Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

31

Ιανουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit – ΕΕ νέα: «Θέμα ωρών» η ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit – ΕΕ νέα: «Θέμα ωρών» η ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας

Brexit - ΕΕ νέα: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον

Brexit – ΕΕ νέα: Μετά από 9 μήνες διαπραγματεύσεων, όλα δείχνουν ότι είναι πλέον θέμα ωρών η ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετά-Brexit εποχή. Η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κληθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα και δεν αποκλείται να συνεδριάσει για την επικύρωση της συμφωνίας ανήμερα των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον Guardian διπλωμάτες που εκπροσωπούν τα κράτη-μέλη μελετούν ήδη κάποιες από τις 2.000 σελίδες του νομικού κειμένου, στα σημεία που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τις τελευταίες 72 ώρες, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί ικανοποιητικός συμβιβασμός.

Βρετανοί διαδηλώνουν για το Brexit

«Τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί»

Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές διακυμάνσεις των διαπραγματεύσεων, παραμένει η πιθανότητα ενός απροόπτου της τελευταίας στιγμής. Ανώτερη πηγή της ΕΕ έλεγε όμως στον Guardian ότι «τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί». Οι διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν νωρίς σήμερα, Τετάρτη, στα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο το είδος της πρόσβασης που θα έχουν τα πλοία της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα και το εάν η ΕΕ θα έχει δικαίωμα να επιβάλει αντίποινα στο Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση που το τελευταίο περιορίσει αυτήν την πρόσβαση στο μέλλον.

Και οι δύο πλευρές έχουν προσδιορίσει την αλιεία ως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε ευρύτερη συμφωνία της μελλοντικής τους σχέση. Παρά το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά σκάφη αλιεύουν κάθε χρόνο στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου ψάρια αξίας 650 εκατ. ευρώ ποσό που αποτελεί μικρό κλάσμα των 512 δισ. ευρώ του εμπορίου που πραγματοποιείται μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής του ευρωπαϊκού μπλοκ, είχε δηλώσει στη χθεσινή συνάντησή του με τους πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της ΕΕ ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες και ότι θα μπορούσε να υπογραφεί συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα – εάν οι Βρετανοί είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν περαιτέρω στην αλιεία, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο διπλωμάτες.

σύνοδος κορυφής της ΕΕ
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις