Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 δικαιούχοι: Πότε θα καταβληθεί, ποιοι θα την πάρουν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 δικαιούχοι: Πότε θα καταβληθεί, ποιοι θα την πάρουν

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 δικαιούχοι: Όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ότι ο 5ος κύκλος του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καταβληθεί τον Ιανουάριο

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 δικαιούχοι: Με την αγορά στο μεγαλύτερο σύνολό της να μην ανοίγει τα Χριστούγεννα, οι επιχειρηματίες περιμένουν νέα στήριξη από την κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού ενώ το δεύτερο lockdown δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες. Η κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχει πάρει μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Καλύτερο εργαλείο έχει αναδειχθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή με τις αιτήσεις του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου κύκλου να ξεπερνούν κάθε προσδοκία από μεριά της κυβέρνησης. Μάλιστα, η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 είχε τη μορφή επιδότησης αφού ένα μέρος της δεν επιστρέφονταν υπό όρους.

Όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη, ο 5ος κύκλος του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης 1.000 ευρώ. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε το λιανεμπόριο να σώσει όσο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μπορεί. Και δεν θα απολογηθούμε για αυτό… Επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες, εστιάτορες και μαγαζάτορες είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, σήμερα ανακοινώνω ένα ακόμα μέτρο προστασίας και ανακούφισης. Για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς, που θα μείνουν κλειστές τις εορτές, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

βόλτα δύο ανθρώπων και ένα μαγαζί στολισμένο

Πότε ξεκινά

Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ήδη προ των πυλών και θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, μα βάση το τζίρο του Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Σημειώνεται πως θα έχει τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 όπου το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως το τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου.

Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως, επίσης, και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρίσθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις