Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο Pfizer έγκριση: Ο ΕΟΦ έδωσε το «πράσινο φως»
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer έγκριση: Ο ΕΟΦ έδωσε το «πράσινο φως»

Εμβόλιο Pfizer έγκριση: Η στιγμή που περίμενε η ΕΕ έφτασε.

Εμβόλιο Pfizer έγκριση: Η στιγμή που περίμενε η ΕΕ έφτασε. Μέσα σε όλη την αναταραχή που έχει σημάνει η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, με τις Ευρωπαϊκές χώρες να παίρνουν αυστηρά μέτρα, πριν από λίγο ήρθε μια θετική εξέλιξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Συγκεκριμένα έδωσε το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του εμβολίου των BioNTech-Pfizer εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση πάρθηκε μετά από συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP).

Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση του εμβολίου για κυκλοφορία στην αγορά της ΕΕ, κάτι που ενδέχεται να συμβεί ακόμα και απόψε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από όλα τα κράτη-μέλη, εκδίδει θετική σύσταση μόνον όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν πειστικά ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα από τυχόν κινδύνους από το εμβόλιο.

Διαπραγματεύσεις για τις τιμές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεξάγει προς το παρόν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου αναμένονται την επομένη των Χριστουγέννων, το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 27 του δμηνός αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Όπως έχει εξηγήσει ο πρωθυπουργός οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι ένας ηλικιωμένος και μια νοσηλεύτρια, ενώ στις 27/12 θα θα εμβολιαστεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ενημέρωσή του σήμερα ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, ακολούθως οι ένοικοι των γηροκομείων και μετά οι άνω των 65 και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις