Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο Pfizer έγκριση: «Πράσινο φως» και από την Κομισιόν
ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο Pfizer έγκριση: «Πράσινο φως» και από την Κομισιόν

Εμβόλιο Pfizer έγκριση: Μια ακόμη θετική εξέλιξη σημειώθηκε πριν από λίγο καθώς η Κομισιόν έδωσε το ''πράσινο φως'' για το εμβόλιο της Pfizer εντός της ΕΕ

Εμβόλιο Pfizer έγκριση: Μια ακόμη θετική εξέλιξη σημειώθηκε πριν από λίγο καθώς η Κομισιόν έδωσε το ”πράσινο φως” για το εμβόλιο της Pfizer εντός της ΕΕ. Με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεργοποιείται το πρόγραμμα διανομής του εμβολίου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από δω και στο εξής τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα προγράμματα παραλαβής των εμβολίων όσο και για τον εμβολιασμό των πολιτών. Τα πρώτα προγράμματα εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσουν την 27η Δεκεμβρίου.

«Σήμερα προσθέτουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο σε μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας, διαθέτοντας το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού για τους Ευρωπαίους πολίτες. Περισσότερα εμβόλια θα έρθουν. Θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες της ΕΕ ταυτόχρονα, υπό τους ίδιους όρους. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να τερματίσουμε αυτήν τη δύσκολη χρονιά και να αρχίσουμε να γυρίζουμε τη σελίδα σε αυτήν την πανδημία. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Έγκριση από τον ΕΟΦ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ΕΟΦ ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer. Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη μέρα για την Ευρώπη. Είναι μια ημέρα πραγματικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε δράση. Μετά από μήνες εργασίας, βλέπουμε τη στρατηγική μας για τα εμβόλια της ΕΕ να αποφέρει καρπούς».

Για μια ιστορική τομή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την αρχή μιας νέας εποχής έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ και την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολίων. Ειδικότερα ανέφερε: «Μια αξέχαστη μέρα. O Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ και η ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολίων είναι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ‘Ανθρακα και Χάλυβα της εποχής μας. Αντιπροσωπεύουν μια ιστορική τομή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την αρχή μιας νέας εποχής».

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις αυτές έρχονται στο απόηχο της νέας μετάλλαξης του ιού στη Βρετανία. Σε κατάσταση συνεγαρμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη με τις ευρωπαϊκές χώρες να παίρνουν η μια μετά την άλλη τα δικά τους μέτρα προφύλαξης. Η Γαλλία μάλιστα έκλεισε τα σύνορά της.

Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου αναμένονται την επομένη των Χριστουγέννων, το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 27 του δμηνός αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Όπως έχει εξηγήσει ο πρωθυπουργός οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι ένας ηλικιωμένος και μια νοσηλεύτρια, ενώ στις 27/12 θα θα εμβολιαστεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ενημέρωσή του σήμερα ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, ακολούθως οι ένοικοι των γηροκομείων και μετά οι άνω των 65 και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις