Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 18/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 18/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 18/12: Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Ποιοι δύο θα το κάνουν πρώτοι 

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 18/12: Σήμερα ανακοινώθηκαν 916 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129584, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5178 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37630 (29.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

527 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 96 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4044 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1631 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού προήδρευσε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει: «Καλημέρα σας. Χαίρομαι που μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να επισκεφθώ το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο και θα λειτουργεί εφεξής μία μεγάλη ομάδα από τα Υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα αναλάβει το περίπλοκο, αλλά και εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα της διαδικασίας του εμβολιασμού έτσι ώστε να θωρακιστούν το συντομότερο δυνατόν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, έτσι ώστε το εμβόλιο να γίνει πραγματικά η αρχή του τέλους της πανδημίας. Όπως γνωρίζετε καλά, απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες αντιτάσσουμε ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη».

σύσκεψη εμβολισμών Κυριάκος Μητσοτάκης

Ποιοι δύο θα το κάνουν πρώτοι

Όσον αφορά στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία» τα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, είναι σχεδόν έτοιμα με τις προδιαγραφές που ορίζονται στις σχετικές διατάξεις και όλοι βρίσκονται εν αναμονή της παραλαβής των πρώτων εμβολίων των Pfizer-BioNTech, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Κομισιόν.  Και στα δύο νοσοκομεία σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει δρομολογηθεί θα συμπληρωθεί λίστα των πρώτων 50 προσώπων που θα εμβολιαστούν, η οποία αφορά σε άτομα από τον Διοικητή του νοσοκομείου και τους Διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής υπηρεσίας, μέχρι στελέχη του οικονομικού και διοικητικού τμήματος, και από τους διευθυντές των ΜΕΘ και των κλινικών Covid-19 μέχρι το προσωπικό αυτών των νευραλγικών τμημάτων. Παράλληλα, προχωράει η καταγραφή των εργαζομένων που θα εμβολιαστούν όταν πραγματοποιηθεί σε ευρεία βάση ο εμβολιασμός, πέραν της συμβολικής δράσης στις 27 Δεκεμβρίου.

δείγμα κορονοϊού

Έφτασαν τα πρώτα ψυγεία όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια

Στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, βρίσκονται ήδη τα πρώτα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά της πανδημίας COVID-19. O γενικός γραμματέας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ) Σπύρος Νικολαΐδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM», επισήμανε πως «είναι ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, ιαπωνικής κατασκευής, φτάνουν στους -80 βαθμούς Κελσίου. Διαθέτουν οθόνη καταγραφής θερμοκρασίας και θα τηρηθούν όλα πρωτόκολλα παραλαβής, αποθήκευσης και παράδοσης.

Υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας ενώ περιμένουμε ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τα πρώτα εμβόλια της Pfizer». Όπως ο ίδιος σημείωσε «όλοι περιμένουμε την αρχή του τέλους για την πανδημία COVID-19, έφτασαν αρχικά τα δύο ψυγεία που θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά της πανδημίας, ενώ περιμένουμε και ένα τρίτο τις επόμενες ημέρες. Συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας».

Αναφερόμενος στις δυνατότητες φύλαξης των ψυγείων βαθιάς κατάψυξης, είπε ότι «περίπου 15.000 φιαλίδια θα αποθηκεύονται σε κάθε ψυγείο. Κάθε φιαλίδιο περιέχει πέντε δόσεις εμβολίων, άρα η δυνατότητα τους φτάνει να αποθηκεύουν έως 80.000 εμβόλια». «Υπάρχουν πέντε φαρμακαποθήκες «προσγείωσης» των εμβολίων σε όλη τη χώρα» υπογράμμισε και διευκρίνισε πως «η πιο κοντινή σε εμάς έδρα είναι στην Καρδίτσα, έτσι εμείς θα μπορούμε να εξυπηρετούμε εμβολιαστικά κέντρα από τη Λάρισα μέχρι το τελευταίο χωριό του Έβρου». Πρόσβαση θα υπάρχει μόνο από το προσωπικό που ήδη έχει οριστεί και του έχει ανατεθεί η φύλαξη αλλά και η σωστή λειτουργία του όλου εγχειρήματος τόνισε ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε πως «υπάρχει ήδη 24ωρη φύλαξη με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και θα ενισχυθεί και από τα σώματα ασφαλείας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις