Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβολιασμός Ελλάδα Covid: Η ελπίδα για το τέλος και ο φόβος των γιορτών
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Εμβολιασμός Ελλάδα Covid: Η ελπίδα για το τέλος και ο φόβος των γιορτών

Εμβολιασμός Ελλάδα Covid: 245 εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα - 123 στη Θεσσαλονίκη

Εμβολιασμός Ελλάδα Covid: Δραματικά είναι τα στοιχεία του κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας ξεπέρασαν τις 4.000. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΕΟΔΥ, οι νεκροί συνολικά ανέρχονται πλέον σε 4.044. Όπως αποδεικνύεται, οι δύο τελευταίοι μήνες, Νοέμβριος και Δεκέμβριος είναι οι πιο φονικοί στη χώρα από τότε που η Covid-19 εισέβαλε στις ζωές μας. Μέσα στις πρώτες 18 μέρες του τρέχοντος μήνα κατέληξαν 1.638 συμπολίτες μας από επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ τον Νοέμβριο πέθαναν 1.780 ασθενείς. Οι τελευταίες ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν μία αισθητή μείωση στα κρούσματα τα οποία μετά από καιρό έπεσαν σε τριψήφια νούμερα (χθες ανακοινώθηκαν 916), ωστόσο οι ημερήσιοι θάνατοι αλλά και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (96 θάνατοι χθες και 527 διασωληνωμένοι).

Τα στοιχεία ανησυχούν, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων, περίοδο για την οποία ανησυχούν ιδιαίτερα οι ειδικοί, φοβούμενοι ενδεχόμενη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων και κατ’ επέκταση “έκρηξη” της διασποράς. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι Αρχές μέσα σε λίγες μέρες προχώρησαν σε νέα, σκληρότερα, τοπικά lockdown. Μετά τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και τη Μάνδρα, σε αυστηρότερη καραντίνα μπήκε και η Κοζάνη η οποία τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις έξι το πρωί και θα διαρκέσει τουλάχιστον επτά ημέρες.

Συγκεκριμένα από σήμερα και για 7 ημέρες, ισχύουν τα εξής μέτρα:

1. Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων σε όλη την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.

3. Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.

4. Παράλληλα, αρχίζει μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.

5. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών, στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.

6. Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, θα γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.

7. Θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα, ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά τρεις ημέρες.

9. Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

10. Τέλος, στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για την ενδελεχή καθημερινή διερεύνηση και διαχείριση της κατάστασης.

Έκκληση Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε χθες έκκληση και σύσταση στους κατοίκους της Κοζάνης, όπως και στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής για πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς όπως ανέφερε, «η κατάσταση στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη». Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 397 ενεργά κρούσματα με 81 να νοσηλεύονται και με μέσο όρο ηλικίας τα 53,26 έτη.

Αρχίζουν και οι τυχαίοι έλεγχοι

Εκτός απροόπτου την Δευτέρα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και η νέα πλατφόρμα testing.gov.gr, για τυχαιοποιημένο έλεγχο κορονοϊού στην κοινότητα, μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να δηλώσει ενδιαφέρον. Οι έλεγχοι θα είναι δωρεάν, θα γίνονται δειγματοληπτικά σε όλη την επικράτεια, με στόχο να πραγματοποιούνται 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου (Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔ). Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα πολιτών, 12.000 ατόμων, θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

Η αίτηση

Στην αίτηση θα συμπληρώνονται στοιχεία όπως: ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικός κώδικας, επάγγελμα και αριθμός τηλεφώνου. Στη συνέχεια θα αποσταλεί στο κινητό, SMS με κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώσετε στη φόρμα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρησης της αίτησής σας. Αν επιλεγείτε για τεστ, θα σας αποσταλεί νέο sms λίγες μέρες αργότερα. Η επιλογή θα γίνεται μέσα από τυχαιοποίηση μέσω υπολογιστικού αλγορίθμου. Για την διενέργεια του τεστ δικαιολογείται τρίωρη αποχή από την εργασία. Ο πολίτης θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του τεστ, και η πληροφορία του τεστ θα περνά στο μητρώο covid.

Οχτώ ημέρες απομένουν μέχρι την έλευση του εμβολίου στην χώρα μας και ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία. Ο πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί σήμερα νοσοκομεία στις “κόκκινες” περιοχές της βορείου Ελλάδος θα επαναλάβει πως η έναρξη του εμβολιασμού δεν σημαίνει και το τέλος της πανδημίας. Αυτός είναι άλλωστε ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών που τονίζουν πως ο εφησυχασμός και η μη τήρηση των μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες. Οι λοιμωξιολόγοι είναι αποφασισμένοι σε αυτό το κρίσιμο χρονικά σημείο να επιβάλλουν νέα καθολικά lockdown σε τοπικό επίπεδο στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση της διασποράς του Κορονοϊού.

Η πρεμιέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα έναρξης του εμβολιασμού, οι δύο πρώτοι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν θα είναι μια νοσηλεύτρια από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και ένα ηλικιωμένος από την Αθήνα. Ωστόσο η αρχή θα γίνει σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο και Ασκληπιείο Βούλας) στα οποία θα εμβολιαστούν την πρώτη μέρα 250 υγειονομικοί και αμέσως μετά την σκυτάλη θα πάρει η Θεσσαλονίκη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Στις 28 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστεί ο πρωθυπουργός

Από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν – όπως έχει δηλώσει ο ίδιος από την πρώτη στιγμή – θα είναι ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα προς την κοινωνία πως το εμβόλιο θα είναι ασφαλές. Σύμφωνα με το “Star” στις 28 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την σύζυγό του Μαρέβα θα μεταβούν στον Ευαγγελισμό και θα εμβολιαστούν παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων. Το ίδιο παράδειγμα θα ακολουθήσει και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ερώτημα αποτελεί αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση που τους έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την χώρα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι ετοιμασίες στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την χώρα. Συγκεκριμένα στην Αττική θα λειτουργήσουν 245 κέντρα, στον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου 135, στη Μακεδονία – Θεσσαλονίκη 123, στην Αν. Μακεδονία – Θράκη 129, στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα 144, στην Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά 176 και στην Κρήτη θα λειτουργήσουν 66 εμβολιαστικά κέντρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τα κέντρα υγείας που διαθέτει η κάθε περιοχή ενώ θα διαμορφωθούν και άλλοι υγειονομικοί χώροι.

Η επιχείρηση “Ελευθερία”

Το αεροπλάνο με τις δόσεις του εμβολίου αναμένεται να προσγειωθεί στην χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και αμέσως θα ξεκινήσει με ειδικά φορτηγά η μεταφορά των 37 παλετών πάνω στις οποίες θα είναι συσκευασμένες οι 300.000 δόσεις οι οποίες θα αποθηκευτούν σε ψυγεία και σε ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες.

Η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους κόμβους διανομής του εμβολίου έφτασαν και αναμένεται να εγκατασταθούν τα επόμενα 24ωρα ειδικοί καταψύκτες που απαιτούνται για τη διατήρηση του φαρμάκου.

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένονται οι δόσεις από το εμβόλιο της εταιρείας “Moderna” οι οποίες θα είναι μονές, σε αντίθεση με εκείνο της Pfizer που απαιτούνται δύο δόσεις. Η πρώτη φάση του εμβολιασμού θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο με στόχο να έχει εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τις δόσεις των εμβολίων που θα έρθουν στην χώρα μας καθώς δεν αποκλείεται να επαναληφθεί αυτό που έγινε με την Pfizer με τον αριθμό να είναι μικρότερος από εκείνον που αρχικά είχε υπολογιστεί. Ο τελικός στόχος είναι το καλοκαίρι αφού θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος στην μετάδοση της νόσου και να μπει ένα τέλος στην πανδημία.

Δραματική προειδοποίηση από τον ΠΟΥ: Μείνετε σπίτι σας τα Χριστούγεννα

«Δραματική» προειδοποίηση απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εν όψει των εορτών. Μέσω του διευθυντή του στην Ευρώπη, δρ. Χανς Κλούγκε, ο ΠΟΥ ουσιαστικά καλει όλους τους Ευρωπαίους να μείνουν στα σπίτια τους τα Χριστούγεννα και να μην επισκεφθούν καν τις οικογένειές τους, αφού η διασπορά του κορωνοϊού είναι ανεξέλεγκτη. Ζήτησε επίσης από τους πολίτες να κάνουν λίγους μήνες ακόμα υπομονή και θυσίες, προκειμένου να μην ζήσουμε και τρίτο κύμα κορωνοϊού. «Όταν θα κοιτάζουμε πίσω σε αυτές τις εποχές χωρίς προηγούμενο, ελπίζω όλοι να αισθανόμαστε ότι λειτουργήσαμε με πνεύμα ανθρωπισμού, για να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη από προστασία» ανέφερε ο Κλούγκε.

Πρόκειται για μια αλλαγή στάσης του ΠΟΥ, αφού την προηγούμενη εβδομάδα οι συστάσεις του ήταν, αν επισκεφθούμε συγγενείς μας τα Χριστούγεννα, να φοράμε μάσκα. Αφορμή για να γίνουν πιο αυστηρές οι συστάσεις του ΠΟΥ στους πολίτες όλης της ΕΕ είναι το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο δρ Κλούγκε είπε ακόμα: «Δεν αξίζει το ρίσκο. Το πιο ασφαλές αυτή την στιγμή είναι να μείνετε στα σπίτια σας».

 Ξεχάστε τα ρεβεγιόν

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το lockdown αποδίδει αργά και βασανιστικά. Έχουμε αποφύγει τα χειρότερα. Θα είχαμε τεράστιους αριθμούς, αν δεν είχε γίνει το lockdown”. Και συνέχισε: “Θα ήθελα η μαγεία των Χριστουγέννων να εξαφανίσει τον κορονοϊό. Οποιαδήποτε κινητικότητα και συνάθροιση αγαπιούνται από τον κορονοϊό, οπότε δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις