Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χριστούγεννα κορονοϊός: Γιορτές με καραντίνα σε όλη την Ευρώπη, έρχονται τοπικά lockdown
ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Χριστούγεννα κορονοϊός: Γιορτές με καραντίνα σε όλη την Ευρώπη, έρχονται τοπικά lockdown

Χριστούγεννα κορονοϊός: Ανησυχία στην χώρα μας για την γιορτές των Χριστουγέννων – "Βράζει" το κέντρο της Αθήνας και η Δ. Αττική

Χριστούγεννα κορονοϊός: Η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα μπαίνει εκ νέου σε καραντίνα λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το άνοιγμα της αγοράς προκάλεσε έξαρση της διασποράς του κορονοϊού και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να αποφασιστεί εκ νέου το κλείσιμο των καταστημάτων και η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Το Λονδίνο μπήκε σε lockdown, τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Ιταλία, η Άνγκελα Μέρκελ καλεί του Γερμανούς να ανταλλάξουν ευχές μέσω βιντεοκλήσεων, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει σε καραντίνα καθώς διαγνώστηκε θετικός στη νόσο. Οι γιορτές των Χριστουγέννων έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία και στην χώρα μας με τους λοιμωξιολόγους αλλά και την κυβέρνηση να καλούν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να ξεχάσουν τα ρεβεγιόν. “Δεν υπάρχουν ρεβεγιόν πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό” τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι ειδικοί είναι αποφασισμένοι να εισηγούνται διαρκώς αυστηρά περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα στην περίπτωση που δουν επιβάρυνση των επιδημιολογικών στοιχείων σε κάποια περιοχή. “Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων. Ενδεχομένως να υπάρξει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη” είπε στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τρόμαξε το Σύνταγμα και η κίνηση στους δρόμους

Η αύξηση της κινητικότητας που παρουσιάζεται στην Αθήνα τα τελευταία 24ωρα προβληματίζει έντονα τους λοιμωξιολόγους. Οι χθεσινοβραδινές εικόνες από την πλατεία Συντάγματος που ήταν γεμάτη από κόσμο, δεν δείχνει πως η Αθήνα βρίσκεται σε καραντίνα, όπως η επίσης το μποτιλιάρισμα στους κεντρικούς άξονες της πρωτεύουσας.

Μάλιστα τα φαινόμενα αυτά είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν αυτή την εβδομάδα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, ενώ την Δευτέρα αναμένεται να πάρουν και το δώρο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση έχουν τονίσει πως αντιλαμβάνονται την κόπωση των πολιτών από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα, ωστόσο σημειώνουν πως η χρονική στιγμή είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για να υπάρξει ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός.

“Βράζει” το κέντρο της Αθήνας και η Δ. Αττική

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν πως η κατάσταση στην Δυτική Αττική και στο κέντρο της Αθήνας παραμένει ανησυχητική. Από τα 219 κρούσματα στην Αττική, σχεδόν τα μισά προέρχονται από αυτές τις δύο περιφερειακές ενότητες. Στην Δυτική Αττική βρέθηκαν θετικοί στον Κορονοϊό 49 άτομα και 45 στον κεντρικό τομέα της Αθήνας.

Βαρύ εξακολουθεί να είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην Βόρεια Ελλάδα με την Θεσσαλονίκη να καταγράφει 159 νέα κρούσματα. “Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα εφαρμόσουμε τα μέτρα. Για να αποφύγουμε καθολικό lockdown στη χώρα μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί” τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Lockdown στο Λονδίνο: Φόβοι για μετάλλαξη της νόσου

Στην Βρετανία μπορεί να ξεκίνησε ο εμβολιασμός, αλλά ο εφησυχασμός και η χαλαρότητα που επιβεβαιώθηκε και με τις εικόνες συνωστισμού έξω από τα Harrods, ανάγκασε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να θέσει άρον – άρον το Λονδίνο και τις περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας σε lockdown. Χθες η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε 28.507 νέα κρούσματα και 489 θανάτους, με τον δείκτη R να υπολογίζεται μεταξύ 1,1 και 1,2, κάτι που σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ταχέως.

Μέρκελ: Ανταλλάξτε ευχές μέσω skype

Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Γερμανία που επανήλθε πριν από τέσσερις μέρες σε καθεστώς lockdown το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις, να παραμείνουν στο σπίτι τους τα Χριστούγεννα και τους προέτρεψε να ανταλλάξουν ευχές μέσω βιντεοκλήσης. Η Γερμανία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε περισσότερα από 31.000 νέα κρούσματα και 702 θανάτους. Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από εκείνον που καταγράφηκε στις 15 Δεκεμβρίου, μία ημέρα προτού η χώρα μπει εκ νέου σε καραντίνα.

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν για τις 24 Δεκεμβρίου και στην Ιταλία. Ο Τζουζέπε Κόντε βάζει “λουκέτο” στην εστίαση, προχωρά στον περιορισμό της λειτουργείας των καταστημάτων ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει από τις 10 το βράδυ. Χθες ανακοινώθηκαν 16.308 νέα κρούσματα και έχασαν τη ζωή τους 553 άτομα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της γειτονικής χώρας είναι απελπιστική καθώς νοσηλεύονται 25.364 άνθρωποι και στις μονάδες εντατικές θεραπείας 2.784 πολίτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις