Αθήνα

°C

Τετάρτη

20

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτη: Πώς με μια φωτογραφία κατάθεσης χρημάτων εξαπατήθηκε πωλήτρια
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη: Πώς με μια φωτογραφία κατάθεσης χρημάτων εξαπατήθηκε πωλήτρια

Απάτη: Με αφορμή το περιστατικό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για απάτες μέσω αγοραπωλησίας οχημάτων

Απάτη: Παρακολουθούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook και άλλα), παρατηρούσε ποιοι εκδήλωναν ενδιαφέρον για πώληση οχημάτων και οργάνωνε τη δική του επιχείρηση, εμφανιζόμενος σαν δήθεν ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Εν τέλει, επιδεικνύοντας διαδικτυακά, μια ηλεκτρονική φωτογραφία για την «απόδειξη» ότι τα χρήματα του συμφωνηθέντος ποσού αγοραπωλησίας έχουν κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των πωλητών, έπαιρνε το αυτοκίνητο, αλλά ο ιδιοκτήτης εισέπραττε… αέρα! Μετά την καταγγελία γυναίκας θύματος του συγκεκριμένου δράστη,  από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Διδυμοτείχου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος του για το αδίκημα, που διαπράχθηκε την 11-12-2020.

Αναλυτικότερα, εξηγεί η Αστυνομία,  μετά από ανάρτηση αγγελίας πώλησης αυτοκινήτου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από την παθούσα, ο δράστης επικοινώνησε διαδικτυακά, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά του. «Κατά την επικοινωνία τους», τονίζεται  «συμφώνησαν την αγοροπωλησία του οχήματος και ακολούθως ο δράστης απέστειλε ηλεκτρονικά φωτογραφία, όπου φαινόταν ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του συμφωνηθέντος ποσού των 13.000 ευρώ σε λογαριασμό της παθούσας, η οποία στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, πραγματοποίησε τη μεταβίβαση του οχήματος και το παρέδωσε στο δράστη». Σημειώνεται ότι ο δράστης έχει απασχολήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοιες πράξεις.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Διδυμοτείχου για να διαπιστωθεί αν και πόσοι άλλοι πωλητές οχημάτων μπορεί να έχουν πέσει θύματα όπως η τελευταία καταγγέλουσα.

Συμβουλές της ΕΛΑΣ

Με αφορμή το περιστατικό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για απάτες μέσω αγοραπωλησίας οχημάτων:

Οι δράστες χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες (modus operandi), που περιγράφονται ως ακολούθως:

α) Οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων.

Αυτό γίνεται συνήθως, μέσω του διαδικτύου, όπου  αναζητούν και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους.
Αφού έρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους των οχημάτων, συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής.

Στη συνέχεια, επιδεικνύουν στον πωλητή του οχήματος είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον προαναφερθέντα λογαριασμό.

Οι πωλητές των οχημάτων παραπλανούνται – πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης οχήματος, τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για την μεταβίβαση του οχήματος στο όνομά τους.

Οι δράστες, έχοντας στην κατοχή τους το όχημα εξαφανίζονται, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώληση του οχήματος.

β) Οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές των οχημάτων

Καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα προς πώληση οχήματα σε δελεαστικές τιμές.

Οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το προς πώληση όχημα, πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του.

Στη συνέχεια, καταβάλλουν σε λογαριασμό Πιστωτικού Ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί, ως προκαταβολή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το προς αγορά όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πείθονται και καταβάλλουν αντίτιμο και για τη μεταφορά του.

Οι δράστες, εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στο Πιστωτικό Ίδρυμα.

Τονίζεται, τέλος,  ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

ΕΛΑΣ Περιπολικό σειρήνα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις