Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σχολεία άνοιγμα 2021: Οι δύο πιθανές ημερομηνίες
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία άνοιγμα 2021: Οι δύο πιθανές ημερομηνίες

Σχολεία άνοιγμα 2021: Πότε θα ληφθεί η κρίσιμη απόφαση για τα σχολεία

Σχολεία άνοιγμα 2021: Ένα από τα προβλήματα που δημιουργεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, είναι αυτό της επιστροφής των μαθητών στα θρανία. Η κυβέρνηση είχε αναστείλει τη λειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων ενώ λίγο μετά έκλεισε και τα δημοτικά με σκοπό όπως είχε πει τη μείωση της κινητικότητας. Αρχές Δεκεμβρίου οι ειδικοί δεν έδωσαν το ”πράσινο φως” για το άνοιγμα και έτσι αυτό μετατέθηκε για το νέο έτος. Τα μαθήματα συνεχίστηκαν μέσω τηλεκπαίδευσης και σταματούν σήμερα 23 Δεκεμβρίου.

Τα σχολεία αποτελούν κύριο μέλημα της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να πάρει σύντομα αποφάσεις καθώς ο χρόνος για να μας αποχαιρετήσει το 2020 τελειώνει και από το νέο έτος οι μαθητές θα πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία. Μέχρι στιγμής δύο φαίνεται πως είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που κάνουν οι ειδικοί. Το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό «ντιμπέιτ» ανάμεσα στους επιστήμονες, με κάποιους εξ αυτών να θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να ανοίξουν μετά τις γιορτές, αλλά και άλλους να ζητούν παράταση της αναστολής. Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας για τα σχολεία στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», υποστήριξε εκ νέου πως θα πρέπει να δοθεί παράταση στην ημερομηνία επιστροφής στα θρανία, προκρίνοντας την 20ή Ιανουαρίου.

«Ολοι οι υπολογισμοί που τρέχουμε για το πώς να ανοίξουμε, το πώς θα δαμάσουμε την πανδημία μέχρι το τέλος του Μάρτη, δείχνουν ότι ένα άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου θα οδηγούσε σε μια αύξηση των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του Μάρτη κατά 50%, συγκριτικά με ένα άνοιγμα στις 20 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι με άνοιγμα στις 20 Ιανουαρίου θα φτάναμε στα 600 κρούσματα στα τέλη Μαρτίου, ενώ με το σενάριο επαναλειτουργίας στις 8 Ιανουαρίου θα φτάναμε στα 900 κρούσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απολύμανση σε σχολείο

Πότε θα ληφθεί η κρίσιμη απόφαση για τα σχολεία

Για το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων μίλησε στο MEGA και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, προσθέτοντας ότι «έχουμε μέρες μπροστά, ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο, για το οποίο οι ειδικοί έχουν εξηγήσει πως οι πράξεις μας, το πώς θα κινηθούμε στις γιορτές, οι επιλογές μας, θα καθορίσουν το τι θα συμβεί».

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, «η επιστημονική επιτροπή μελετά μέρα-μέρα τα στοιχεία. Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς η ασφάλεια παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών. Γνώμονάς μας είναι η επιστροφή στις 8 Ιανουαρίου». Σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη, η απόφαση για τα σχολεία θα ληφθεί λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξή τους, δηλαδή λίγο πριν από τα Θεοφάνεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις