Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός: Βήμα – βήμα η διαδικασία, το πρώτο κέντρο στο Ίλιον
ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός: Βήμα – βήμα η διαδικασία, το πρώτο κέντρο στο Ίλιον

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός: Ο χώρος, που βρίσκεται στο Ίλιον και όπου την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, είναι σχεδόν έτοιμος να υποδεχτεί τους πρώτους πολίτες που θα εμβολιαστούν.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός: Ετοιμα είναι και τρία κέντρα εμβολιασμού για την προστασία από τον κορονοϊό. Εκεί, σε λίγες ημέρες θα περιμένουν τους πρώτους που θα δεχτούν το εμβόλιο. Τα τρία κέντρα εμβολιασμού βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας Ιλίου και έχουν πλέον εξοπλιστεί, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε δυο βάρδιες πρωί και απόγευμα, αφού προηγουμένως οι πολίτες θα έχουν κλείσει ηλεκτρονικά το ραντεβού τους. Αμέσως μετά τον εμβολιασμό, θα γίνεται και η ηλεκτρονική καταγραφή της πράξης. Ο πολίτης που θα έχει εμβολιαστεί όμως δεν θα φεύγει αμέσως. Θα οδηγείται σε ένα δωμάτιο, όπου θα συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο, ενώ θα παρακολουθείται για τουλάχιστον 15 λεπτά μη τυχόν υπάρξει κάποια παρενέργεια από το εμβόλιο.

Η αναμονή θα είναι σύντομη και θα έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν τυχόν συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, κόπωση και μυϊκός πόνος.  Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε ο πολίτης θα μπορεί να κλείσει και το ραντεβού για τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δόση η οποία αναμένεται να είναι μέσα στις επόμενες περίπου 20 ημέρες από τον πρώτο εμβολιασμό.

εμβολιαστικό κέντρο στο Ίλιον εμβολιαστικό κέντρο στο Ίλιον εμβολιαστικό κέντρο στο Ίλιον εμβολιαστικό κέντρο στο Ίλιον

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός: Μισή ώρα περίπου η διαδικασία

Η διαδικασία δεν θα ξεπερνάει τη μισή ώρα για κάθε πολίτη –το πολύ ένα τέταρτο αναμονή και άλλα 15 λεπτά για τον εμβολιασμό. Έτσι, υπολογίζεται πως θα εμβολιάζονται τέσσερα άτομα ανά ώρα σε κάθε μια από τις αίθουσες –δηλαδή γύρω στα 170 άτομα την ημέρα. «Κατά την προσέλευση του εμβολιασθέντα, ο οποίος θα έχει λάβει το απαραίτητο μήνυμα για να έρθει να εμβολιαστεί, θα έρχεται στην είσοδο, θα γίνεται η θερμομέτρησή του και στη συνέχεια θα περνάει μέσα στο εμβολιαστικό κέντρο, όπου θα υπάρχει ο γιατρός και η επισκέπτρια υγείας, θα του παίρνουμε ένα σύντομο ιστορικό –αν έχει κάποια αλλεργία σε κάτι, αν παίρνει κάποια αντιπηκτική αγωγή ή εάν έχει κάποιο πρόβλημα γνωστό που να μην του επιτρέπει να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Αφού γίνει η καταγραφή του και περαστεί στο κομπιούτερ, στην πορεία θα περάσουμε στον εμβολιασμό και αφού τελειώσει αυτό το κομμάτι που περίπου θα διαρκέσει 10-15 λεπτά, θα περάσει και στην αναμονή όπου θα βρίσκεται για άλλα 15 λεπτά –μια συνηθισμένη διαδικασία- σε κάθε εμβολιασμό που γίνεται» λέει στο CNN Greece ο Μιλτιάδης Καράμπελας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Υγείας Ιλίου. Άλλα 123 εμβολιαστικά κέντρα έχουν δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται στις υπόλοιπες περιφέρειες. Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει ήδη σταλεί και η ειδική φόρμα, την οποία θα συμπληρώνουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.

εμβολιαστικό κέντρο στο Ίλιον εμβολιαστικό κέντρο στο Ίλιον

 

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός: Το ραντεβού

Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού μέσω ψηφιακής πλατφόρμας και μετά από την επεξεργασία του αιτήματός τους, θα λαμβάνουν τις ημερομηνίες του ραντεβού τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο. Θα υπάρχουν, ωστόσο, και φυσικά σημεία εξυπηρέτησης πολιτών, για όσους δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες. Τα πρώτα εμβόλια αναμένονται στην Ελλάδα το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και μόλις μια ημέρα αργότερα θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Πρώτοι θα εμβολιαστούν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος ενώ σειρά θα πάρει και ο ίδιος.

Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως στην κορυφή της λίστας των εμβολιασμών βρίσκονται οι υγειονομικοί ενώ ακολουθούν ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι, γηροκομεία και ειδικές δομές και στη συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσμός. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα γίνουν σε εργαζόμενους από πέντε νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη ενώ αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στη διεύθυνση emvolio.gov.gr με στόχο την ενημέρωση -προς το παρόν- και την οργάνωση για τη διαδικασία εμβολιασμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις