καθορίσει  την πορεία τους; Και, το κυριότερο, η αξία τους; Απογειώθηκε ή όχι; Η ό,τι έγινε, έγινε κατά περίπτωση;

Η Ρουμανία -ήταν πρώτη στον όμιλο- έχει 5 παίκτες από το ρόστερ της U19 του 2017 με αξία άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ σήμερα. Ο λόγος για τους Μπόμποκ (Βιτορούλ), Ντράγκομιρ (Περούζια), Μορουτάν (Στεάουα), Χαρούτ (Μποτοσάνι) και ακριβότερος όλων ο -αναπληρωματικός τότε- Μπαλούτα, βασικός σέντερ μπακ της Ντινάμο Κιέβου, δανεικός από την αγγλική Μπράιτον. Και δεν είναι αυτοί μόνο. Είναι και άλλα παιδιά που έχουν βάλει βάσεις καριέρας με αξία που προσεγγίζει το εκατομμύριο. Ο Μάταν της Βιτορούλ (850 χιλ.), ο βασικός γκολκιπερ της Στεάουα, ο Βλαντ (700 χιλ), ο βασικός μπακ της Αστρα, ο Κονσταντιν Ντίμα.

 

Η Ρωσία τα λεφτά τα… γεννάει και εκεί οι παίκτες παίρνουν άμεσα μεγάλη αξία. Είναι και η μενταλιτέ που τους μεταλαμπαδεύεται που κάνει την όποια επένδυση λιγότερο ρισκαδόρικη; Ισως. Αλλά σίγουρα η διαφορά είναι τεράστια συγκρινόμενη με τις άλλες δύο χώρες. Χαρακτηριστικά,  έχει 7 παίκτες με αξία πάνω από ένα εκατ. ευρώ, ενώ δύο εξ αυτών έχουν σπάσει το φράγμα του δεκάρικου! Οι Σουλεϊμάνοφ και Σαφόνοβ, της Κράσνοτναρ αμφότεροι, αξίας 10 και 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα! Και υπάρχουν φυσικά και οι Εβγκένιεφ (Ντινάμο Μόσχας, 2,5 εκατ.), Ντιβέεφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 4,5 εκατ.), Ούτκιν (Κράσνονταρ, 3 εκατ.), Γκλουσένκοφ (Σπαρτάκ Μ., 1,5 εκατ.) και Τικνίζιαν (ΤΣΣΚΑ Μ., 1 εκατ.).

Ποδόσφαιρο – έρευνα: Κάθε άλλο παρά ιδανικά οι Ελληνες

Στην Ελλάδα τα πράγματα δε έχουν εξελιχθεί ιδανικά. Τουναντίον. Πολλά παιδιά έχουν εγκλωβιστεί σε ομάδες Super League 2 και δεν ξέρουν αν και ποτε θα παίξουν μπάλα για φέτος. Αλλα ακόμα και οι ηγέτες της ομάδας του Γκούμα τότε, δεν έχουν βρει το δρόμο τους 100%. Με εξαιρέσεις ίσως. Είναι χαρακτηριστικό πως από την αποστολή κανείς δεν έχει εκτοξεύσει την αξία του πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Οι Καμπετσής-Εμανουηλίδης στον Παναθηναϊκό με χρηματιστηριακή αξία 300 χιλ. και 700 χιλ. ευρώ είναι μάλλον αυτοί που εξελίχτηκαν περισσότερο μαζί με τον Λύρατζη που μετά την περσινή σεζον στην Ξάνθη πήγε στον ΠΑΟΚ. Και μπορεί να έχει μια αξία 400 χιλ. αλλά ακόμα δεν έχει βρει θέση βασικού. Αντε και ο Στεργιάκης του Αστέρα Τρίπολης ως πέρσι που παίζιε πια στην Αγγλία για την Μπλάκμπερν και “αξίζει” 350 χιλιάδες.

Μοναδικός που έχει κάποια “α” χρηματιστηριακή αξία αλλά και θέση βασικού σε ομάδα Α΄ κατηγορίας, είναι ο Τάσος Δουβίκας. Bασικός στράικερ στο Βόλο με αξία 350 χιλιάδες. Ειδική αναφορά αξίζουν οι Μπαξεβάνος (250 χιλ. αξία και βρήκε ποδοσφαιρική Ιθάκη στη Ρουμανία, στην Πολιτεκνικα Ιάσι) και ο Μελιόπουλος που είχε μισό εκατ. αξία και υποσχομενη καριέρα στον ΠΑΟΚ όταν τα βρόντηξε όλα και σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 21 του!

Το ρόστερ της Ελλάδας τότε, σήμερα “κοστίζει” κάτι λιγότερο από 4 εκατ. ευρώ. Τα μισά (!) από όσο κοστίζουν μόνο οι 5 ακριβότεροι Ρουμάνοι (7,8 εκατ. ευρώ) και ούτε καν τα μισά από όσα κοστίζει μόνον ένας από τους ακριβότερους παίκτες της Ρωσίας, ο αναπληρωματικός επιθετικός της Κράσνονταρ, ο Σουλεϊμάνοφ! Τι λέτε, είναι δίκαιο παιχνίδι το ποδόσφαιρο; Κερδίζει πάντα ο καλύτερος; Η μήπως οι …μηχανισμοί εκμετάλλευσης ταλέντου στην πατρίδα μας είναι σκουριασμένοι και εκτός λειτουργίας;…

 

*** Οι αξίες είναι σύμφωνες με το διεθνές πόρταλ transfermarkt 

Δείτε ακόμη:

Παναθηναϊκός: Σκέψη Μπόλονι για νέο τερματοφύλακα!
Ολυμπιακός: Επενδύει σε Ντε Λούκα κατόπιν εισήγησης Καρεμπέ
Ψηφίστηκε η τροπολογία για το στοίχημα, νέα έσοδα για ομάδες λέει ο Αυγενάκης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις