Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός ενημέρωση 18/12: Πρώτη εβδομάδα που τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις διασωληνώσεις
ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ

Κορονοϊός ενημέρωση 18/12: Πρώτη εβδομάδα που τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις διασωληνώσεις

Κορονοϊός ενημέρωση 18/12: Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα την περίοδο που διανύουμε τα νοσοκομεία θα γεμίσουν και πάλι, προειδοποίησε η Βάνα Παπαευαγγέλου - Μειώνεται ο αριθμός κρουσμάτων και νοσηλειών

Κορονοϊός ενημέρωση 18/12: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση θα είναι παρών ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαδικασία του testing. Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας. Λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 916 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Μειώνεται ο αριθμός κρουσμάτων και νοσηλειών

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση από την κυρία Κοντοπίδου και τον κύριο Τσιόδρα, παρατηρείται περαιτέρω μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αυξημένο αριθμό κρουσμάτων συνεχίζει να παρουσιάζει η Δυτική Αττική και η Κοζάνη, με τον κίνδυνο για νέα αύξηση, όχι μόνο τοπικά, να είναι μεγάλος.

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, πρόκειται για την πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός όσων βγήκαν από τις ΜΕΘ είναι υψηλότερος από εκείνον όσων διασωληνώθηκαν. «Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του Rt, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων ο κίνδυνος παραμένει σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Μια περιοχή με σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων, όπου σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σημαντικά χαμηλός, μπορεί πολύ εύκολα να δει την επιδημιολογική εικόνα να χειροτερεύει. «Κάποιος έχει μεγάλη πιθανότητα να συναντήσει έναν ασυμπτωματικό και έτσι η κατάσταση τον Ιανουάριο θα είναι δραματική», σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

Αυτή είναι, όπως λέει η λοιμωξιολόγος, «η μεγάλη διαφορά της επιδημιολογικής κατάστασης σε σχέση με το καλοκαίρι». Τότε είχαμε λιγότερα ενεργά κρούσματα και μικρότερη πιθανότητα να εκτεθεί κανείς στον ιό, ενώ είχαμε σύμμαχο και τον καιρό.

«Ανησυχούμε» λέει η Βάνα Παπαευαγγέλου

Αναφερόμενη στις συναντήσεις της επιτροπής ειδικών, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε: «Ανησυχούμε πολύ, στην επιτροπή. Γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες». Όπως είπε, υπάρχει μικρή μερίδα του πληθυσμού που αμφισβητεί ή έχει κουραστεί. Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε στον Νοέμβριο.

«Να βοηθήσουμε τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο»

Στη διάρκεια του β’ κύματος πολλές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που κατάφεραν να διατηρήσουν τη λειτουργία της εκπαίδευσης, εξήγησε η καθηγήτρια. «Να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επιστρέψουν ακόμη και νωρίτερα από εμάς στην καθημερινή τους δραστηριότητα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου και λίγο να αυξηθεί η κινητικότητα, αν τηρούμε αυστηρά τα μέτρα θα πετύχουμε να μετακινούμαστε με ασφάλεια. Η ανησυχία των ειδικών «κοιτά» και το παράδειγμα της Αμερικής. «Έχουμε και το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου τρεις βδομάδες μετά την γιορτή των Ευχαριστιών τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 20%» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Να λάβουμε μέτρα πριν συναντήσουμε τους οικείους μας
«Πριν συναντήσουμε τους γονείς μας πρέπει να σκεφτούμε την έκθεση μας τις τελευταίες εβδομάδες. Ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους αποτελεί ευκαιρία υπερμετάδοσης». Να φοράμε τη μάσκα σωστά, να τηρούμε τις αποστάσεις και να φροντίζουμε τον αερισμό συνέχισε η λοιμωξιολόγος.

«Το μέγεθος της παρέας που θα συναντηθεί, αλλά και η διάρκεια της συνάθροισης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Εντυπωσιάζει η δραματική προειδοποίηση του Χανς Κλούγκε, περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ στην Ευρώπη που καλεί τους Ευρωπαίους να μείνουν στο σπίτι τους, είπε η κα. Παπαευαγγέλου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις