Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουχάν κορονοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα
ΚΟΣΜΟΣ

Ουχάν κορονοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα

Ουχάν κορονοϊός: Ένας χρόνος σχεδόν πέρασε από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού το οποίο εντοπίστηκε σε μια αγορά θαλασσινών και κρεατικών της πόλης στην πόλη της Ουχάν στην Κίνα.

Ουχάν κορονοϊός: Ένας χρόνος σχεδόν πέρασε από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού το οποίο εντοπίστηκε σε μια αγορά θαλασσινών και κρεατικών της πόλης στην πόλη της Ουχάν στην Κίνα. Κανείς φυσικά δεν πίστευε τι πρόκειται να ζήσει η ανθρωπότητα από εκείνη τη στιγμή και μετά. Τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται σε ανησυχητικά επίπεδα και αναπόφευκτα ήρθε και η πρώτη καραντίνα για την περιοχή. Νοσοκομεία χτίζονταν σε χρόνο ρεκόρ (6 μέρες) και ενώ όλο αυτό ακούγονταν μακρινό πολύ σύντομα ήρθε και σε εμάς.

Η Ευρώπη χτυπήθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο από τον κορονοϊό ενώ κρούσματα και θάνατοι σημειώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα χρόνο μετά η ανθρωπότητα φαίνεται πως φτάσει στο τέλος του εφιάλτη καθώς ξεκίνησα οι εμβολιασμοί κατά του ιού ωστόσο πολλά κράτη παραμένουν σε lockdown για την αποφυγή της διασποράς. Ο κορονοϊός μετρά πάνω από 1,6 εκατομμύρια θανάτους και πάνω από 75εκ. κρούσματα. Τι γίνεται όμως ένα χρόνο μετά στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησαν όλα;

Τι γίνεται σήμερα

Σήμερα, η Ουχάν έχει ανοίξει το εμπόριο και οι εικόνες με τους γεμάτους κίνηση εμπορικούς δρόμους, το μποτιλιάρισμα και τα ασφυκτικά γεμάτα εστιατόρια κάνουν το γύρο του κόσμου. «Πραγματικά μου έλειψαν αυτές οι χαρούμενες στιγμές, όπως το να βγαίνω έξω για ψώνια και για φαγητό με φίλους», υποστηρίζει η 27χρονη Χου Χανγκ, ενώ βρισκόταν σε αγορά της Ουχάν που πουλούσε, μεταξύ άλλων, πουλόβερ με χριστουγεννιάτικα σχέδια.

Την ίδια ώρα, πλανόδιοι πωλούν λουλούδια και μπαλόνια, χορευτές και κλόουν δίνουν τις δικές τους παραστάσεις ενώ μουσική ακούγεται από τα καταστήματα. Η οικονομική ανάκαμψη της πόλης έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με άλλες μεγάλες οικονομίες καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η «μερική» επιτυχία της Κίνας να θέσει τον ιό υπό έλεγχο έχει αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Έχουν περάσει πλέον επτά μήνες αφότου η Κίνα ανακοίνωση την άρση του lockdown. Την ώρα που κάθε εκδήλωση διασκέδασης και ψυχαγωγίας έχει «παγώσει» στον υπόλοιπο κόσμο, η Ουχάν σφύζει από ζωή. Από την πλευρά τους, επιχειρηματίες της εστίασης στην κινέζικη πόλη επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος έως ότου η οικονομία ανακάμψει από την επέλαση του νέου κορονοϊού.

Με βάση πάντα τα επίσημα στοιχεία της Κίνας, η πανδημίας έχει περιοριστεί δραματικά, κατόπιν των αυστηρών μέτρων, των μαζικών τεστ στον πληθυσμό και του πολύμηνου lockdown. Μάλιστα τα λιγοστά κρούσματα που καταγράφονται κάποιες ημέρες δεν ξεπερνούν ούτε τα 10 και από αυτά τα περισσότερα είναι «εισαγόμενα», δηλαδή ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις